Suhkrutarbimine võib mõjutada rinnanäärmevähi kasvu

Suhkrutarbimine võib mõjutada rinnanäärmevähi kasvu Foto: IStock

Meid kõiki on suhkru eest hoiatatud ja eksperdid väidavad, et see võib kahjustada kõike hammastest kuni vööümbermõõduni. Texase ülikooli MD Andersoni vähikeskuse uue uuringu kohaselt võib magusaarmastajaid ohustada ka suurem rinnanäärmevähi risk.

Palliatiivse, rehabiliteeriva ja integratiivse meditsiini erakorraline professor dr Peiying Yang ja tema meeskond leidsid, et hiirtel, kelle vere sahharoosisisaldus on võrreldav läänemaailma toidukultuuri puhul täheldatavaga (st see on suur), esines suurem rinnanäärmevähi kasvu ja metastaaside risk võrreldes hiirtega, kes olid suhkruvabal tärklisedieedil. Arvatakse, et suurem suhkrutarbimine võib suurendada 12-LOX-i ja sellega seotud rasvhappe 12-HETE ekspressiooni.

Yang ja tema meeskond suutsid määrata, et glükoosi asemel oli suurenenud riski taga „spetsiifiliselt fruktoos”, mida leidub tavalises suhkrus ja suure fruktoosisisaldusega maisisiirupis.

Yang märkis ka, et ükski teine uuring ei ole vaadelnud suhkrutarbimise otsest mõju rinnanäärmevähi arengule loommudelites või vähemalt selles osalevaid mehhanisme. Käesolev uuring näitab peale selle, et kopsumetastaaside arv on suurem hiirtel, kelle toit on rikastatud sahharoosi või fruktoosiga.

„Käesolev uuring viitab sellele, et sahharoos või fruktoos indutseeris 12-LOX-i ja 12-HETE tootmist rinnanäärmetuumori rakkudes in vivo,” ütles uuringu kaasautor dr Lorenzo Cohen. „See viitab võimalikule signaalirajale, mis vastutab suhkru soodustatud tuumori kasvu eest hiirtel. Kuidas toidus leiduv sahharoos ja fruktoos indutseerivad 12-HETE-d ning kas sellel on otsene või kaudne toime, ei ole veel selge.”

Uuringumeeskond leiab, et see seos nõuab edasisi uuringuid.

Allikas: Jiang Y, Pan Y, Thea P, Tan L, Gagea-lurascu M, Cohen L, et al. Dietary sugar induces tumorigenesis in mammary gland partially through 12 lipoxygenase pathway. Cancer Research. 2015.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

2 kommentaari

Mer
28.01.16 02:04
Võiksid rohkem selgitada, millistes magusa-ainetes leidub rohkem fruktoosi, milles sahharoosi ja milline neist kahjulikum on ? Veel tahaks teada, kas nt. Demerara-suhkur on veidigi kahjutum, mida mina olen aastaid kasutanud ? Öko poes on peedisuhkur 6 eurot kilogramm - on hoopis see õigem jne. jne. Ei tea siiani, mis kahju suhkur teeb, olen kasutanud kogu elu ikka palju magusat, aga kaalu ei tõsta ja tervis on senini korras - olen 70 aastane.
-36
   
+54
TH - 73.a.
28.01.16 00:42
Olen 60.a. tarbinud suhkrut ja suhkrutooteid väga palju , aga vähki pole tekkinud - siiani veel mitte...
-50
   
+46

Lisa kommentaar

Saada