liikumistõbi 06.10.05 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Suur mure!Olen 21 aastane neiu. Mul on tõsine liikumistõbi. See algas mul, kui olin 8 aastane. Ma ei saa mitte millegagi sõita. Süda läheb pahaks ja oksele ajab. Ainult siis kannatab sõita, kui ma ise juhin. Olen sunnitud selle pärast jalgsi pikki vahemaid läbima. Reisimas ma pole ka saanud käia selle pärast (vaevalt et keegi lubaks mul bussi, lennukit või laeva juhtida:)). Kui väga vaja ikka näiteks teise Eesti otsa sõita ja autoga minna ei saa, siis pean bussis ees pingis istuma ja kogu aeg nuuskpiiritust hingama. Olen proovinud igasususeid iivelduse vastaseid tablette kasutada aga mitte miski ei näi aitavat. Mida ma peaksin tegema? On üldse võimalik kuidagi sellest lahti saada?
Aitäh.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Probleemil võib olla nii tasakaalu-aparaadi liigne tundelisus kui ka ärevushäireline komponent. Seega: a) vt. ärevushäire (paanikahäire) valdkonna soovitusi ja neid siis teha; b) teha kiikumisharjutusi. Kas kiiumist kannatate? Kosmonaudid-astronaudid treenivad ju seda valdkonda suure eduga, ka lendurid.
Julget tegutsemist!
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Tervise probleemid

On olnud pikemat aega alguses umbes iga kuu tagant imelikud nõrkus hood ja vahel lihaskrambid. Vahepeal ei saanud magama jäeda kuna oli väga paha olla ja kerged värinad.Nüüd on juba 2 nädalat pea imelik ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Narkootikumid - kategooriliselt ei, ei tarvita, sama alkoholiga (ka õlu), kanep - salakaval vaenlane.
Korralik unerežiim, tervislik toitumine. Salatid ja köögiroheline - sela palju vitamiine,
Loe edasi

SSRI toime seoses kehakaaluga

Tere

Kas SSRI mõjutoimel on seos inimese kehakaaluga? Näiteks, kui 100 kg füüsiliselt heas vormis inimene võtab 10mg escitaloprami asemel 20mg escitaloprami?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

AD-id ergutavad ainevahetust ja selle kaudu võivad mõjutada ka kehakaalu. Toime isikupärane.
Energia suurendamine vajalik depressiooniga võitlemiseks ja see eeldab ka: a) toidumenüü tervilikumaks ...

Loe edasi

Jalad, käed, kael raske, kõikumistunne

Tere!
Lõpetasin antidepressandid 1 kuu tagasi (6 kuud võtsin)
Nüüd neljas päev on kõik teistmoodi, jalad nagu ei kanna hästi, suukuivus ärgates, kõik kohad pinges, torkivad valud rindkeres, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Mineraalvesi Borjomi - sealt saab mikroaineid. Vahelduv dušš - soe-jahe, soojem-jahedam, kuum- kargelt külm.
Teha mõnuga, mitte jahedaga liiale minna.
Kehaline aktiivsus.
Pspühhoregulatsiooniharjutused ...

Loe edasi

Adderall

Tere! Küsimus selles, et kas on võimalik saada Adderalli eestis? Olen hetkel 36mg Concerta peal ja tunnen, et Concerta mõju väga nõrk ja võiks proovida midagi muud.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Narkootilise sisuga erguteid - psühhostimulaatoreid - me igapäevaelu praktikas ei tarvita.
Narkomaania probleemide lahendamisel on kasutusel asendus-kuurid. Onkohaigeltel on teatud tugevatoimelised ...

Loe edasi

Iseenda kaotamine.

Tere,
Olen terve elu kannatanud ärevushäirete all raske lapsepõlve tõttu usun (9 aastat koolivägivalda +kodused tingimused) kuid viimaste aastate jooksul on tekkinud palju füüsilisi ilminguid mistõttu ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Pea-kukla-kaela ja õlavöötme lõõgastamine (silitamine, massaaž, lihastega mängimine) on head pingete maandajad.
Kuristamine, ohkamine, mõnus väljahingamine - rahustavad.
Yoga ja meditatsioon ...

Loe edasi

e-mail

Tere! Kas 21. sajandil on (era)psühhiaatreid, kes on nõus vastuvõtte teostama ka kirjateel? Kui riiklikult on ehk rohkem reguleeritud, siis kas tasulise teenusena on see ka praegu kuskil võimalik?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ka käesolev on ju kirja teel - konsultatsioon, mõned juhised, mis saadava info põhjal võimalik.
Ravimeid-retsepte ja töövõimetuslehte anda ei saa.
Selline on olukord riigis.
parimate ...

Loe edasi

Peenise tundlikkus kadunud

Tere,
Pooleaastase Paroxetine'i kuuri ajal tekkis libiido langus, kadus ka peenise tundlikkus. Seemnepurskeni jõuda ei olnud võimalik. Peale ravi lõppu taastus võime lõpetada, aga huvi seksi vastu ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Probleem ongi mitmekihiline.
Depressiooniravi käigus muutuvad nii potents kui ka tundlikkus. AD ravi lõpetades peab hea seisund taastuma.
Cialis on ca 90% potentsi regulaator, tundehellust ...

Loe edasi

Lahkuminek

Tere
Läksin oma elukaaslasest kellega olime 3 aastat koos kuusega tagasi lahku. Oleme korra veel lahku ja kokku läinud. Tean, et tal nüüd uus silmarõõm. Tahaks sellest vastikult depressioonist üle ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Antidepressante kirjutab psühhiaater, esmast abi võib saada ka perearsti käest.
Arstirohi on 1/10 ravivõimalustest, 9/10 on harjutused, terved eluviisid, õige unerežiim, optimaalne kehaline aktiivsus, ...

Loe edasi

Diagnoositud sisofreenia ja ravimid

Poeg viibis psühhiaatriahaiglas 2 kuud ,diagnoos skisofreenia ja alkoholism. Nüüd võtab skisofreenia ravimeid,on pärast nende võtmist kummaline; on tema olek loid ,vaade hägune, kõne ebaselge. Magama jäädes ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ravimitega peab enesetunne paremaks muutuma.
Koostöö raviarstiga on vajalik. Koostöös saab - vajadusel - muuta ravimi annust või vajadusel ka ravimit.
Head ravimid olemas.
Alkoholi ...

Loe edasi

Ärevus või mis

Tere. Olen 23 aastane noormees. Umbes 5 kuud tagasi oli suur stressiperiood ja peale suuremat tüli elukaaslasega tekkisid suured meeleolukõikumised mis nüüdseks möödunud ning pidev ülemõtlemine tervisega ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Õige töö- ja üuhkerežiim. Puhkus taastab jõu - ka psüühilise.
2) Kehaline aktiivsus. Terves kehas tervem psüühika. Kehaline aktiivsus vabastab ka liigsetest pingetest.
3) Lõõgastavad harjutused ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: