Hoidu ebameeldivast puuknakkusest!

Hoidu ebameeldivast puuknakkusest!

Kas koduloomalt saab puugi? Kuidas puuki eemaldada? Kuidas end puukide eest kaitsta? Seekordses saates lükatakse ümber puukide kohta levivad müüdid.

Möödunud aastal registreeriti Eestis üle 1500 puukborrelioosi ja rohkem kui 170 entsefaliidi juhtu.

Kummalgi haigusel on oma sümptomid, kuid siiski iga puuk haigust ei levita.  „Kõik oleneb inimese immuunsussüsteemist ning sellest, kas puuk kannab endaga vastavaid viiruseid või baktereid kaasas,“ sõnab Lääne-Tallinna Keskhaigla infektsionist Kerstin Kase.

Borrelioosi sümptomid tekivad tavaliselt nädala või isegi kuni kaheksa nädala jooksul pärast hammustust. Kehale tekib hammustuse kohale laik, kuid see võib tekkida ka mujale. Laik ei pea olema ringikujuline, keskelt on see üldjuhul heledam. Muretsemiseks on põhjust, kui laik on vähemalt 5 cm suur. Ka hammustusest võib tekkida nahareaktsioon, see kaob üldjuhul nädalaga.
 Lisanduvad sümptomid on ka pea-, lihas-, ja liigesvalu ning kerge palavik.

Tihti kardetakse haigust saada ka lemmikloomalt puuki eemaldades. Sel puhul rahustab Kase, et kinnitunud puugilt enam haigust ei saa ning samuti on see välistatud puugi eemaldamisel.

Puugid ei kuku puu otsast. Tõmbame need enda külge umbes 20cm kõrgustelt rohukõrtelt, räägib arst.

Samuti usutakse, et õli kandmine puugile aitab putukat eemaldada. „Õli puugile valda ei tohi. See  tekitab putukas nagu okserefleksi, mis soodustab mürgi jõudmist organismi,“ hoiatab Kase. Puugi eemaldamisel on soovitav kasutada spetsiaalseid puugipintsette. Seejuures on oluline jälgida, et puugi keha saaks eemaldatud. Puugi pea aga ohtlik ei ole.

Metsa minnes tuleb eelkõige panustada enese kaitsmisele. Kanda on soovitav pikki ja heledaid riideid, et puuki paremini märgata.

Arsti juurde tuleks pöörduda, kui nädala kuni kahe jooksul tekivad vastavad sümptomid.

Loe lähemalt:
Mis on borrelioos?
Mis on puukentsefaliit?

Kas see artikkel oli kasulik lugemine?
 
Kuidas ravida vaginismi? Kuidas ravida vaginismi? Vaginism on tahtele allumatu tupelihaste valulik kokkutõmme, mis võib takistada seksuaalvahekorda. Kas seda on võimalik kuidagi ravida? btn_k
Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus? Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus?   Mis on HPV ja kuidas see tekib? Mis on HPV ja kuidas see tekib?
Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Ilmselt on paljud mehed ja naised mõelnud sellele, et nad sooviksid saada suveks rannavormi. Tihti jääb see vaid mõtteks. Nii esitas Tohter Olaf väljakutse säravale Piretile, et näha, kas kolme kuuga on vormi saavutamine eratreeneri käe all võimalik. btn_k
Kuidas rääkida lapsega seksist? Kuidas rääkida lapsega seksist?   Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad? Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad?