7 soovitust, kuidas vähiriski ära hoida

7 soovitust, kuidas vähiriski ära hoida

Mida saaksid sina ise ära teha, et vähi tekke riski oluliselt ära hoida? Sellest, kuidas ära hoida või oluliselt vähi tekke riski vähendada, rääkis saates Tohter Olaf Eesti Vähiliidu nõukogu esimees ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloog-ülemarst doktor Vahur Valvere. Siin on 7 lihtsat soovitust.

 ·         Hoia kopsud puhtad

·         Ole alkoholi tarvitamisel mõõdukas – terve täiskasvanud inimese organism suudab ühe alkoholiühiku lagundada umbes tunni jooksul. Üks alkoholi ühik on umbes 10g puhast etanooli ehk alkoholi. Kuid kuidas aru saada ühest alkoholiühikust?

Naistele on lubatud päevas juua 1 pits viina või pool pokaali 12 kraadist punast veini või pool kannu õlut. Meditsiiniliselt on meestele lubatud neid koguseid kahekordistada.

„Alkoholil on olemas vahetu toime, ta tõstab suukoopa ja söögitoru vähi riski. Alkohol imendub peensoolest kiiresti ja satub maksa. Mispärast tekivad põletikulised muutused kuni sidekoeliste tsirrootiliste muutusteni, mis tegelikult on vähieelseks seisundiks,“ hoiatas dr. Vahur Valvere.

·         Liiguta end – aktiivne elustiil on tervisliku ja pikaealise elu pant.

·         Söö palju puu- ja köögivilju – soovitav on vältida loomseid ja tarbida rohkem taimseid rasvu. Eelista toidu valmistamisel praadimise asemel hautamist, keetmist ja aurutamist.

·         Kehakaal kontrolli alla

·         Hoia oma nahka – kuigi päikese käes viibimine on d-vitamiini tootmiseks kasulik, siis pikalt päikese käes viibimine ja rannas olemine ilma kaitsekreemita on kahjulik.

·         Vaktsineerimine – vaktsineerimisega saad ära hoida nakkustest põhjustatud vähki, milleks on näiteks emakakaelavähk. 

Kuidas ise avastada ohtlikke vähile viitavaid tunnuseid?

Kui nahal on sünnimärk, mis oma kuju ja suurust muudab, tasub minna perearsti juurde kontrolli. Samuti kutsutakse inimesi ka sõeluuringutele, millega on võimalik vähki ennetada ja seda edukamalt ravida. Eestis on hetkel käimas kaks varase vähi avastamise sõeluuringuprogrammi: rinnavähi sõeluuring, kuhu kutsutakse naisi vanuses 50 kuni 62 ja emakakaelavähi sõeluuring, kuhu kutsutakse naisi vanuses 30 kuni 55 eluaastat. 2015. aastal alustatakse Eestis ka soolevähi sõeluuringuga. 

Kas see artikkel oli kasulik lugemine?
 
Kuidas ravida vaginismi? Kuidas ravida vaginismi? Vaginism on tahtele allumatu tupelihaste valulik kokkutõmme, mis võib takistada seksuaalvahekorda. Kas seda on võimalik kuidagi ravida? btn_k
Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus? Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus?   Mis on HPV ja kuidas see tekib? Mis on HPV ja kuidas see tekib?
Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Ilmselt on paljud mehed ja naised mõelnud sellele, et nad sooviksid saada suveks rannavormi. Tihti jääb see vaid mõtteks. Nii esitas Tohter Olaf väljakutse säravale Piretile, et näha, kas kolme kuuga on vormi saavutamine eratreeneri käe all võimalik. btn_k
Kuidas rääkida lapsega seksist? Kuidas rääkida lapsega seksist?   Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad? Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad?