Valge riis suurendab USA asjatundjate sõnul suhkurtõve riski

Valge riis suurendab USA asjatundjate sõnul suhkurtõve riski

USA asjatundjate sõnul võib valge riisi asendamine pruuni riisi ja täisteraleivaga vähendada suhkurtõve riski kolmandiku võrra.

Valge riis on suhkurtõve riski seisukohast ohtlik, kuna see toob kaasa veresuhkru taseme järsu tõusu, selgitavad Harvardi teadlased ajakirjas Archives of Internal Medicine.

Pruun riis ja muud täisteratoidud on teadlaste sõnul tervislikumad variandid, kuna nendest eraldub glükoos aeglasemalt, vahendab BBC.

Uuring tugineb küsimustikele, hõlmates kokku peaaegu 200 000 USA inimest. Mõningate asjatundjate sõnul ei ole andmed aga kindlate järelduste tegemiseks piisavad.

Põhjuseks võib olla ka see, et vähem valget riisi söövad inimesed on tervislikuma eluviisiga.

Pärast vanuse ja muude suhkurtõve riskitegurite arvessevõtmist ilmnes, et inimestel, kes sõid üle viie 150-grammise portsu valget riisi nädalas, oli 17% suurem suhkurtõve risk kui nendel, kes tarbisid valget riisi nädalas alla 1 portsu ehk umbes tassitäie kuus.

Kuigi vähesed uuringus osalenud – kõigest 2% – sõid nii palju riisi, oli tulemus siiski märkimisväärne.

Inimesed, kes sõid nädalas kaks või enam portsu pruuni riisi, oli suhkurtõve väljakujunemise risk 11% väiksem kui nendel, kes sõid kuus alla ühe portsu pruuni riisi.

Tulemuste põhjal prognoosivad teadlased, et normaalportsust 50 grammi ehk 1/3 asendamine sama koguse pruuni riisiga vähendaks 2. tüüpi suhkurtõve riski 16% võrra.

Valge riisi asendamine täisteratoodetega, sealhulgas pruuni riisi ja täisterapasta, täisteraleiva ja kaerahelvestega, võiks seda riski vähendada rohkem kui kolmandiku võrra.

Nagu muudki täisteratoidud, on pruun riis kiudainerikas ja sellest eraldub energia aeglasemalt.

Kas see artikkel oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada