Helicobakter 26.11.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere.
Tore oleks küsida ka teise arsti arvamust.
Nimelt on mul magu haige olnud umb 20.aastat.
Noorusaes mõõga neelamisel avasti kaksteistsõrmiksoolehaavand. Ravi oli edukas ja haavand kasvas kinni. Aastatega on ikka magu aegajalt tunda andnud. 2018 tehti uus gastroskoopia. Öeldi, et ülihappesus. Sain taas ravi, rohu nime ei mäleta. Vaekused on siiani püsivad olnud-maos gaasid, puhhitused, kõht punnis ja aegajalt valutanud. Mitte hullult, aga jh segavalt. Korduvalt teinud käsimüügi omepiga kuure. Aitab mingiks ajaks. Ei suitseta. Alkohol vahel...toitumine nii ja naa. Umbes kuu aega tagasi öösel hakkas magu väga valutama. Pole sellist valu ennem tundnud. Läksin ise emosse öösel. Sain 2h tilgutit ja olukord paranes. Võeti vereanalüüsid, olid korras. Emos arst küsis kas kunagi on tehtud helicobakteri analüüsi. Ise ei mäleta et oleks...võtsin südame asjaks ja viisin labori väljaheite. Tulemus oli positiivne. Lugesin, et bakter kui selline on 90% inimestel, aga enamustel ei tekita vaegusi. Nüüd on mul kolmik ravi peal. Ma siiralt loodan, et aitab...perearst väitis, et järeluuringuid vaja pole. Endal hakkas süda nii valutama, et kus ma tean kas ravi aitas...lugesin palju selle hbacteri kohta, igas artiklis oli ära märgitud sõna vähk. Päris hirmus on..seega ei nõustu oma perearstiga ja kindlasti soovin täienduuringuid.
Kuna magu nii aastaid haige, kas tõesti võib mul nüüd see kõige hullem asi olla...või oleks see 2018 tehtud gastroskoopia seda näidanud, ilma proovitüki võtmist? Palun teie poolset arvamust!
Tuhat tänu ette...

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Sõltuvalt olukorrast on mõistlik teha ka analüüse peale ravikuuri, vajadusel tehakse ka gastroskoopia, seda korraldab perearst. Uuringu näidustus on ka patsiendi mure ja ärevus. Igapäevased toidukorrad peaksid olema regulaarsed: 3 põhitoidukorda ja 2 vaheeinet ehk oodet. Või süüa korraga vähem, aga sagedamini. Üldse ei ole keelatud ka õhtul nii 21 paiku kerge eine. Mõte on selline, et toit ise vähendab vaevusi, neutraliseerides liigset maohapet, ning mingeid ravimeid polegi vaja. Nendel ravimite on kestval kasutamisel jälle omad ohud: luuhõrenemine, muutused mao limaskestas isegi raskemate haigusteni välja.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Röhatised

Tere!

Minu mureks on ediselt pikka aega kestnud röhatised ( toitu kurku ei tule). Eelmisel aastal on kahel korral tehtud gastroskoopia, milles esimesel korral tuvastati söögitorus seen ( sain ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist
sisuliselt on erinevad diagnoosid nagu reflukshaigus, mao ülihappesus ja krooniline gastriit lihtsalt ühe ja sama haiguse mitu erinevat nägu. Teemaks on nende kõikide puhul see, et maomahl ...

Loe edasi

Helicobakter raseduse ajal

Tere, mul avastati poolteist kuud tagasi helicobakter millele järgnes antibiootikumi ravi. Peale ravi lõppu olid kõhuvalud veel suuremad, soovisin et mulle tehtaks gastroskoopia. Arst sellepeale käskis ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Helicobacter pylori on bakter, kelle kodu on magu, ta saab hakkama happelises keskkonnas. Bakter ise vaevusi ei põhjusta, enamus inimestel elab see maos ilma vaevusi põhjustamata. Bakter suurendab ...

Loe edasi

Helicobakter

Tere! Tegin seoses raseduse algusega vereproovid ning kuna kurtsin ka maovalu, tehti ka helicobakteri analüüs. Helicobacter pylori IgG oli 5,57 U/ml. Saan aru, et see on normist umbes viis korda kõrgem? ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Vereproovist Helicobacter pylori antikehade määramine pole kuigi täpne, sellega kaasneb pealegi hirmu ja segaduse tekitamine patsiendile. IgG näitab varasemat kokkupuudet selle bakteriga. Et ...

Loe edasi

Helicobakter

Tere!

On tekkinud väike mure, kuna sain teada, et mul helicobakter. Mure selles, et kas ta on ka nakkav teiste pereliikmete suhtes. Kohati, erinevat infot lugedes jäi nagu mulje, et ta võib ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Jah, on nakkav ühiste toidunõude, suudlemise, pesemata käte, olmekontaktide jt kaudu. Paljud meist on kaebusteta h.pylori kandjad, see ei vaja ravi. Kui aga on diagnoositud nt mao või kaksteistsõrmikuhaavand ...

Loe edasi

Refluks (helicobakter)

Tere. Minul on selline küsimus, et käisin teist korda mööka neelamas ja avastati helicobakter. See haigus on olnud ka varsemalt ja seda koos söögitorupõletikuga. Ka nüüd olid sümptomid samad. Avastati ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Helikobakteri eemaldamiseks rakendatakse kolmikravi- 2 antibiootikumi ( tavaliselt amoksitsilliin ja klaritromütsiin ) ja maohapet alla suruv ravim ( omeprazol või pantoprazol). Kui kuidagi ...

Loe edasi

Helicobakter

Helicobakter

Tere. Olen alates sellest sügisest terviseprobleemide küüsis- hommikuti halb olla, energia
nullis jne. Hommikune iiveldus/ oskendamine sundis mind tegema läbi igasugused ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
kui Teil esineb helikobakter koos kaebustega, mis viitavad seedetrakti häiretele (iiveldus/oksendamine), siis soovitaks määratud kolmikravi kuuri küll läbi teha, seda enam, et kaebused püsivad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: