Kolmas keisrilõige 28.05.19 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Peres on hetkel kasvamas kaks last. Mõlemad lapsed on sündinud keisrilõike abiga ( mõlemal juhul tingitud lapsest). Plaanis on ka kolmas beebi. Viimasest keisrist on möödas 3a 7 kuud. Viimase raseduse ajal komplikatsioone ei olnud, arm oli korras.
Siit minu küsimused: Kahe keisri korral ei ole lubatud 3 laps sünnitada loomulikul teel? Kas enne rasestumist peaksin laskma armi UH kontrollida või ei ole see vajalik (eelkõike et hinnata armi paksust, liited jms)? Kas riskid kolmanda raseduse korral (kui on olnud eelnevalt 2 keisrit) on suuremad ning ka rasestumine raskendatud ( kahel rasedusel on beebiootus väga lihtsalt tulnud) ? Kas kahe eelneva keisri tõttu on kolmas rasedus riskirasedus ning jälgitakse rohkem?

Tänan

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere, iga järgmise keisrilõikega suureneb oht rasedsue ajal platsenta sissekasvu osas armkoesse ja sellest tulenevalt komplikatsioonide võimalus. Suure tõenäosusega tuleb teil ka kolmas keisrilõikus, kuid päris ei välista loomulikku sünnitust, mis selgub lõplikult raseduse lõpus või juba sünnitamise käigus. Kindlasti soovitaks Uhs vaadata keisriarmi terviklikkust, kui seal armidefekt, siis riske on rohkem. Rasestumise võimalust armid reeglina ei mõjuta, küll eelnevatest lõikustest armkude ise võib kergemini rebeneda just raseduse kasvades või sünnitamise käigus. Operatsioon on ka igaljuhul suuremate riskidega seotud kui vaginaalne sünnitus ise. Eks kõik on individuaalne ja ei saa ette ennustada kuidas teil läheb. Peate aga arvestama võimalike riskidega.
DRKadastik

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Tühi lootekott

Tere. Olen 28 ja kolmas rasedus. Viimane mens. Oli 20.detsember 2020 arstil käisin 24.märts rasedus peaks olema 12+4. Kuid arst ütles et lootekott on tühi. Kas on veel mingit väikest võimalust et loode ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Teie mure on mõistetav ja kui ei ole verejooksu, palavikku üle 38,5 ega tugevaid alakõhuvalusid, siis kaasajal võib enamikke olukordi jälgida. Soovitan oma hingerahu huvides ...

Loe edasi

Lapse saamine vanuses 40+

Tere

Olen 42aastane, hea tervisega ja heas füüsilises vormis, pigem tervislike eluviisidega; tavaliselt peetakse mind mu vanusest märksa nooremaks. Mul on üks teismeline laps. Olen olnud seda ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 42-aastane

Teie kirjast loen:..." kuid mitmed asjaolud on siiski pannud mind sellele võimalusele mõtlema."
See on ju ometigi tore. ...

Loe edasi

Menstruatsiooni ärajäämine ja seljavalu, rasedustest negatiivne

Tere!

Olin 14.01. kaitsmata vahekorras, kaks päeva hiljem algas menstruatsioon. Nüüd aga pole uus menstruatsioon siiani hakanud, hetkel on viimaste "päevade" algusest möödas 57 päeva. Olen ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere,kui rasedustestid olnud kõik negatiivsed, siis rasedust suure tõenäosusega olla ei saa.Vaatamata sellele soovitan siiski teha veelkord test, kuna viimane oli märtsi algul . Kui see ikkagi negatiivne, ...

Loe edasi

Tupe tuimus pärast sünnitust

Tere

Sünnitasin 9. novembril 2019 lapse. Pärast sünnitust tehti emakaõõne puhastus ja mõned õmblused, kuid üldjoontes läks sünnitus väga hästi. Igati loogiline, et tupp venib pärast sünnitust, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kuna te toidate veel rinnaga, siis see ongi põhjus, miks keha pole päris taastunud. Kindlasti muutub olukord peale rinnaga toitmise lõpetamise. Samas jätkake vaagnapõhjulihaste harjutustega. Kui ...

Loe edasi

Humal ja palderjan

Tere!

Soovin uurida, kas humala või palderjani tabletid võivad pärssida hormoonspiraali toimet? Uurin, kuna olen lugenud, et naistepuna seda teha võib, aga nende kohta infot ei leidnud.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 32-aastane

Kahjuks unustasite kirjutada, milline ESS-emakasisene süsteem on paigaldatud? Mirena, Kyleena, Fleree?
Nende hormoonkoostis ...

Loe edasi

Suur Mure!

Mul on suuremat sorti mure,lisasin ka teile failina pildi. Mul oli arvatavasti emakaväline rasedus mis hilinenud päevadega välja tuli,aga kahjuks täna arsti juures käies vaadake seda kirjutist mis selle ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 33-aastane

Minu lemmikteema on viljatu paarisuhte uuringud ja STLI-sugulisel teel levivad infektsioonid.
Ootan vastuvõtule, aja saate ...

Loe edasi

Antibeebipillide sobivus

Tere!
Olen kasutanud lindynette 20 pille 10 kuud. Alguses oli kõik korras, kuid praeguseks on libiido langenud alla igasugust arvestust.
Kas oskate soovitada mingeid teisi pille, millel ei ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Pillidega võib olla ,et mõnedele patsientidele(ei ole tavapärane) võivad põhjustada libido langust. Vähem mõjutavad nt Nuvaring (tuperõngas), samas ei saa karanteerida, et teil ei teki seda probleemi. ...

Loe edasi

Sapikivid raseduse ajal

Tere!

Mul avastati 2 kuud tagasi sapikivid. Nädal peale seda hakkasid need ka tunda andma, arvasin algselt, et närvidest, aga praeguseks tundub et siiski valu on tegelik. Leiti üks suurem ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kui teile need kivid probleemi ei põhjustaks, siis otsest vajadust opile minna pole. Samas raseduse ajal võivad sapikividest tingitud põletik tekkida küll. Seega, kui teil ikkagi on mingidki kaebused ...

Loe edasi

Raseduse katkemine ja valud

Tere!
Rasedus (6+5) katkes 11.veebruaril. Arst tuvastas peetuse ning sain tabletid, et abordiprotsess saaks alata. Kõik tundus laabuvat enam vähem õigesti ja normaalselt. Tuli palju verd ning klompe ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 32-aastane

Teie kirja lugedes saan aru, et suure tõenäosusega katkes rasedus osaliselt 11.02, abrasiooni ehk puhastust ei olnud tehtud; ...

Loe edasi

Esimese ja teise raseduse võrdlus

Tere, kui ma olin rase oma esimesest lapsest siis sünnitusel avastati et lootevett on liiga palju ning hiljem kui lapse pulss aeglustus, saadeti keisrisse ning nabanöör oli 2x ümber kaela. Kontrollis oli ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane

Psühholoogid ikka õpetavad, et elada tuleb tänases päevas ja mõelda paremale tulevikule, kas pole õigem?
Ei peaks nii ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: