kõris poob 29.07.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere

Paar nädalat tagasi hakkasin aeg-ajalt neelates tundma kurgus tükitunnet. Kord ühel pool, kord teisel. Süües ega juues neelamisraskusi ei esinenud. Siis kadus tükitunne ära ja nüüd tunnen vahel, et kõris justkui poob ja rinnal asuks raskus. See tunne on vahelduv ja hommikuti ärgates seda kunagi pole. Haige pole olnud, stressi esineb piisavalt. Kaelalihased on nii eest kui tagant pinges ja katsudes valusad, ka õlavööde on pidevalt pinges. Ravimeid ei tarvita. Eluaeg on olnud madal vererõhk (keskmiselt 60-90). Olen normaalkaalus ja elan tervislikult. Panin perearsti juurde aja, kuid see on alles nädala pärast. Kas tegu võib olla vaid psühhosomaatiliste kaebustega? Kilpnäärme, kasvaja vms puhul ei käiks kaebused ju hooti vaid oleksid püsivad?

Etta tänades!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Vaevus on sage ja vaevav nii patsiendile kui arstidele. Vaevused on, kuid kindlat leidu mitte. Teie märgitud haigused on üliharvad. Nende vaevused on hoopis teistsugused.
Kasutatakse mõistet tükitunne kõris ehk globus sensation, ingliskeeles. Võiks googeldada, saate infot. Nt siit https://www.medicalnewstoday.com/articles/320245
Teie vaevused viitavad pigem, nagu ka ise märgite, psühhosomaatilisele vevusele. Ehk liigse pinge ja ärevuse avaldumine kehalise vaevusega. Ka kaelalihaste pinge võib anda valu kõri piirkonda. Saan soovitada kena, kuid raskesti teostatavat- ülemäärase pinge ja stressi vältimine, normaalne töö ja puhkeaja suhe, parajalt füüsilist koormust, venitusharjutused kaela-õlavöötmele ja head suhted iseenda ja oma lähedastega.
Arstikülastusel vaadatakse kõik võimalikud põhjused üle, vajadusel uuringud ja konsultatsioonid ning koostatakse edasise käsitluse plaan.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Perearst

Kõris veider "klimp", juba üle nädala

Tere!

Üle-eelmisel Pühapäeval hakkas tekkima ebanormaalne tunne, nagu oleks kõris mingi klimp. Hästi korraks pidi kuristama, et sellest lahti saada. Tänasel päeval ei saa ilma väikese kuristuseta ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
kindlasti tasub. Tükitunne on üsna sant vaevus nii patsiendile kui arstile. Õnneks on nii, et tõelist tükki kõris õnnestub näha väga harva, 95% on see ainult tunne. Et sellest tundest lahti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: