Tähelepanu puudulikkus tuleb toidust

Tähelepanu puudulikkus tuleb toidust

Austraalia teadlased väidavad, et tänapäeva noorukite seas laialt levinud tähelepanupuudulikkus-hüperaktiivsushäire on seotud läänemaiste toitumistavadega.

Perthis asuvas Telethoni Laste Tervise Uuringute Instituudis tehtud uuringus analüüsiti 1800 nooruki toitumisharjumusi. Toitumisharjumused jagati seejuures kahte klassi: läänepärased ja tervislikud.

Uuringus kasutatud definitsiooni järgi sisaldas tervislik toiduvalik palju värskeid puu- ja aedvilju, täisteratoite ja kala. Läänemaine menüü koosneb aga paljuski näiteks kiirtoidust, praetud ja töödeldud toidust, rafineeritud toiduainetest ja maiustustest.

Uurimistöö juht Wendy Oddy ütles, et üksikuid toidurühmi eraldi vaadelduna paistavad ADHD-ga kõige rohkem seotud olevat just töödeldud liha, punane liha, rasvased piimatooted ja maiustused. Ta oletab, et läänepärane menüü ei sisalda piisavalt aju tegevuseks vajalikke mikrotoitaineid või siis leidub seal liiga palju värv- ja lõhna-aineid ning muid lisandeid, mida varasemates uuringutes on ka ADHD sümptomitega seostatud.

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada