Ekstrasüstolid 04.10.01 / Südamehaigused

Külastaja küsib:

Tervist!

Olen 27aastane.Möödunud aastal tehti mulle traumajärgselt luuplastika op.Narkoosi talusin väga halvasti ja viiepäevase toibumise järel koju minnes, tekkis paari tunni möödudes palavik, kohutavad seljavalud ,oksendamine lõpuks teadvuse kaotus.Viidi haiglasse tagasi-öeldi ehk on neeruvaagna põletik anti tabletid ja koju.Kahe päeva pärast ambulatoorsel vastuvõtul ütles urolooganalüüside põhjal, et neeruvaagnapõletik see ei ole-pöörduge traumatoloogiasse tagasi.Palavik püsis-traumast saadeti teraapiasse-mingit otsest põhjust halva enesetunde kohta ei öeldud- raviks määrati antibiootikumid ja mildronat.Nädala jooksul oli enesetunne normis- kuid peale seda kuni siiani tunnen iga päevaga end halvemini. Õhtuti magama heites tekivad ekstrasüstolid, need ei lase magama jääda, paari tunni jooksul tekib iiveldus ja külmavärinad.Kui õnnestub magama jääda, siis hommik on pohmellisarnane enesetunne- külmavärinad,pulss on ärkamise hetkel üle 100.

EKG ei näita midagi-aga ta ei saagi ju näidata midagi, sest päeval ringi liikudes on rütm normaalne. Holter'i analüüs pidi nii kallis olema (perearsti sõnul), et "igaks juhuks pole mõtet teha- kui midagi juhtub, siis teeme.Ekstrasüstoleid pole vaja ravida."

Mis peab veel juhtuma?Ülejäänud arstid ütlevad, et kõik on korras-uurige, mis süda teeb...Mis peab juhtuma, ma ei jõua enam elada- sellest peab ju lahti saama?

Arst vastas:

dr Meelis Vainu

Kardioloog

Tallinna Diagnostikakeskus

Minu aravates on Holteri monitooring e. EKG ööpäevaringne jälgimine absoluutselt näidustatud. See ei näita küll rütmihäirete põhjust, kuid selle alusel on võimalik otsustada rütmihäirete iseloomu üle ja ka ravi vajalikkus. (Holteri monitooringu hind on haigekassa hinnakirja järgi 306.- krooni.) Tõsiste rütmihäirete esinemisel on vajalikud ka täiendavad südame uuringud.



Meelis Vainu

Tallinna Diagnostikakeskus

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Südamehaigused

müokardiit

Tere.



Olen 33-a. naine, põdenud korduvalt müokardiiti, paar korda ka perikardiiti. Perearstiga on tekkinud selline probleem, et teda paistab iga uue haigestumise korral huvitavat ...

Vastas dr Meelis Vainu

Eelkõige peaks lahendama küsimuse, mis on korduva perikardiidi/müokardiidi põhjustajaks. Sellele vastavalt tuleks määrata ka ravi. Vedeliku esinemine perikardi õõnes ei tähenda ka alati perikardiiti. Selle ...

Loe edasi

siinussõlme nõrkus

Tere!

Kas võiksite öelda, mida kujutab endast siinussõlme nõrkus ja milliseid kõrvalnähte võib siinussõlme nõrkuse sündroom endaga kaasa tuua.

Tänan!

Vastas dr Meelis Vainu

Siinussõlme nõrkuse sündroom on seisund, mille puhul südame rütmi tekitaja ehk nn. juhtimiskeskus on kahjustatud (haigusest, ravimtest vms.) ja selle tõttu võivad esineda südame rütmihäired - näiteks ...

Loe edasi

rütmihäired

kas supraventrikulaarsete ekstrasüstolite raviks kasutatav SOTALOL´i koguses 40 mg päevas on piisav, et ekstrasüstolid kaoksid täielikult või on selline kogus rohkem stabiliseeriva toimega.Kui kaua peaks ...

Vastas dr Meelis Vainu

Sotalooli kasutatakse erinevas annuses sõltuvalt rütmihäirete liigist ja arvust ning patsiendi kaalust. Keskmine doos on 80 - 160 mg 2 korda päevas. See ei välista aga terapeutilist efekti ka väiksema ...

Loe edasi

ekstrasüstolid

Olen 26 aastane ja põdesin viis aastat tagasi müokardiiti. Kuigi paranemine läks hästi, esinevad nüüd aeg-ajalt vahelöögid, eriti pingelistel perioodidel. Olen käinud selle murega südamearsti juures, kuid ...

Vastas dr Meelis Vainu

Vahelöögid ehk ekstrasüstolid võivad esineda mitte ainult haigusega seotult vaid ka täiesti tervetel inimestel. Oluline on määrata rütmihäirete arv ja tüüp ööpäeva vältel, neid vallandavad tegurid, samuti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi