Terviseamet: pühade ajal pöörake tähelepanu munatoitude korralikule kuumutamisele

Terviseamet: pühade ajal pöörake tähelepanu munatoitude korralikule kuumutamisele

Terviseamet tuletab meelde, et seoses lähenevate pühadega tuleks rohkem tähelepanu pöörata munast valmistatud toitude ohutusele.

Viimastel nädalatel on meedias olnud teemaks kaks suuremat salmonelloosipuhangut, mis mõlemad olid suure tõenäosusega toidutekkelise päritoluga. Enam levinud salmonelloosi põhjustajaks on munad, mune sisaldavad toidud ja linnuliha. Meeles tuleb pidada, et salmonelloosibaktereid leidub nii muna koore peal kui ka sees, mistõttu on haigestumise vältimiseks väga oluline munatoitude korralik kuumutamine ning hügieenireeglitest kinnipidamine.

Terviseameti soovitused munatoitude kodusel valmistamisel:

  • Hoia toored munad teistest toiduainetest eraldi.
  • Ära kasuta katkisi või määrdunud mune, sest need võivad olla nii seest kui ka väljast haigustekitajatega saastunud.
  • Hoidu toore muna või selle pritsmete sattumisest valmistoitude sisse, tööpindadele või tarvikutele.
  • Keeda või küpseta põhjalikult nii mune kui ka toite, mis sisaldavad mune (salmonella hävib, kui toidu sisemuses on vähemalt 70 kuumuskraadi).
  • Ole ettevaatlik selliste toitude valmistamisega, kus muna võib jääda tooreks või pooltooreks (nt küpsetamata pasha või lumepallisupp).
  • Pese ja kuivata oma käsi pärast munade puutumist ja nende kasutamist.
  • Puhasta need tööpinnad, mis võisid tooreste munadega kokku puutuda, samuti nõud ning muud tarvikud.
  • Serveeri munaroad kohe pärast valmimist või jahuta need kiirelt ja hoia jahedas.
  • Mune on soovitatav hoida jahedas ja kuivas kohas, võimalusel külmkapis.
  • Ära kasuta mune, millel “kõlblik kuni...” tähtaeg on möödunud.
  • Oluline on vältida ristsaastumist ehk toored toiduained – eriti liha – tuleb hoida eraldi nii üksteisest kui ka valmistoodangust.
  • Valmistoitu ära hoia pikalt soojas, vaid ikka külmkapis ja mitte üle 1–2 päeva.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada