Pikaaegne köha 22.08.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Sattusime lapsega 2 nädalat tugeva peavalu tõttu EMOsse. Peavalu ja kuklakangestus tekkis järsku, enne seda laps oli aktiivne ja terve. Laps ei saanud pead liigutada, suutis ainult liikumatult pikali olla seega jäime meningiidi kahtlusega haiglasse, kuid vereanalüüsid olid korrad ja valvearst kirjutas meid järgmine päev koju, põhjendusega, et kael sai külma. Kuna aga lapsel on pikemat aega köha, nimelt koguaeg köhatab nagu midagi kurgus häiriks siis haiglas käisime LOR juures konsultasioonis, kus öeldi, et mandlid suurenenud ja kurk punane. Võeti meil nina ja kurgukaabe. Ninas kasvas haemophilus influenzae ja kurguaspiraadis streptococcus pneumoniae, kirjutatiti meile AB ravi augumentiniga. Valvearst ütles, et kõik sümptomid peaksid peale ravi kaduma. Vaatamata sellele lapsel köhatamine jäi. Pöördusime perearsti poole, kes võttis uue analüüsi ning näitas et heamophilus bakter endiselt ++. Ütles, et. Bakter on augumentinile tundlik ning alustas nädalase vahega uuesti ab ravi augumentiniga. Kurk on endiselt punane ja mandlid suurenenud. Mainin ära et enne seda käisime allergoloogi juures ning allergiat ei ole meil. Kuid määrast monkasta4mg päevas, mis tarvitanud pea kuuaega ning effekti pole. Sooviks teada, kas sellise vahega ab-ravi on mõistlik ning kas on põhjust muretseda? miks bakter on augumentinile tundlik? Miks see bakter tekitab kahju organisimile kui ta meil kõigil olemas? Kuhu peaksime veel pöörduma või tähelepanu pöörama kuna köha on juba üle 3 kuu kestnud.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Antibiootikumravi eelduseks on haigus, haigustekitaja ja see, et pisik on tundlik ravimile. Praktikas on asjad keerukamad, sageli me arvame, et asjad on nii. Põhjus võib olla midagi muud, selle leidmine võtab aega. Kui pisik on ravimile tundlik, siis see on ju hea, st ravim toimib. See, kas pisik tekitab haigust, sõltub keha vastupanuvõimest ja pisikute kogusest ja kurjusest jm.
Soovitan järgmist: jälgige, kas esineb vilistavat või nurruvat hingamist, õhupuudushooge või kiiret väsimist. Infot annaks spirograafia ehk kopsumahu uuring ja kopsupilt, seda võiks korraldada perearst või laste kopsuarst. Infot annaks prooviravi astmaravimitega, Kas kurguarst uuris ka adenoidi ? Mõtlen veidi ka ussnugilistele, selgust tooks 3 1-2 päevase vahega kakaproovi. Veel võiks uurida kilpnääret ja mao reflukshaigust. Püüdke jälgida köha seost lapse tegevuse ja tujudega. Kokkuvõtteks- hea koostöö oma perearstiga ja leiate lahendused.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Pikaaegne palavik ja muud hädad

Tere! Minul hakkas kõik see pihta augusti lõpus, kui naasesin Euroopa reisilt. Nimelt kohe Eestise tagasi jõudes hakkas mul kehv, palavik ja nõrkus. See läks aga mõne päevaga üle, kuid väike palavik jäi, ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
kui Te tahate saada teisest arvamust, siis selliste sümptomite komplekti puhul, kus analüüsid midagi ei näita ja ühed kaebused kaovad ja teised tekivad, võib perearstilt näiteks paluda saatekirja ...

Loe edasi

Palavik!

Tere, pöördun Teie poole sellise murega. Juba nädal aega tõuseb mul õhtuti kehatemperatuur vahemikus 37,3-38,5 kraadi. Hommikuti ärgates on ka veel kehatemperatuur 37,2 kraadi ringis. Kui üles tõusen ja ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Tarmo
Tõenäoliselt on tegemist viirusinfektsiooniga, mis võib anda sarnaseid vaevusi. Oleneb paljudest asjaoludest: viiruse kurjusest, Teie vastupanuvõimest, kaasnevatest seisunditest- sellest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: