Kuus toitu, mis võivad õnnelikumaks teha

Kuus toitu, mis võivad õnnelikumaks teha

Millised toidud vähendavad stressi ja teevad õnnelikumaks? Siin on spikker: teaduslikult tõestatud kuus „parema tuju toitu”, mida oma toidulauale valida.

Probiootikumirikkad toidud

Hiljutises Hollandi uuringus anti 20 tervele vabatahtlikule nelja nädala vältel probiootilisi aineid või platseebot. Ehtsat kraami saanutel täheldati märkimisväärselt vähem kurba meeleolu, mis oli suures osas tingitud agressiivsete mõtete vähenemisest.

Puu- ja köögivili

Ajakirjas British Journal Health Psychology avaldatud uuringu kestel pidasid ligi 300 noort täiskasvanut kolmel järjestikusel nädalal toidupäevikut ning hindasid oma psüühilist seisundit ja meeleolu. Teadlased leidsid, et puu- ja köögiviljade suurem tarbimine tõi kaasa rohkem energiat, rahulikuma oleku ja suurema õnnetunde. Teises uuringus, mis avaldati ajakirjas Social Indicators Research ja milles jälgiti 80 000 täiskasvanut, leiti, et suuremas koguses värske puu- ja köögivilja tarbimine parandas vaimset heaolu.

Kohv

Ühes uuringus seostasid uuringud hommikul tarbitud kohvi energia, lahkuse ja naudingutundega. Ajakirjas JAMA Internal Medicine avaldatud teises uuringus leiti, et päevas kaks või kolm tassi kohvi joonud naistel oli kümneaastase ajavahemiku jooksul 15% väiksem tõenäosus depressiooni tekkeks võrreldes nendega, kes tarbisid päevas ühe tassi või vähem kohvi.

Tume šokolaad

Tumedas šokolaadis leiduvad antioksüdandid võivad aidata veresoonte seintel lõõgastuda, langetada vererõhku ja parandada vereringet. See võib olla põhjus, miks ühes uuringus jõuti arvamusele, et kahe nädala jooksul umbes 40 grammi tumeda šokolaadi söömine päevas alandas nende inimeste stressihormoonide taset, kes arvasid, et neil on suur stress. Tume šokolaad sisaldab ka magneesiumi, millel on tõestatud toime menstruatsioonieelse sündroomi sümptomite, sh väsimuse, depressiooni ja ärrituvuse leevendamisel.

Seened

Seened sisaldavad ohtralt seleeni. Uurijad seostavad selle mineraali puudust organismis suurema depressiooni, ärrituvuse ja väsimuse tekke riskiga. Seened on ka ainsad taimsed D-vitamiini allikad. Ühtteist miljonit ameeriklast mõjutava hooajalise meeleoluhäire kohta tehtud uuringus leiti, et D-vitamiini tarbimist suurendanud inimestel paranes meeleolu.

Roheline tee

Jaapanis enam kui 40 000 inimesega korraldatud uuringust nähtub, et päevas vähemalt viis tassitäit rohelist teed joonud inimeste psühholoogilise stressi tase oli 20% madalam võrreldes nendega, kes jõid päevas kuni ühe tassi teed.

Allikas: ajakiri Time

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada