Refluks - mis see on ja kuidas tekib? (2)
Mis on see põletav valu rinnaku taga ja kibe maitse suus, mis võib kesta lausa mitu tundi. Vastus on: kõrvetised.
Söögitoru saab maost alguse kalde all. See on selleks, et hape ei saaks maost tagasi söögitorru voolata. Kui söögitoru on mao suhtes püstises asendis, pole seda murdekohta ning hape pääseb tagasi söögitorru. Kui söögitoru pole kalde all, tekib haigus nimega refluks. Kui refluksi ei ravita, võib pikaajaline söögitoru limaskesta kokkupuude maohappega viia söögitoru limaskesta põletiku tekkeni. Millised toiduained võivad refluksi põhjustada? Refluksi võivad põhjustada näiteksšokolaad, pitsa ja kõikvõimalikud maitseained selle peal. Samuti soodustavad refluksi teket sibul, küüslauk, pipar, alkohol ja kohv. Need ained lõdvestavad olulise nurga mao ja söögitoru vahel. See aga teeb omakorda võimalikuks maohappe jõudmise söögitorru. Söögitoru ja mao vahel asetseb lihas, mis hoiab söögitoru suletuna. Nii ei saa magu hapet tagasi söögitorru paisata. Kui see lihas on aga lõdvestunud, saab hape tagasi söögitorru voolata. Millised toiduained on kasulikumad? Kasulik on näiteks närimiskumm. Närimiskumm soodustab sülje eritust, mis loputab söögitoru. Samuti on kasu ka teraviljast ja puu- ning juurviljadest. Kehal on oma pH tase, mis võib kõikuda vaid väga väikestes piirides. Vere ideaalne pH tase on 7,365 ning selle hoidmine on väga oluline, kuna vere pH tasakaal mõjutab kogu organismi tervikuna. Kuna näiteks alkohol ja kohv kuuluvad happeliste ainete hulka, siis puu- ja teravili on jällegi aluselised, mis ei löö inimese pH taset paigast, mis võiks tekitada kõrvetisi. Kolm tähtsat nippi, kuidas vähendada kõrvetisi: * söö sagedamini ja väikeste portsjonite kaupa, * maga kalde all, tõsta voodi peats veidi kõrgemale, * ära kanna nii kitsad riided, mis pigistaksid seedetrakti kokku. Vastasel juhul surutakse toit tagasi üles söögitorru.