Vaktsineerimine ja "munad" reielihases 11.11.16 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tere

Küsimus järgmine: 1,4a lapsel on vaktsineerimisest möödas juba üle poole aasta,aga alles nüüd avastasin,et lapsel on mõlemas reies sellised "munad",umbes väikse sõrme suurused, visuaalselt pole midagi näha,aga sõrmega masserides on tunda ja need sügelevad või tekitavad ka ebamugavust (kuna kratsib ise neid kohti). Kas olete kokkupuutunud sarnase murega ja oskate öelda,mis see olla võiks ja kas siis tõesti tingitud vaktsineerimisest ja miks alles nüüd nii pika aja järgi välja lööb?

Arst vastas:

Karmen Joller

dr Karmen Joller

Perearst

Kivimäe Perearstikeskus

Tere!

Kirjelduse järgi ei saa aru, kus täpselt need "munad" paikneva. Kui need on kubemepiirkonnas, siis võib tegu olla lümfisõlmedega, mis lastel võivad olla kuni umbes 1 cm läbimõõduga. Need ei ole seotud vaktsineerimisega.
Kui need on vaktsiinide süstekohtades, siis on väike võimalus, et tegu on süstekoha reaktsiooniga (armistumisega), mis on samuti oma olemuselt ohutu, aga mitte just väga sage kõrvaltoime. Kui tegu on vaktsineerimise järgse protsessiga, siis armistumine võtabki aega. Samas on see ohutu ja ei põhjusta tavaliselt ka vaevusi.

Selleks, et täpne diagnoos panna, tuleb laps läbi vaadata. Seega - kui minu vastus ei tundu teile loogiline, pöörduge oma perearsti vastuvõtule.

Lugupidamisega
Karmen Joller

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Lämbumistunne

Tere
Mul on selline probleem tekkinud et mul on organismis hapnikupuudus ja praegu on ka südamepiirkonnas õhupuudus. Magada ei saa, ainult püsti ja istuda saan siis ei teki lämbumistunnet. Kõik ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Teie kirjas on natuke liiga vähe andmeid, et täpselt hinnata, millest lämbummistunne võib olla tekkinud. Kui arst on teil välistanud südame- ja kopsuprobleemid, ja muud hapnikupuudusega ...

Loe edasi

Millal puugivaktsiini teha

Tere!

Avastasin, et detsembri alguses saab mul viimasest puugisüstist mööda 5 aastat (olen etapis, kus on tehtud korduvvaktsiin 3 a järel, seejärel veidi vähem kui 5 a järel ning nüüd tuleb ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Kindlasti ei ole te vaktsineerimisega hiljaks jäänud, küll ei ole nohu vaktsineerimise vastunäidustuseks.
Kui olete plaaninud vaktsineerida uue aasta alguses, siis ei ole kindlasti ...

Loe edasi

Puukentsefaliidi vaktsiin

Tere!

Mul on vaja lähiajal teha puukentsefaliidi vastane vaktsiin, sest eelmisest vaktsiinist on 5 aastat möödas. Kardan selle pärast, kuna kevadel tekkis mul allergiline reaktsioon antibiootikumile ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Te ei pea muretsema Ticovaci järjekordse süsti pärast.
Varem ei ole olnud sellele reaktsiooni ja Zinnatile tekkinud nõgestõbi ja turse ei suurenda riski.

Head vaktsineerimist!
Loe edasi

Gripi vaktsiin

Kas on mõistlik vaktsineerida 7 kuust väikelast gripi vastu? Ma isiklikult kardan grippi väga kuna olen ise seda põdenud ja usun, et lapse jaoks on see ränk. Kui ma ikkagi vaktsineeriksin lapse kolmevalentse ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

See on hea, et soovite last gripi vasta kaitsta.
Imikule sobib kolmevalentne vaktsiin ja seda oleks vaja teha kaks süsti ühe kuuse vahega.

Terve püsimist!

Loe edasi

Gripivaktsiin

Tere!

Kas imetav ema peaks end gripi vastu vaktsineerima? Varem end gripi vastu vaktsineerinud pole. Laps on 3-kuune.

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Minu soovitus on vaktsineerida,

Kjulge

Loe edasi

Munavalge allergia, MMR – leetrite, mumpsi ja punetiste vaktsiin

Tere.

Lapsel avastati aastaselt munavalge allergia. Allergia on tal üsna tugev, avaldudes kõhulahtisusena ning nahaärritusega. Lapsele oleks aga vaja ära teha 1-aastase vaktsiin (MMR – leetrite, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Muna sisaldava vaktsiini tegemist on vaja edasi lükata ainult nendel lastel, kellel on tekkinud väga väikesest muna saamisest tugev allergiline reaktsioon.
Kui test näitab muna ...

Loe edasi

Puukentsefaliidi vaktsiin 2-aastasele

Tere!

Kas 2-aastasele oleks otstarbekas antud vaktsiini teha (elame maal)? Meie perearst ei soovita sellises vanuses last veel vaktsineerida, samas vaktsiini infolehes on kirjas, et alla ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Puukentsefaliidi vaktsiini on lubatud teha lastele alates 1 aasta vanusest.

Loe edasi

reisivaktsiin väikelapsel

Reisime oktoobris (03.10 - 20.10) 2,5 nädalaks Aasiasse, Myanmari ja Taimaale. Meie pisitütar on siis 11 kuune (13. oktoobril).

Kas nii väikestele tehakse ja tuleb teha samuti sihtkohas soovituslikud ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Lugupeetud lapsevanem!

Kõige olulisem on, et laps oleks vaktsineeritud õigeaegselt kõigi riiklikus kavas ettenähtud vaktsiinidega.
Kaaluda tuleks MMR vaktsiini tegemist, mis riiklikus ...

Loe edasi

Vaktsineerimise tähtajal välismaal

Tere!

Meil on plaanis sõita 3 kuuse beebiga Austraaliasse, enne mida saame vahetult ka esimese vaktsiini lastehalvatuse vastu.

Kuidas oleks parem talitada - kas meil oleks võimalik ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Minu soovitus on vaktsineerida last mitte ainult lastehalvatuse, vaid ka teiste kalendris olevate vaktsiinide suhtes ja teha seda Eestis. Kui vaktsineerimine lükkub veidi edasi, ei tee ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi