Mida saab oma tervise kohta teada kakaproovist?

Mida saab oma tervise kohta teada kakaproovist?

Soolestiku bakterid toodavad kümneid keha mõjutavaid aineid. Soolestikus võib olla ka haigusi tekitavaid baktereid ning soolebakterite kooslust saab mõjutada tarbitava toiduga, selgus Postimehe terviseportaali artiklist

Teaduse hüppeline areng on loonud võimaluse saada olulist teavet tervisliku seisundi ja võimalike ähvardavate haiguste kohta kakaproovist. «Iga päev toob kaasa põnevad, aga samas keerulised valikud, millest ühe tähtsama – toidu – jätame tihti juhuse hooleks. Ja täiesti arusaadavalt, sest seda valikut on ju vaja teha vähemalt kolm korda päevas ja nii kogu elu. Lisaks sellele, et keha vajadusi katta, tahame, et söök oleks maitsev ja kõik muud personaalsed eelistused oleksid kaetud,» tõdeb nooremteadur Kätrin Karu Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusest. 

Jagad toitu miljardite bakteritega

Teaduse kiire areng on toitumisvalikud veelgi keerulisemaks teinud. Tugeva tervise tagalana mängib olulist rolli ka soolestiku mikrobioota ehk sooles elavate bakterite kogum oma vajadustega. «Need miljardid bakterid, kes meie seedesüsteemis elavad, sõltuvad meie söödavast toidust ja sellest, mis söödud toidust soolde jõuab. Oma elutegevuse käigus toodavad need usinad tegelased aga kümneid eri ühendeid, näiteks orgaanilisi happeid ja vitamiine, mis otseselt või kaudselt mõjutavad paljusid kehas toimuvaid protsesse,» selgitab Karu.    
«Kuna soole mikrobioota bakterid toituvad meie toidu jääkidest, mis soolde jõuavad, saame nende kooslust teadliku toiduvalikuga muuta,» kinnitab ta. Mikrobiootasse võib kuuluda üle 1000 eri soolebakteri, millest on ühe inimese kõhus toimetavas koosluses esindatud enamasti umbes 80–150 eri bakteriliiki. Enamikku nendest bakteritest loetakse potentsiaalselt kasulikeks, kuid nende hulgas võib olla ka selliseid, mis on potentsiaalselt kahjulikud või hoopis haigust tekitavad ehk patogeensed bakterid.

Mis maitseb headele bakteritele?

Kasuliku mikrobioota lemmiktoiduks on enamasti kiudainerikas toit. «Oluline on sealjuures valiku mitmekesisus, sest lisaks täisteraviljadele on tähtsad kiudainete allikad ka puu- ja köögiviljad, pähklid, seemned ja kaunviljad. Sellepärast on kasulik jälgida, et sööksime iga päev mitmesuguseid täisteratooteid nagu meie armastatud teraviljad – nisu, oder, kaer, rukis – ja sinna vahelduseks juurde ka tatart, pruuni riisi ja leiva-saia valikul eelistame järjekindlalt täisteratooteid,» soovitab Karu.

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada