Miks on vitamiinid kasulikud?

Miks on vitamiinid kasulikud?

Kas sina tead, miks on vitamiinid kasulikud ja kuidas neid saada?

Vitamiinid ei anna energiat, kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks. Vitamiine on vaja küll väga väikestes kogustes - mikrogrammidest kuni milligrammideni -, kuid see eest tuleb neid tarbida pidevalt, sest neist ei teki organismi pikaajalist varu.

Saatesse palutud Südameapteegi proviisor-nõustaja Aime Tederiga vaadati üle kolm olulist vitamiini.

A-vitamiin

A-vitamiini on vaja kasvamiseks ning organismi kudede taastootmiseks. Samuti on see oluline naha ja juuste tervise tagamiseks, limaskestade kaitseks infektsioonide eest ning nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puhul.

Parimateks A-vitamiini allikateks on maks, piimatooted (juust, või); kollased ja oranžid puu- ja köögiviljad (porgand, paprika, tomat, apelsin, papaia).

C-vitamiin

C-vitamiini on vaja rasvhapete ja A-, D-, E-, B1-, B2-vitamiinide oksüdatsiooni vähendamiseks ning kaitsmaks valke, rasvu, süsivesikuid ja nukleiinhappeid vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Samuti on C-vitamiin oluline organismi vastupanuvõime tõstmiseks ning kevadväsimuse ja stressi peletamiseks.

Parimateks C-vitamiini allikateks on marjad, puu- ja köögiviljad, nt mustsõstrad, astelpaju, kiivi, paprika, tsitruselised, kaalikas ja kartul.

E-vitamiin

E-vitamiinil on vähkkasvajate vastane toime, sest ta on antioksüdant, mis kaitseb organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest. E-vitamiin on kasulik rakkude vananemise pidurdamiseks ja lümfotsüütide, puna- ja valgeliblede kaitseks, mille tõttu paraneb organismi varustatus hapnikuga ja üldine kaitsevõime.

Parimateks E-vitamiini allikateks on taimsed õlid, pähklid, seemned ja idandid.

 

Kas see artikkel oli kasulik lugemine?
 
Kuidas ravida vaginismi? Kuidas ravida vaginismi? Vaginism on tahtele allumatu tupelihaste valulik kokkutõmme, mis võib takistada seksuaalvahekorda. Kas seda on võimalik kuidagi ravida? btn_k
Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus? Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus?   Mis on HPV ja kuidas see tekib? Mis on HPV ja kuidas see tekib?
Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Ilmselt on paljud mehed ja naised mõelnud sellele, et nad sooviksid saada suveks rannavormi. Tihti jääb see vaid mõtteks. Nii esitas Tohter Olaf väljakutse säravale Piretile, et näha, kas kolme kuuga on vormi saavutamine eratreeneri käe all võimalik. btn_k
Kuidas rääkida lapsega seksist? Kuidas rääkida lapsega seksist?   Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad? Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad?