Laste vaktsineerimise poolt ja vastu

Laste vaktsineerimise poolt ja vastu (1)

Seekordses saates rääkisid kaks noort ema, miks nad on otsustanud oma lapsi vaktsineerida või mitte vaktsineerida. Mida arvad sina?

Perearst Iris Koort Merekivi perearstikeskusest tuletas seekordses saates inimestele meelde, et veel eelmise sajandi esimesel poolel olid nakkushaigused, mis praegu on vaktsiinidega välditavad, üks peamistest surma põhjustajatest ka Eestis. Nakkushaigused pole maailmast veel kuhugi kadunud – ainus haigus, mis on lõplikult likvideeritud, on rõuged.

Siiski on suurenenud nende inimeste arv, kes oma lapsi vaktsineerida ei soovi. Noor ema Katreliis on üks neist. „Põhjuseid, miks ma esialgu oma lapsi ei vaktsineeri, on mitmeid. Ütlen esialgu, sest ma ei ole 100% kindel, et ma seda mitte kunagi ei tee,“ rääkis ta.  

„Otsustasin, et ei vaktsineeri oma esimest last, kuni ta saab aastaseks,“ rääkis ta. Otsust põhjendab naine väitega, et laps on sel ajal intensiivselt rinnapiima toidu peal. Ise korralikult toitudes lootis ta vajalikud toitained ning antikehad anda edasi ka lapsele. Kuna pisike organism on esimestel elukuudel üsna habras, on tema sõnul juhtusid, kus väikesed lapsed mõningate vaktsiinide tõttu on sattunud raskesse seisundisse. Naine usub, et nii nagu on ravimitega, ei saa üks vaktsiin kõikidele inimestele samamoodi sobida.   

Saates tutvustati ka teise ema arvamust: Marin usub, et vaid vaktsineerimise teel on võimalik oma last erinevate haiguste eest kaitsta. Vaktsineerimine oli Marini jaoks ainus valik oma lapse kaitsmisel. „Ma ei taha võtta riski ja vastutust oma last mitte vaktsineerides,“ põhjendas ta.

Naine peab lapse tervist kõige olulisemaks, see on investeering tulevikku. Olles tõenduspõhist meditsiini pooldaja, on Marin veendunud, et vaktsineerimistel pole seoseid erinevate haiguste tekkimisega.

Dr. Koorti sõnul sisaldab vaktsiin elus ja nõrgestatud viirust või bakterit või siis bakteri või viiruse komponenti, mis organismi süstides aktiveerib immuunsüsteemi ning tekitab antikehi ja immuunmälu. Immuunmälu aktiveerub uuesti, kui organismi satub päris haiguse tekitaja, mis seejärel inaktiveerub. Kuna immuunmälu pole eluaegne, tuleb vaktsineerimisi korrata.

Koort kinnitas, et meil kasutusel olevad vaktsiinid on praktiliselt kõrvaltoimete vabad.

Vaata vaktsineerimise kohta lähemalt ka siit.

Küsi arstilt vaktsineerimise kohta nõu
siit.

Kas see artikkel oli kasulik lugemine?
VIIMASED KOMMENTAARID
 
Kuidas ravida vaginismi? Kuidas ravida vaginismi? Vaginism on tahtele allumatu tupelihaste valulik kokkutõmme, mis võib takistada seksuaalvahekorda. Kas seda on võimalik kuidagi ravida? btn_k
Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus? Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus?   Mis on HPV ja kuidas see tekib? Mis on HPV ja kuidas see tekib?
Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Ilmselt on paljud mehed ja naised mõelnud sellele, et nad sooviksid saada suveks rannavormi. Tihti jääb see vaid mõtteks. Nii esitas Tohter Olaf väljakutse säravale Piretile, et näha, kas kolme kuuga on vormi saavutamine eratreeneri käe all võimalik. btn_k
Kuidas rääkida lapsega seksist? Kuidas rääkida lapsega seksist?   Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad? Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad?