Kas mul on võõrutusnähud? 12.10.19 / Sõltuvushäired

Külastaja küsib:

Tere

Aasta tagasi diagnoositi ärevus-ja paanikahäired. Kirjutati välja escitalopram actavis 10mg.

3 nädalat tagasi tuli paanikahäire tagasi, lõpetasin raja tänaval, kus kirjutati tugev rahusti Lorans 1mg. Võtsin selle kõik 2 nädalaga ära, kuna enesetunne oli meeletult halb. (Võimalik et kujutasin seda lihtsalt ette).

Küsimus: rohud on nüüdseks 3 päeva otsas ja lõpetasin lihtsalt karmilt nende võtmise. Oksendan, iiveldan, pea käib ringi, söõgiisu pole jne. Kas mul on võõrutusnähud? Mida ma tegema peaks, ära lihtsalt taluma selle? Kaua see kesta võib?

Arst vastas:

Katrin Hallik

dr Katrin Hallik

Sõltuvusnõustaja

Confido tervisekeskus

Tere!

Ilmselt on teil tõesti tegu võõrutusnähtudega. Soovitan kindlasti pöörduda oma psühhiaatri poole, kes oskab teid juhatada, kuidas kehva enesetunnet leevendada ja ravimite võtmist jätkata. Või pöörduge psühhiaatriakliiniku valveosakonda.

Ärevuse ja paanikaga tuleks kindlasti tegeleda ka psühholoogi või nõustaja juures. Ainult ravimitega emotsionaalseid raskusi ei lahenda, need aitavad keha toetada ja olukorda hallata.

Head kosumist soovides
Katrin Hallik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Sõltuvushäired

Alkohol

Kuidas teha mehele selgeks, et ta liigtarvitab alkoholi?
Tema väidab, et temal on kõik kontrolli all, et hoopis mina olen „haige“. Ta räägib, et ta vaid lõõgastuseks võtab mõned pitsid ja ongi kõik. ...

Katrin Hallik

Vastas dr Katrin Hallik

Tere

Alkoholi liigtarvitamisega kaasneb sageli probleemi eitamine, oma tegude õigustamine ja lähedaste süüdistamine. Sel moel püüab inimene kogunevast süütundest vabaneda ja ühtlasi jätkata ...

Loe edasi

APPI! maas on alkohoolik, ravimit pole!

Tere!

Minu abikaasa, kellega elame koos juba 18 aastat on paar korda saanud alkoholismi ravi. Esmalt ampull, mis pandi viieks aastaks ja siis süst. sellesse tal eriti usku ei olnud ja nüüd ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Osaliselt vale informatsioon.Wismari Haiglas on preparaat täiesti
olemas ja tegelen sellega pidevalt.Jaemüügis seda tõesti momendil
ei ole saada.Teenindame patsiente üle Eesti.Protseduurid ...

Loe edasi

Energiajoogid

Tere,

Kui see on võimalik, siis tundub, et olen sõltuvuses energiajookidest. Kas nad on ka meditsiinilisest seisukohast kahjulikud? Näiteks võrreldes kohvi või suitsetamisega? Nad peaksid ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere
Energiajoogid sisaldavad kofeiini ja ka osa tauriini.Ega nad nüüd ka
väga mürgised ei ole.Loomulikult pidev ja suurte koguste tarvitamine
võib põhjustada ka tervisehäireid.Liigne ...

Loe edasi

ravimsõltuvus

Tere, olen olnud sõltuv rahustist pea kümme aastat.Seoses sellega olin siis ravil psühhiaatriahaiglas depressiooniga.Kõik sai justkui korda selle depr.-niga,aga sõltuvus jäi.Võisin ilma nendeta olla vahel ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Bensodiasepiinid üsna sageli põhjustavad sõltuvust.Võõrutamisel
kasutatakse annuse astmelist vähendamist ja sageli ka vaevuste
leevendamiseks teisi psühhofarmakone,mis ei tekita nii väga harjumust
Loe edasi

Alkoholism+Buliimia

Austatud dr. Mumma,
Olen kroonoline buliimik olnud nüüdseks 7aastat. Hetkel olen 23 a. tütarlaps. Alkoholi kuritarvitamine algas umbes 4a. tagasi. Psühhiaatrina teate kindlasti väga hästi, milline ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere1
Tõesti nöiaring.Kindlasti peaks spetsialisti poole pöörduma ja
oma probleemist avameeldselt rääkima.Elate vist Tartu kandis.
Söömishäirete keskused on Tartus ja ka Tallinnas psühhiaatriakliinikus.
Loe edasi

tere

olen29 a mees ja olen üritanud suitsetamist maha jätta. Olen püüdnud nädal aega mitte teha suitsu ja siis on selline tunne, et hõljun pilvedes ja pea on kuidagi paks ja on selline tunne, et ei saa aru ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Minu teada on Tallinnas olemas suuremate kllinikute juures
spetsiaalsed suitsetamisest võõrutamise kabinetid.Regionaalhaiglas
see tegutseb (Mustamäe korpuses).Võiks täpsustamiseks aga helistada
Loe edasi

esperal

Tere

Palun infot, kas esperali tarvitamise ajal rasestumine ja lapse kandmine on üldse mõeldav?

Teiseks: kas süst, mis tehakse, et ei tohiks juua on ikka nii mürgine? olen kuulnud ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere!
Üldiselt ei ole ikkagi soovitav,kuna ravim püsib pidevalt organismis.
Otseselt teratogeenset (väärarenguid põhjustav) toimet tal ei ole.Kuid
ikkagi ei soovita.Mul on mõned taolised ...

Loe edasi

alkohoolik ja selle ravi

Olen aastaid alkohoolikuga elanud,õiget ravi ei ole osanud kusagilt leida!
Kunagi 8 aastat tagasi sain suure surmaga mehe psühiaatri juurde, algul tehti igasuguseid teste, siis kirjutati antidepressante ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere!
Pärnus töötab päris mitu psühhiaatrit ja tegelevad vast ka
sõltuvusprobleemidega.Meditsiin saab sõltlast abistada
tingimusel,et tal endal oleks soov ja tahe selleks.Ilmselt Teie ...

Loe edasi

torpeedo

Tere.Mul on selline pisut imelik küsimus aga see on ka lihtsalt puhas uudishimu ning usun, et selle vastu tunneb huvi nii mõnigi inimene.Nimelt lasin ma endale panna hiljuti "ampulli" ehk täpsemalt öeldes ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere
Ampulli (disulfiraami) alkoholi koostoimel kuhjub organismi toksiline
aine atseetaldehüüd.See aine mõjutab eriti tugevalt südametegevust ja ka
hingamiskeskust.Samuti on tundlik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: