Täiskasvanu teetanusvaktsiini kõrvaltoimed 29.08.12 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Joogiklaasi purunemise tõttu tekkis parema käe 4. näpu otsa (ilma sõrmeküüne vigastuseta) verejooks, mis ei lõppenud 1 h jooksul. Kuna mul puudusid vahendid verejooksu peatamiseks ja oskus seda teha, läksin EMOsse. Traumatoloogi kabinetis sidus õde näpu sidemega kinni ja küsis kas viimase 5 a jooksul on teetanuse vaktsiin tehtud. Kuna ma ei mäletanud, siis ütles õde, et teeme igaks juhuks. Nõustusin, kuna olles kohkunud verejooksust, mis ei olnud ise lõppenud, ei suutnud adekvaatselt mõtelda. Ütlesin õele, et 2004. a tehti vaktsiin, kuid ei mäleta kas pärast seda on tehtud. 20.07 perearsti juures selgus, et vähem kui 2 a tagasi sain küünarnukile marrastushaavad mullale kukkudes. Haav seoti EMOs ja seal tehti ka teetanuse vaktsiin (kummaline, et seal ei säilitata arvutis patsentide varasemaid andmeid). Seega oli vahe vaktsiinide manustamise vahel alla 2 a. Kokku on mulle 9. a jooksul tehtud 3 vaktsiini - 2004 (käeluumurd ja kukkumine), 2010 (kukkumine), 2012 (sõrmehaav). Mulle süstitud vaktsiinis on IMOVAX d.T. ADULT tiomersaal ehk elavhõbe.
Kahjuks ei hoiatanud vaktsiini süstinud õde, et tubastes tingimustes saadud väike trauma ei ole nii ohtlik, et peab tingimata vaktsiini tegema ja seda eriti juhul kui patsient ei suuda meenutada millal viimati vaktsiin süstiti. Õele ütlesin, et 2004. sain vaktsiini.

Vaktsiini manustamise järgselt 4. päeval (22.08) tekkinud koormustaluvuse langusele järgnes alates 5. päevast (23.08) pidev südamekloppimine (ka rahulolekus), vererõhu langus ja kiirenenud hüplev pulss, mis ei ole kadunud ja 9. päeval (27.08) tekkisid südamerütmihäired, mis kestavad siiani (29.08). Rütmihäired tekivad kohe peale kohvi, tee, lahja alkoholi vähest tarvitamist (veerand-pool tassi kohvi, 8-12 cl veini). Lisaks on rindkeres paremal pool kohati tuim valu, rõhumistunne rinna keskel, eriti rütmihäirete ajal. Suu kuivab, keel kaetud kollase katuga (enne seda polnud). 22.08 tekkis väike palavik, mis kestis mõne päeva.

EKG näitas rütmihäiret. Kas on võimalik, et vaktsiinis olev elavhõbe vms on tekitanud autoimmuunreaktsiooni, mis tekitab südamelihase põletikku? Käisin kardioloogi vastuvõtul, kes ütles, et hetkel muretsemiseks põhjust ei ole ja saatis koormustestile. Ta ütles, ka et vaktsiini mõju on võimalik. Kui on tegu vaktsiini kõrvalmõjuga, millal tervenen? Kas eluaegne kahjustus on võimalik? Hetkel on elukvaliteet täiesti häiritud. Mida võib kaasa tuua 9. a jooksul 3 x elavhõbedat sisaldava vaktsiini süstimine? Mida peaksin tegema?

Mul pole kunagi olnud südamerütmihäireid või muid südamehaigusi, samuti ei ole põhjuseid nende tekkimiseks (vaimne või füüsiline ülekoormus, stress), mistõttu ainuke selgitus terviseprobleemide tekkimiseks saab olla manustatud vaktsiin. Ma pole põdenud külmetushaiguseid vähemalt viimase 6-8 kuu jooksul, mis võivad tekitada tüsistusi (nt südamelihase põletikku, mille sümptomiks on rütmihäired). Tegelen regulaarset spordiga.

Arst vastas:

Eda Tamm

dr Eda Tamm

Infektsioonhaiguste arst

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Kindlasti ei ole teie südamega seonduvad probleemid põhjustatud teetanuse vaktsiinist. Vaktsiinis sisaldub elavhõbe üliväikeses koguses, mis ei saa isegi juhul, kuid teid on 9 aasta jookusl vaktsineeritud 3 korral olla organismile kahjulik.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Tsütomegaloviirus ja rasedus.

Tere!

Kuidas mõjutab tsütomegaloviirus rasedust?Esmane nakatumine leidis aset u 4 aastat tagasi.Kas on lootust,et rasedus kulgeb normaalselt ja sünnib terve laps?

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Risk loote nakatumiseks tsütomegaloviirusinfektsiooniga on kõige suurem siis, kui naine nakatub viirusega esmakordselt raseduse ajal. Kuna viirus jääb organismi püsima, siis naistel, kes on enne rasedust ...

Loe edasi

Gripivaktsiin

Tere!

Olen püüdnud leida põhjendatut infot, miks peaks alla 9 aastasele lapsele tegema kuu ajase vahega kaks korda gripivaktsiini, kuid ei ole vastust saanud. Kas Teie oskate selgelt seda ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Laste immuunsüsteem toimib veidi teisiti kui täiskasvanutel - see on nõrgem ja "rumalam". Laste immuunsüsteemi "õpetamiseks" on vaja sagedasemaid "õppetunde" - siis on immuunsus tugevam. Seetõttu on väga ...

Loe edasi

Väsimus ja valud ja ravimid.

Tere. Olen 42a, kolme lapse ema. Peale kolmanda lapse sündi (01a) diagnoositi migreen, raviks oli vaid valuvaigisti. Neljandas rasedus (09a) kulges raskel olid peaeinglused ja isegi tasakaalu häired, pidevad ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Mul on kurb lugeda, et te nii keerulises olukorras olete. Siitkaudu on seda olukorda väga keeruline täpselt hinnata.
Te olete palju läbi elanud ja väikeste laste kõrvalt on väga ...

Loe edasi

gastroskoopia

Tere,

Pöördusin perearstile seoses õhkava tundega söögitorus ja tükitundega neelamisel, lisaks aegaajalt iiveldus peale söömist. Valulikkus selgroo piirkonnas seljal keskel ja ees. Arutasime, ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Mulle jääb mulje, et tegemist on kergemat tüüpi reflukshaigusega. Teie perearst oskab selle ravi suurepäraselt soovitada. Kuna teil on ka sümptomid, aitab perearsti poolt määratud ravi ...

Loe edasi

Kollapalavik

Kas kollapalaviku vaktsiin, mis on lastud teha 2007.aastal, kehtib nüüd eluaegselt?

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Kollapalaviku vaktsiin annab enamikule inimestele elukestva kaitse.

Loe edasi

Moodustis silma all

Tere!

Üleöö tekkis silma alla pildil olev "moodustis". Ta on katsudes isegi natuke valulik. Oskate ehk aidata tuvastada, millega võib tegu olla ning millise arsti poole ma peaksin pöörduma?

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Jääb mulje, et tegemist on väikese kärnaga, mis peagi ise ära kukub.

Tervitades
Karmen Joller

Loe edasi

Mis on teie diganoosi analüüsitulemuste ja info põhjal?

Probleemiks, et alates augustist süvenenud järgnevad probleemid: parema kõrva kuulmisteravuse langus (see objektiivselt tõestatud ja olnud ravil/jälgimisel audioloogi juures), imelik tunne paremas silmas ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Kuna tulemused on piiripealsed, siis ma väga Lyme'i tõvele ei panustaks. Hormoonraviga ei peaks Lyme'i tõve sümptomid taanduma, aga võimalik, et eksin. Kui te oleksite minu patsient, ...

Loe edasi

Liigne vaktsineerimine

Tere. Meil on alles lapsendatud 16-kuune tûtar, kes oli mõned kuud enne meil hoolduslepinguga. Eelnevatele vaktsineerimiste andmetele ei pääsenud keegi peale lastearsti siiani ligi. Nüüd avastasin, et ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Lugupeetud lapsevanem!

Mul on kahju, et selline segadus teie lapse vaktsineerimisega juhtus. Tegelikult ei ole põhjust muretsemiseks, sest need 2 vaktsiini lisadoosi ei kahjusta teie lapse ...

Loe edasi

HVS ja astma

Vahetasin hiljuti elukohta - kolisin välismaale, esimesed kolm nädalat olid meeldivad, kuid siis tabas mind ühel õhtul ebameeldiv õhupuuduse hoog (kuumatunne, hingeldamine, pulss normaalne, raskus ja valu ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Jah, astma välistamiseks tuleks teha uuring, mille nimeks on spirograafia bronhodilataatortestiga.
Kuid tegemist võib tõesti olla ka paanikahoogudega, nagu arst teile ütles.
Loe edasi

puukborellioos

Tere. 24. augusti paiku leidsin puugi, ei olnud kaua sees ja sain ka herilaselt nõelata samasse piirkonda. Nägin punast laiku, sügeles, arvasin, et herilase nõelamisest on kõik. Nüüd on laik ikka alles, ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Foto järgi on nahalööbeid alati pisut raske hinnata. Aga tundub, et tegemist on tõesti borrelioosiga: lööbe keskosa on intensiivsem, siis tuleb heledam ala, ja siis jälle punetav osa. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi