Klorofüll 03.05.21 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere. Olen leidnud viimaselajal palju infot klorofülli kasulikkuse kohta. Palju tarbitakse seda ka vedelal kujul. Siinkohal tahakski küsida arsti arvamust selle vedela klorofülli joomise kohta. Kas on see tõesti pigem kasulik? Kui palju on see norm. kogus päevaseks tarbimiseks? Kas pigem kuurina või koguaeg võtta?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.

Tänu klorofülli teadaolevatele tervist toetavatele omadustele valmistatakse klorofülli ka laboratooriumides poolsünteetiliste preparaatidena. Taolisel kujul saadud ainet nimetatakse klorofülliiniks ehk “vedelaks klorofülliks”. On mõningaid uuringuid, mis näitavad taoliste toodete tervist toetavat toimet, kuid kindlaid doose siin soovitada ei saa ja konkreetsete soovituste tegemiseks oleks vaja enam uuringuid. Toidulisandina tuleks alustada siiski väikeste doosidega, sest kaasuvalt võivad mõningatel juhtudel tekkida kõhulahtisus või muud seedetrakti ärritusnähud.
Minu esimene soovitus on tuua oma igapäeva menüüsse rohkelt rohelisi köögivilju, mis on rikkad mitte ainult klorofülli, aga paljude teiste tervisele oluliste mikrotoitainete poolest.
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kõhunäärme põletik

Tere
Umbes kuu aega tagasi hakkas valutama kõhunääre. Kaks nädalat tagasi peale uuringuid sain teada, et mul on sapikivid ja kõhunäärme põletik. Esmalt hakati ravima kõhunäärme põletiku, seda dieediga ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Soovitav on süüa sageli aga väikeste koguste kaupa, 5-6 või enam korda päevas.
Vältida kuumtöötlemata kiudainerikast toitu, oakohvi, karboniseeritud jooke.
Keelatud on rasvased ...

Loe edasi

Kaalulangus

Algas kõik sellest kui 1.5 aastat tagasi arst kirjutas mulle antidepressandid àrevushàirete tôttu , olin siis alakaalus . Olen 183cm pikk ja kaalusin toona 65kg. Vôtsin 1.5 aastaga palju juurde, lôpuks ...

Artur Minenko

Vastas dr Artur Minenko

Parim on kaalust alla võtta järk-järgult, muutuvad toidu prioriteedid, harjumused ja söömiskäitumine. Vaja on toitumisrežiim (soovitav, et söögiaeg oleks sama +/- 30 minutit), oluline on unerežiim (mis ...

Loe edasi

Kaalulangus

Tere.
Algas kõik sellest kui 1.5 aastat tagasi arst kirjutas mulle antidepressandid àrevushàirete tôttu , olin siis alakaalus . Olen 183cm pikk ja kaalusin toona 65kg. Vôtsin 1.5 aastaga palju juurde, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kaalulangus võib olla seotud erinevate põhjustega nagu ka ise oma kirjas oletate. Teadmata täpselt teie päevaseid toidukoguseid ja neist saadud energiat, on raske öelda, mil määral toit siin ...

Loe edasi

keha kaal

Olen 25a . pikkus 176 kaal 59 , olen hästi peenike , pidevalt küsitakse , et kas ma üldse söön ka midagi , kuigi ma söön ju pidevalt .
mida tuleks teha , et normaalse keha endale saavutaksin ?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Alustada tuleks eneseanalüüsist ja vaadata, kas saate tõepoolest toiduga kõik vajaliku kätte, seda nii toitainete kui energia mõttes. Selleks saate kasutada nutridata toitumisprogrammi või ...

Loe edasi

Kaalust juurde võtta.

Tere .Mure oma kehakaalu pärast kaalun 50kg ja pikk 165cm, väga raske kaalust juurde saada söögiisu mul pole söön väga vähe olen söönud toidulisandeid ei ole neist ka abi saanud mida teha.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Kaalu tõstmiseks on vaja saada energiabilanss tasakaalu. Süüa tuleb korrapäraselt, vältides liigpikki toidukordade vahesid ning kui isu on pigem väike, tuleb igasse toidukorda planeerida ...

Loe edasi

Epilepsia ravim laktoositalumatuse puhul

Tere

Põen epilepsiat. Seoses hoogude sagenemisega pöördusin neuroloogi poole (eile käisin neuroloogi vastuvõtul). Arst arvas, et pean proovima teist ravimit ning kirjutas mulle välja veel ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mina teile siin nõu ei saa anda. Ravi osas peate ikkagi konsulteerima oma raviarstiga, kes on terviklikult teie haiguslooga kursis.
Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Epilepsia ravim laktoositalumatuse puhul

Tere

Põen epilepsiat. Seoses hoogude sagenemisega pöördusin neuroloogi poole (eile käisin neuroloogi vastuvõtul). Arst arvas, et pean proovima teist ravimit ning kirjutas mulle välja veel ...

Artur Minenko

Vastas dr Artur Minenko

Tere!
See ei olemine teema. Ainuke, mida saan öelda on see, et kui on laktoositalumatus, siis on vaja kiirelt võtta ühendust raviarstiga ning paluda väljakirjutada sobiv analoog.

Loe edasi

Epilepsia ravim laktoositalumatuse puhul

Põen epilepsiat. Seoses hoogude sagenemisega pöördusin neuroloogi poole (eile käisin neuroloogi vastuvõtul). Arst arvas, et pean proovima teist ravimit ning kirjutas mulle välja veel ravimi nimega "Matever",mida ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mina teile siin nõu ei saa anda. Ravi osas peate ikkagi konsulteerima oma raviarstiga, kes on terviklikult teie haiguslooga kursis.
Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Kolesterool

Tere.

Lasin esimest korda elus kolesterooli taset määrata ja üldkolesterool oli 5,6, HDL 1,9 ning LDL 3,6. Lugesin, et need näidud piiripealsed. Kas peaks muretsema ja kas piisab, kui vâhendada ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Esimese asjana soovitan vaadata üle oma toitumine: eelistada väiksema rasvaprotsendiga loomseid toiduaineid ning tõsta kiudainete osakaalu menüüs, süües enam köögi- ja puuvilju ning täisteratooteid. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi