USA uuring: dieet võib oluliselt vähendada Alzheimeri tõppe haigestumise riski

USA uuring: dieet võib oluliselt vähendada Alzheimeri tõppe haigestumise riski

Teadlaste sõnul võib rikkalikult oliiviõli, pähkleid, kala, linnuliha ning teatud puu- ja juurvilju sisaldav dieet olulisel määral kaitsta Alzheimeri tõve eest.

New Yorgis asuvas Columbia ülikoolis töötavad Alzheimeri tõve uurimisega tegelev dr Yian Gu ja tema kaastöötajad leidsid, et inimestel, kes sõid spetsiaalselt aju tervisele soodsaid toiduaineid, oli 40% väiksem Alzheimeri tõppe haigestumise risk.

Kui teised uuringud on keskendunud üksikutele toitainetele, siis dr Gu töörühm uuris toiduainete rühmi, mis on teadaolevalt seotud Alzheimeri tõve riskiga.

Näiteks tuleb vältida küllastatud rasvhappeid punases lihas ja võis. Teised, nagu oomega-3 rasvhapped, omega-6 rasvhapped, vitamiin E, vitamiin B12 ja foolhape on aga ajule soodsa toimega.

Uurijad kogusid 2148 terve üle 65-aastase inimese dieedi andmeid keskmiselt 4 aasta jooksul, sealhulgas oli 253 inimest, kes uuringu lõpuks haigestusid Alzheimeri tõppe. Uurijad hindasid patsiente iga 18 kuu järel.

Kõige vähem haigusest ohustatud inimesed sõid rohkem oliiviõlil põhinevaid salatikastmeid, pähkleid, kala, tomateid, linnuliha, ristõielisi aedvilju, nagu brokolit, puuvilju, tumedaid ja rohelisi lehtaedvilju ning vähem punast liha, subprodukte ja suure rasvasisaldusega piimatooteid.

“Inimestel, kes järgisid valdavalt sellist dieeti, oli võrreldes teistega umbes 40% väiksem tõenäosus Alzheimeri tõve tekkimiseks,” rääkis dr Gu Reutersile.

Tema sõnul toimib see dieet kahel moel. Et dieet sisaldab rikkalikult südamesõbralikke toiduaineid, siis võib see kaitsta ajuinfarktide eest, mis soodustavad Alzheimeri tõppe haigestumist.

Kuid samuti on võimalik, et toitained, nagu oomega-3-rasvhapped, antioksüdandid ja foolhape, võivad aju otseselt kaitsta.

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada