Lihtsad süsivesikud on naise südamele ohtlikud

Lihtsad süsivesikud on naise südamele ohtlikud

Hiljuti Itaalias läbiviidud uuring näitas, et kiiresti suhkruna verre imenduvate süsivesikute poolest rikkalik toit suurendab naistel südamehaiguste riski.

Itaalia riikliku vähiinstituudi teadlased ei vaadelnud mitte ainult süsivesikute kogutarbimist, vaid ka nende süsivesikute glükeemilist indeksit. Nimetatud indeksiga mõõdetakse seda, kui kiiresti ja mil määral veresuhkru tase pärast teatud süsivesikute tarbimist tõuseb.

Samalaadse kalorsusega süsivesikurikaste toitude glükeemiline indeks võib väga suurel määral varieeruda. Kõrge glükeemilise indeksiga toodete hulka kuuluvad maisihelbed, sai ja valge riis. Glükeemiline indeks on madalam täistera-nisutoodetel ja maguskartulil.

„Kõrge glükeemiline indeks suurendab teatavasti triglütseriidide kontsentratsiooni ja alandab HDL-kolesterooli ehk hea kolesterooli kontsentratsiooni,“ selgitas Oregoni osariigi ülikooli Linus Paulingi instituudi mikrotoitainete teabekeskuse juhataja Victoria J. Drake.

Itaalia teadlased kogusid toitumisandmeid 15 171 mehe ja 32 578 naise täidetud küsimustikest. Jälginud uuringus osalejaid peaaegu kaheksa aasta vältel, leidsid uurijad, et naistel, kes tarbisid kokkuvõttes kõige rohkem süsivesikuid, oli risk südamehaigustesse haigestuda kaks korda suurem kui naistel, kes tarbisid kõige vähem süsivesikuid. Põhjalikum analüüs näitas, et risk oli seotud kõrge glükeemilise indeksiga toodete suurema tarbimisega.

Teadlased kahtlustavad, et erinevus võib olla seotud suguhormoonidega. „Näib, et meessuguhormoonid – androgeenid – aeglustavad süsivesikute muundumist veresuhkruks, samas kui naissuguhormoon östrogeen kiirendab seda protsessi,“ selgitas Drake.

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada