Kopsud - inspiratsiooni allikas

Kopsud - inspiratsiooni allikas

Milline organ annab inimesele inspiratsiooni, uuris Tohter Olaf seekordses saates.

Õige vastus on kopsud, sest inspiratsioon tähendab sissehingamist.

Kopsude näol on tegemist võimsa organiga. Kui kopsudesse kuhjub vedelikke, muutuvad need raskeks ja käsnataoliseks, kus bakteritel on soodne elada. Seetõttu on sügavalt hingamine väga oluline. Kui meie kopsud on kerged, saame ka kergemini hingata.

Kopsude all on diafragma ehk suur lihas, mis juhib kopse. Kui inimene hingab sügavalt sisse, siis kõhtu välja surudes liigub diafragma alla. Mööda hingamisteed liikudes jõuab välja kopsudeni, kus asuvad alveoolid. Hapnik liigub kopsudesse ja süsihappegaas surutakse välja. Hapnik läbib õhukese õhu-vere barjääri, kus toimub samaaegselt nii verevool kui ka hingamine. Venoossest verest saab arteriaalne veri, süsihappegaas eraldub verest ja asemele tuleb hapnik.

Ühe hingetõmbega hingab inimene sisse neli liitrit õhku. Sportlastel ja puhkpillimängijatel võib see maht olla aga tunduvalt suurem.

Et kopsude eest hästi hoolt kanda, on soovitav süüa ka seda soodustavaid toiduaineid. Üheks selliseks on õun, mis sisaldab endas kvertsetiini - see aitab meie kehal end noorendada. Kvertsetiini leidub lisaks õuntele ka näiteks sibulates ja apelsinides.

Lisaks kvertsetiini sisaldavate toiduainete söömisele on tähtis aeg-ajalt ka aknaid lahti tehes tubasid tuulutada. Sellega kaasnev õhuvahetus on energia aluseks.

Kas see artikkel oli kasulik lugemine?
 
Kuidas ravida vaginismi? Kuidas ravida vaginismi? Vaginism on tahtele allumatu tupelihaste valulik kokkutõmme, mis võib takistada seksuaalvahekorda. Kas seda on võimalik kuidagi ravida? btn_k
Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus? Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus?   Mis on HPV ja kuidas see tekib? Mis on HPV ja kuidas see tekib?
Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Ilmselt on paljud mehed ja naised mõelnud sellele, et nad sooviksid saada suveks rannavormi. Tihti jääb see vaid mõtteks. Nii esitas Tohter Olaf väljakutse säravale Piretile, et näha, kas kolme kuuga on vormi saavutamine eratreeneri käe all võimalik. btn_k
Kuidas rääkida lapsega seksist? Kuidas rääkida lapsega seksist?   Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad? Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad?