Üle poole maailma elanikkonnast kannatab D-vitamiini puuduse all
California Ülikooli (Riverside, USA) biokeemia ja biomeditsiini emeriitprofessor Anthony Norman märgib, et pooled Põhja-Ameerika ja Lääne- Euroopa elanikud tarvitavad liiga vähe D-vitamiini.
„Mujal on olukord hullem,“ tõdeb Norman, „tean, et kaks kolmandikku inimestest saavad D-vitamiini ebaküllaldaselt. On selge, et D-vitamiini sisaldavate toitude söömisest probleemi lahendamiseks ei piisa.“
Praegu on soovitatav D-vitamiini kogus kuni 50-aastastele 200 IU-d (IU on rahvusvaheline mõõtühik), 51-70-aastastele 400 IU-d ja rohkem kui 70-aastastele 600 IU-d päevas, vahendab ERR Science Daily´t. „Teadlased on üksmeelel, et täiskasvanute päevast D-vitamiini annust peaks suurendama 2000-4000 IU-le,“ kinnitab Norman. 2000 IU-d annaks kokku päikesekiirgusest, toidust ja toidulisanditest saadav D-vitamiin.
Kuna D-vitamiini leidub looduslikult väga vähestes toitainetes (nt kalas, munades ja tursamaksa õlis), tugevdatakse sellega teisi toitaineid nagu piim, apelsinimahl, mõned jogurtid ja mõned hommikusöögid.
Lisa kommentaar