vôi ja margariin 04.09.03 / Perearst
Külastaja küsib:
tere. Kumb on tervisele kasulikum kas vôi vôi margariin?
Arst vastas:
dr Madis Veskimägi
Perearst
Tõstamaa Tervisekeskus
Tere
Teie küsimusele ei olegi nii lihtne vastata. Aga proovin
Kõigepealt püüame selgeks teha mis on margariin ja mis või.
Margariin on tehislik produkt mida saadakse mitmete, peamiselt taimsete rasvade holsal töötlemisel, mille käigus lisatakse seda mis arvatakse olevat hea ja eemaldatakse seda mis arvatakse olevat jällegi paha. Tänapäevaste seisukohtade alusel on tervisele kasulikumad taimsed rasvad, mida pole ka väga töödeldud ( rafineerimata küllastumata rasvhapped).
Võiga on lood sellised et seda valmistatakse piimast, olles sisuliselt piimarasv, so loomne. Võitöötlemine on mõnes mõttes looduslähedasem, olles ni toimunud aastatuhandeid. Või on ka maitsvam.
Kui nüüd kõrvutada või ja margariini siis on vastus selline. Margariin on toidurasvana kasulikum, kuna seda on töödeldud vastavalt tänapäevastele teadmistele. Või aga on looduslähedasem, maitsvam, kuid koosneb peamiselt loomsest rasvast, mis jälle kujutab mingil määral ohtu veresoontele.
Mina eelistan igapäevaelus kvlatiteetset margariini madala kolesteroolisisaldusega ja rasvlahustuvate vitamiinide lisandiga, pidulikel puhkudel aga on hea leivakatteks vana hea taluvõi.
Head tervist soovides Madis Veskimägi
Nõuanded teemal: Perearst
varbakûûn
Tere,
sellel suvel lôin rannas varba valusalt vastu kivi ära. Ei pööranud sellele suuremat tähelepanu, kuid alles kuu möödudes muutus terve kûûs tasapisi ûha sinisemaks. Nûûd on kûûs stabiilselt ...
Vastas dr Madis Veskimägi
Tere
Ei oska midagi arvata, kuna pole Teie varvast näinud. Soovitan nõu pidada perearsti ja nahahaiguste arstiga. Võib olla on varba lõpplüli murd, millest vaevused kuna lüli ei saa kinni kasvada, ...
Vaata kõiki nõustamisi