Kuidas vältida salmonelloosi?

Kuidas vältida salmonelloosi?

Salmonelloos on äge nakkuslik seedetrakti haigus, mille tekitajate allikaks on veised, sead, kanad, lemmikloomad ja närilised, kes võivad olla püsivad bakterikandjad. Terviseamet annab nõu, kuidas salmonelloosi vältida.

Haigustekitajad levivad fekaal-oraalsel teel ja põhiliselt haigustekitajatega saastatud toitude või vee kaudu, kuid neid võivad levitada ka haigusnähtudeta bakterikandjatest toidukäitlejad.

Nakatumisest hoidumiseks:
  • hoia toitu valmistades tööpinnad ja töövahendid puhtana;
  • kuumuta liha- ja munasaadusi üle 70 kraadi;
  • väldi ristsaastamist;
  • pese käsi.

Salmonelloosi tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist, harvem 6 kuni 72 tundi pärast nakatumist. Tavaline haiguse kestvus on 4 kuni 7 päeva ja enamasti saadakse terveks ilma ravimeid võtmata.

2012. a esimesel poolaastal registreeriti Eestis 72 salmonelloosi haigusjuhtu, neist 43 juhul vajasid inimesed haiglaravi. 2011. a samal perioodil oli haigusjuhte 239, mis näitab 3,3 kordset haigusjuhtude vähenemist käesoleval aastal.

Kõige sagedamini nakatusid inimesed salmonelloosi Tallinnas, Ida-Virumaal ja Harjumaal. Rühmaviisilisi haigestumisi esines Tallinnas, Harjumaal, Ida-Virumaal ja Läänemaal. Peamiselt nakatuti munadest ja kanalihast valmistatud toite süües.

Viiel juhul nakatusid Eesti reisijad väljaspool Eestit, nendeks riikideks olid Bulgaaria, Egiptus, Prantsusmaa ja Vietnam. 

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada