Herpes? Pärast hambaarsti juures käimist 25.07.19 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tervist!
Selline küsimus,et käisin eile hambaarsti juures ja pärast hambaarsti juurest ära tulles,oli huulenurgast valus kui suu täiesti lahti tegin. Täna hommikul avastasin,et selline asi tekkinud (pildil näha).
Kas on võimalik,et see on herpes?
Varem ei ole sellist asjadega kunagi kokku puutnud.

Arst vastas:

Karmen Joller

dr Karmen Joller

Perearst

Kivimäe Perearstikeskus

Tere!

Jah, tundub küll, et on herpesviirusnakkus. Tavaliselt tekib see olukordades, kus teie immuunsüsteem on tavapäraselt nõrgem - nt olete liiga kaua viibinud kuumas/külmas keskkonnas, teie ümber on palju viiruseid jms. Võib esineda ka pärast hambaarsti juures käimist, kui tegemist oli mõne suurema protseduuriga.
Hambaarsti juurest nakkuse saamisse ma ei usu - selleks on vaja otsest limaskest-limaskest kontakti haige inimesega, kellel ei pruugi veel sümptomeid olla. Te võisite selle nakkuse saada ka varem, ja see võis alles nüüd välja lüüa.
Tegemist on üldiselt ohutu infektsiooniga, mis paraneb iseenesest. Lokaalsed ravimid (nt kreem) aitavad enne villi tekkimist. Kui te villi sisaldise mööda nahka laiali määrite, võib infektsioon laieneda.

Tervitades
Karmen Joller

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Lööve säärtel

Tere, mu jalgadele on tekkinud sügelev põletikuline lööve. Sügades tuleb mingi vedelik nahale. alguses oli vaid ühel jalal , nüüd on mõlemal jalal ja pea täpselt ühesuguse kujuga ja samas ulatuses. Minu ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Sellise sümptomaatika puhul on oluline teada ka teie üldist tervislikku seisundit. Pikkus, kaal, kroonilised haigused, kasutatavad ravimid. Atoopilist dermatiiti see mulle ei meenuta. ...

Loe edasi

Tõrked rinnas

Tere,

Lõpetasin beebiillide võtmise mai kuus ning pärast seda on rinnas/kaenlaall sellised nõelatorkele sarnased asjad , vahel on ka kergelt niisama valulik . Mammograafi juurde aja saan ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!
Hormonaalse tasakaalu stabiliseerumiseks kulubki umbes 3 kuud, vahel ka rohkem.
Kas ma saan õigesti aru, et need "nõelatorkele sarnased asjad" on aisting? Kui jah, siis võib põhjuseks ...

Loe edasi

Ebaloomulik keele välimus

Tere. Millele viitab justkui põletusega ning kollaka katuga keel?

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Oleks vaja teada, kui kaua on teie keel selline olnud, kas teil on muid vaevusi ja kas katt on eemaldatav.
Kõige sagedamini on värvilise keele põhjuseks düsbakterioos - mingil ...

Loe edasi

Kahin vasakus küljes

Tere. Juba selle aasta talvest olen kimpus tiheda , lahtise köhaga. Perearst on pidanud seda infektsiooniks ja kirjutanud mulle antibiootikume. Kuulates kuuleb ta kahinaid vasakus küljes täpselt rinnahoidja ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!
Pikaajaliseks köhaks loetakse köha, mis on järjest kestnud kauem kui 4 nädalat. Ja selle köha puhul on käsitlus hoopis teistsugune. Kindlasti on vaja teha lisauuringud: vereanalüüsid võimaliku ...

Loe edasi

Kõhulahtisus

Aastaid olen hädas kõhulahtisusega. Nüüd tegime kaevuvee proovi ja kolibakteri näit oli 200. Kas peaks perearsti poole pöörduma, et tehtaks kakaproov. Lugesin, et antibiootikumid ei aitavatki.

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Teie küsimusest ei selgu, kas teie kõhulahtisust on varem uuritud. Samuti ei sõltu sealt, milline E. coli joogivees esines. Sellest sõltuvalt saab arst ka otsustada, kas väljaheite analüüsi ...

Loe edasi

Analüüsid

Tere

Olen mures Transferriini küllastus plasma languse pärast. Sama moodi on langenud ka kreatiini tase. Miks see nii on ja milliseid uuringui peaks sellisel puhul veel tegema . Tihti esineb ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Te ilmselt peate silmas kreatiniini, mitte kreatiini?
Ja pühkimisel on verd kus, pärasooles? Tupes?

Te esitate küsimusi isoleeritud analüüsitulemuste kohta. Sel ...

Loe edasi

Uriinipidamatus lapsel

Tere. Olen ise 37a naine ja lapsest saati olnud probleeme uriinipidamatusega just köhides ja naerdes, mitte kunagi ei ole probleemiks olnud enurees. Sain ise abi alles mõni aastat tagasi võrgu panekust ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Ma ei saa hästi aru, kas tegemist on poisi või tüdrukuga - aga vist pigem ikka tüdrukuga.
Esmalt tuleb välistada haiguslikud põhjused - selleks soovitan külastada perearsti.
Loe edasi

Väikelapse nohu ravimine

Tere,

Laps 2,5 aastane ja käinud nüüdseks 8 kuud lasteaias. Sellest ajast peale hädas pideva nohu ja köhaga, mis aru saan tavaline nähtus. Nagu ikka algavad viirused vedela läbipaistva nohuga, ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Selles vanuses lapsed on tõesti sageli haiged, eriti kui nad hakkavad varakult (enne 3. eluaastat) lasteaias käima. Nende immuunsüsteem pole veel välja kujunenud ja seetõttu ka laps ...

Loe edasi

Väikselapsel nahavärvi punnid kätel ja jalgadel

Tere!

Avastasin mõned päevad tagasi 2aastasel lapsel, et sõrmedel on nahavärvi punnid. Nüüd ka varvastel ja käelabadel. Pildid lisatud. Millega tegu võib olla?

Ette tänades!

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Muud taustainfot teadmata on ainuüksi pildi põhjal keeruline öelda, mis see on. Kas punnid sügelevad? Kui palju need üldse last ennast häirivad? Kas tal on ka muid sümptomeid, nt köha, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi