Šokolaad hoiab südame tervena

Šokolaad hoiab südame tervena

Värske uuringu järgi võivad lihavõttemunad ja muud šokolaadimaiustused teha tervisele head, kui tarbida neid väikestes kogustes.

Enam kui 19 000 inimest hõlmanud uuring, mille tulemused avaldati väljaandes European Heart Journal, näitas, et nädalas pool tahvlit šokolaadi söönud inimeste vererõhk oli madalam, vahendab BBC News.

Samuti oli neil 39% väiksem infarkti ja insuldi risk.

Südame tervise eest võitlejad hoiatasid aga, et liigne šokolaaditarbimine on kahjulik, kuna šokolaad sisaldab palju kaloreid ja küllastunud rasvhappeid.

Uuringu raames jälgiti kaheksa aasta vältel keskealiste meeste ja naiste šokolaaditarbimist. Selle käigus võrreldi kõige rohkem ja kõige vähem šokolaadi söönute tervist.

Kahe grupi vaheline erinevus oli vaid 6 grammi päevas, mis võrdub ühe väikese šokolaadiruudukesega päevas.

„Meie hüpotees oli, et kuna šokolaadil näib olevat selge mõju vererõhule, vähendaks šokolaadi söömine infarkti riski ja veelgi enam insuldi riski,“ teatas uuringu põhiautor dr Brian Buijsse, kes töötab Nuthetalis asuvas Saksamaa toitumisinstituudis.

Seda uuring näitaski. Kõige rohkem šokolaadi söönutel vähenes kõige vähem söönutega võrreldes infarkti risk umbes veerandi võrra ning insuldi risk peaaegu poole võrra.

Ent dr Buijsse hoiatas, et inimesed peaksid hoolitsema selle eest, et šokolaadi söömine ei suurendaks nende igapäevaselt tarbitavate kalorite arvu ega vähendaks tervislike toitude söömist.

„Väikesed šokolaadikogused aitavad südamehaigusi ennetada, aga ainult siis, kui kehakaalu stabiilsena hoidmiseks asendatakse muud energiarikkad toidud, näiteks näksid, šokolaadiga,“ selgitas ta.

Et tumedas šokolaadis on rohkem kakaod, võib selle söömisel olla ka tugevam toime.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada