Kolmas keisrilõige 28.05.19 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Peres on hetkel kasvamas kaks last. Mõlemad lapsed on sündinud keisrilõike abiga ( mõlemal juhul tingitud lapsest). Plaanis on ka kolmas beebi. Viimasest keisrist on möödas 3a 7 kuud. Viimase raseduse ajal komplikatsioone ei olnud, arm oli korras.
Siit minu küsimused: Kahe keisri korral ei ole lubatud 3 laps sünnitada loomulikul teel? Kas enne rasestumist peaksin laskma armi UH kontrollida või ei ole see vajalik (eelkõike et hinnata armi paksust, liited jms)? Kas riskid kolmanda raseduse korral (kui on olnud eelnevalt 2 keisrit) on suuremad ning ka rasestumine raskendatud ( kahel rasedusel on beebiootus väga lihtsalt tulnud) ? Kas kahe eelneva keisri tõttu on kolmas rasedus riskirasedus ning jälgitakse rohkem?

Tänan

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere, iga järgmise keisrilõikega suureneb oht rasedsue ajal platsenta sissekasvu osas armkoesse ja sellest tulenevalt komplikatsioonide võimalus. Suure tõenäosusega tuleb teil ka kolmas keisrilõikus, kuid päris ei välista loomulikku sünnitust, mis selgub lõplikult raseduse lõpus või juba sünnitamise käigus. Kindlasti soovitaks Uhs vaadata keisriarmi terviklikkust, kui seal armidefekt, siis riske on rohkem. Rasestumise võimalust armid reeglina ei mõjuta, küll eelnevatest lõikustest armkude ise võib kergemini rebeneda just raseduse kasvades või sünnitamise käigus. Operatsioon on ka igaljuhul suuremate riskidega seotud kui vaginaalne sünnitus ise. Eks kõik on individuaalne ja ei saa ette ennustada kuidas teil läheb. Peate aga arvestama võimalike riskidega.
DRKadastik

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasedus

Tere, minul on mure seoses sellega, et ma olen rase, aga algasid päevad. Rasedust arvan, et on 4 nädal
18.05 oli veretest hcg 129
20.05 oli test 266.
Kuna tõuseb kas siis on lootust, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Raseduse esimene tunnus on menstruatsiooni peetumine(ärajäämine) ja tähtsaim daatum on viimase menstruatsiooni 1. päev, see kirjutage ...

Loe edasi

Määrimine raseduse alguses..

Tere!
Olen esimest korda rase ja ei tea mida teha.
Nimelt algas eile kerge helepruun voolus ja täna tuli isegi üks imeväike punane veretükk.(Tegelikult oli ka enne rasedust pidevaid määrimisi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 22-aastane

Kõigil, kes on esmakordselt rasedad, on palju uusi tundeid ja palju küsimusi. Määrimist esineb sageli, eriti neil, kellel on ...

Loe edasi

Hcg tase

Tere!
Olen üritanud alates juulist jääda rasedaks. Esimese heleda triibu sain 01.05, tegin ka teise testi 04.05 siis samuti hele triip (hommikune uriin). Perearst tegi analüüsi hcg näit 150. Viimane ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Tähtsaim daatum raseduse vanuse määramiseks on kokkuleppeliselt kogu maailmas viimase menstruatsiooni 1. päev. Küll aga pikemate ...

Loe edasi

Keelatud ravimid raseduse alguses.

Tere! Olen sain rõõmsa uudise, et olen 7ndat nädalat rase. Mul on olnud juba mitmeid aastaid krooniline põiepõletik, mida olen püüdnud leevendada erinevate loodusravi rohtudega kui ka antibiootikumidega. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere , loomulikult oleks parem, kui e poleks neid preparaate võtnud, kuid siiski see ravi oli lühiajaline ja seega pole see raseduse katkestamise põhjus. Soovitan minna rasesusega arvele ja läbima kõik ...

Loe edasi

Kas ma olen rase?

Tere. Olen natuke segaduses. 21. Aprillil oleks pidanud päevad hakkama, aga ei hakanud. 24.aprillil tegin rasedustesti, see oli positiivne. Aga teine triip oli natuke hele. 25. Aprillil tegin ühe testi ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kui rasedusetest positiivne , siis ikka rasedus peab olema. Küsimus on kas hilineneud menstruatsioon on ainult määriv või on tavapärane. Võimalus on, et rasedus jätkub ja lihtsalt natuke määrib ...

Loe edasi

Sünnitamine pärast keisrilõiget

Tere, lugupeetud Ülle Kadastik!

Sünnitasin oma esimese lapse veebruaris 2019. aastal erakorralise keisrilõike teel, seega soovin teada, kas ma võin 2020. aasta augustikuus mõelda teise lapse ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, arvestades tänapäeva õmblusmaterjale, siis ei pea pikalt ootama ,et uuesti rasestuda. Seega teie valik aja osas on igati mõistlik. Tegelikult kui rasestumine toimuks alla aasta eelmisest keisrilõikusest ...

Loe edasi

Kahesarveline emakas ja raseduse peetumine

Tere!
Minu esimene rasedus peetus 6.nädalal. Teada sain siis kui pidi olema 10.nädalat.
Tehti puhastus tabletiga 20.ndal aprillil.
Kas raseduse peetumise põhjuseks võib olla minu kahesarveline ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, raseduse peetumisel on väga palju põhjuseid..Kahesarveline emakas võib olla kaudne põhjus, aga siiski enam on geneetilised või infektsiooniga seotud põhjused. Uuesti võite proovida 3 kuu möödudes. ...

Loe edasi

Rasestumise aeg

Tere!

Antud hetkel olen ma rase circa 3 nädalat. 16.04 sai tehtud 2x rasedustesti mis olid positiivsed ja 17.04 oli tehtud veretest kus hcg tase oli 35. Sellel perioodil oli mul 2 vahekorda: ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, väga raske öelda ja seda ei saagi kindlalt väita,kuna vahekorrad olnud üsna lähestikku. Võimalik ,et pigem olete rasestunud 1.04 . Veelkord seda ei saa enne öelda, kui olete rasedust tuvastanud ...

Loe edasi

Rasedus?

Tere.Olen 28 a 2 lapse ema.Mure on rumala teo tagajärg.Võtsin beebipilleebaregulaarselt,kord unustasin siis võtsi kaks korraga.Et päevi ei hakkaks võtsin teise karbi jutti,samas lõpetasin varem kui ette ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane

Tegemist on menstruaaltsükli häirega, mis on põhjustatud antibeebipillide korrapäratust tarvitamisest, mis ei ole teile ohtlik. ...

Loe edasi

Röntgen

Tere

Kuidas mõjutab sõrmele tehtud röntgen algstaadiumis olevale võimalikule rasedusele - ajal, mil veel ei ole kindel raseduses?
Kas pärast röntgeni tegemist on soovituslik aeg, kui ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Muretsemiseks põhjust ei ole. Kaasajal on digitaalne röntgen olematu kiirgusdoosiga.
Ka rasedatel esineb vajadusi muude ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: