Vali õige puuvili!

Vali õige puuvili!

Esmapilgul kõige endastmõistetavamad valikud puu- ja köögivilja osas ei pruugi teadlaste sõnul olla kõige tervislikumad.

USA asjatundjate sõnul võib abi olla juba väikeste muudatuste tegemisest toitumisharjumustes – näiteks bataadi söömisest porgandi asemel ning papaia eelistamisest apelsinile, kirjutab BBC News.

USAs toimunud kohtumisel selgitasid asjatundjad, et näiteks sellised toiduained nagu vaarikas, ürt-allikkress ja lehtkapsas sisaldavad rikkalikult taimseid toitaineid, mis võivad aidata haigusi ennetada.

Organisatsioon British Nutrition Foundation hoiatas aga, et tervise turgutamiseks üksikutele väljavalitud toiduainetele keskendumine oleks ennatlik ja sellist asja nagu „supertoit“ ei ole olemas.

Taimne toit sisaldab teatavasti fütotoitaineid, mis suudavad kaitsta südant ja artereid ning ennetavad vähki. Kuid kõige populaarsemad variandid ei pruugi olla parimad.

Teadlased analüüsisid USAs inimeste toitumisharjumuste uurimiseks läbiviidud terviseuuringute andmeid, et teha kindlaks, millised on levinumad fütotoitainete allikad.

Tulemused näitasid, et 14 uuritud fütotoitainest 10 korral pärines vähemalt 2/3 selle fütotoitaine kogusest inimese kohta ühest toiduainest, olenemata sellest, kui suur oli inimese üldine puu- ja köögiviljade tarbimine.

Beetakaroteeni saadi peamiselt porgandist, beeta-krüptoksantiini apelsinist ja apelsinimahlast, luteiini/zeaksantiini spinatist, ellaaghapet maasikast ja isotiotsüanaate sinepist.

Teadlaste sõnul muudaks porgandi asendamine bataadiga manustatava beetakaroteeni koguse peaaegu kahekordseks.

Papaia sisaldab 15 korda rohkem beeta-krüptoksantiini kui apelsin ja lehtkapsas on kolm korda rohkem luteiini/zeaksantiini kui spinatis.

Vaarikas on kolm korda rohkem ellaaghapet kui maasikas ning ühele tassitäiele vastav kogus ürt-allikkressi sisaldab sama palju isotiotsüanaate kui neli lusikatäit sinepit.

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada