Kodune esmaabi - kiire reageerimine võib päästa sinu elu!

Kodune esmaabi - kiire reageerimine võib päästa sinu elu!

Kujuta ette, et veedad kodus mõnusalt aega. Lapsed mängivad teises toas ja sa teed endale ühe suure tassi teed. Järsku üks lastest kukub mänguhoos ja hüüab abi. Sa kiirustad lapsele appi ja tõmbad endale keeva vee peale. Kuidas toimid edasi?

Vahel sõltub sinu kiirest tegutsemisest teise inimese elu ning tihti saad ise enne kiirabi kutsumist esmaabi andes ära hoida suurema kahju. Kuid iga päev pöörduvad kiirabisse inimesed, kes ei julge või ei oska ise esmaabi anda. Seekordses saates Tohter Olaf näidati, millal ja kuidas seda teha.

"Arvan, et eestlaste teadmised esmaabist on head, kuid alati tuleb kasuks oma mälu selles vallas aeg-ajalt värskendada ja omandada vajalikke teadmisi," rääkis Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna arst-resident Aet Köster.

Õnnetuse korral on heaks oskuseks olukorra adekvaatselt hindamine. Kiirabi on põhjust kutsuda, kui tegemist on kaela ja selgroo vigastuse, liiklusõnnetuse ja kõrgelt kukkumise või vägivalla ja torkehaavadega rindkeres, kõhu- või vaagnapiirkonnas.

Stuudiosse kutsuti ka külaline publiku hulgast. Marylini ülesandeks sai näidata, kuidas kannatanule õigesti esmaabi osutada. "Ma ei satu igapäevaselt just kuigi tihti esmaabi andmisega kokku," sõnas Meylin. Neiu sõnul on tavaline haava puhastamine kõige keerulisem meditsiiniline protseduur, millega ta seni on kokku puutunud. 

Põletus

Esimeseks proovikiviks sai Merylinile põletusega stuudiosse jooksnud naine. Tegemist oli teise astme põletusega, kus osa põletusville olid veel terved ja teised juba katki läinud.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna arst-resident Aet Kösteri sõnul käitus Marylin õigesti, kui asetas kannatanu käe külma vee alla. Külma vee all tuleb põletusega jäset hoida vähemalt 15-20 minutit. Seejärel tuleb haav kinni siduda. Väga hea abivahend on põletusgeel, mis vähendab turset ja valu ning peatab kahjustuse süvenemist. Kui põletusgeel lisada haavale vahetult enne sidumist, ei kleepu side haava külge.

Kui põletusgeeli või sidet kodus ei leidu, võib kasutada põletushaava katmiseks puhast pesu, lina või käterätikut. On tähtis, et haava sisse ei satuks mustust, mis võiks tekitada põletikku.

Mida ei tohiks põletuse korral kasutada?

A-resident Aet Köster hoiatas pantenooli eest, mis vastupidiselt põletusgeelile ei lase haaval maha jahtuda ja hoiab kuumust kudedes. Samuti ei tohi põletushaavale lisada hapukoort, võid ja õli. Mida pindmisem on põletushaav, seda valusam see on. Kui põletus on sügavam, on nahas olevad närvid saanud kahjustada ja valu ei pruugi olla enam sedavõrd tugev. Haiglasse tuleb pöörduda, kui tegemist on pea ja näo piirkonna põletusega. Sellisel juhul on soovitav kutsuda kiirabi. Haiglasse tuleb pöörduda ka peopesade ja jalataldade kahjustumisel.

Sügav haav

Merylini teise ülesande täitmisel tuli hakkama saada suure noahaavaga. Merylin puhastas veega haava ja puhastas selle, misjärel sidus neiu haava kinni.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna arst-resident Aet Kösteri sõnul tuleb verejooksul puhul esimese asjana verejooks sulgeda. Haava saab sulgeda sellele tugevalt käega surudes. Võimaluse korral on soovitav teha rõhksidet, kus üks sidemerull surutakse haavale ja teise sidemega seotakse see käe külge. Normaalse verehüübimise korral peaks verejooks kinni jääma kuni 7 minuti jooksul. Kuna haav on sügav, tuleb sellega kindlasti edasiselt arsti poole pöörduda. Arsti poole minnes tuleb jäse kõrgemal hoida ja manustada vajadusel valuvaigistit.

Kas kasutada võib ka žgutti?

Žgutti võib kasutada vaid meditsiinilise väljaõppe saanud inimene. Žguti paigaldamine on aeganõudev ja keeruline. Arteri vigastamise korral tuleb tugevalt käega suruda verejooksust natuke südame poole ja rakendada väga tugevat jõudu. 

Kas see artikkel oli kasulik lugemine?
 
Kuidas ravida vaginismi? Kuidas ravida vaginismi? Vaginism on tahtele allumatu tupelihaste valulik kokkutõmme, mis võib takistada seksuaalvahekorda. Kas seda on võimalik kuidagi ravida? btn_k
Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus? Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus?   Mis on HPV ja kuidas see tekib? Mis on HPV ja kuidas see tekib?
Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Ilmselt on paljud mehed ja naised mõelnud sellele, et nad sooviksid saada suveks rannavormi. Tihti jääb see vaid mõtteks. Nii esitas Tohter Olaf väljakutse säravale Piretile, et näha, kas kolme kuuga on vormi saavutamine eratreeneri käe all võimalik. btn_k
Kuidas rääkida lapsega seksist? Kuidas rääkida lapsega seksist?   Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad? Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad?