Kuidas melanoomi ära tunda?

Kuidas melanoomi ära tunda? (5)

Jälgi oma sünnimärke, võttes abiks ABCDE reegli.

Dermatoveneroloog dr  Marina Teras andis saates nõu, kuidas melanoomi ära tunda.

 A – Asümmeetrilisus
Kolle hakkab kasvama, tal on kõrgem koht või on serv on asümmeetriline.

 B (border) – Sünnimärgi serv
Sünnimärgi serv on ebakorrapärane vastupidiselt tavalisele ilusale ümarale sünnimärgile.

 C (color) – Sünnimärgi värvus
Värvuse erinevust märgatakse siis, kui kasvaja kolle on korralikult muutunud. Võib olla nii mustjaid, punetavaid kui valkjaid alasid.

 D (diameter) – läbimõõt
Ohtlik on sünnimärk siis, kui ta on üle 6 mm suur. Leidub ka kuni 4 cm läbimõõduga sünnimärke.

 E (evolving) - muutumine
Sünnimärk on muutumas ohtlikuks, kui sellele on tekkinud kõrgem osa. Samuti võib olla juba liiga hilja, kui sünnimärk veritseb.

Tihti aitab melanoomi tekkele kaasa ka solaariumi kasutamine. Dr Teras solaariumi kasutamist heaks mõtteks ei pea.

Seda, kuidas melanoomi iseseisvalt kaardistada, näidati Eero peal. Eero on viimastel aastatel märganud sünnimärkide ehk neevuste teket oma kehal – tema selga võib lugeda kui tähtede süsteemi. Umbes aasta tagasi näitas ta uusi neevusi ka oma arstile, kes soovitas kolm sünnimärki eemaldada. Õnneks osutusid kahtlased sünnimärgid ohututeks, kuid see tegi Eero ettevaatlikuks.
„Ma kuulun riskigruppi ja mul on üle 50 neevuse,“ rääkis Eero saates.

Kuidas oma nahka kontrollida? Iseseisvalt võib neevusi kontrollida peegli abil, soovitas dr Teras. Samuti on soovitav märke digikaameraga pildistada ning mõne aja pärast uus pilt teha, et aeg-ajalt neevusi kontrollida. Neevuse kõrvale võib panna mündi, mis aitab tuvastada suuruse muutumist.

Loe ka:
Nahavähk - korduma kippuvad küsimused
Kolm erinevat tüüpi nahavähki
Melanoom - varased hoiatavad sümptomid

Kas see artikkel oli kasulik lugemine?
VIIMASED KOMMENTAARID
 
Kuidas ravida vaginismi? Kuidas ravida vaginismi? Vaginism on tahtele allumatu tupelihaste valulik kokkutõmme, mis võib takistada seksuaalvahekorda. Kas seda on võimalik kuidagi ravida? btn_k
Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus? Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus?   Mis on HPV ja kuidas see tekib? Mis on HPV ja kuidas see tekib?
Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Ilmselt on paljud mehed ja naised mõelnud sellele, et nad sooviksid saada suveks rannavormi. Tihti jääb see vaid mõtteks. Nii esitas Tohter Olaf väljakutse säravale Piretile, et näha, kas kolme kuuga on vormi saavutamine eratreeneri käe all võimalik. btn_k
Kuidas rääkida lapsega seksist? Kuidas rääkida lapsega seksist?   Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad? Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad?