Kõrvakohin 09.08.17 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere

2010. aasta lõpus oli mul elus pingeline periood. Suurimaks mureks oli liigne ärevus. Pöördusin psühhiaatri poole, kes määras raviks antidepressante. Umbes nädala jagu tarvitasin Coaxili, kuid kuna see tekitas kõrvalmõjusid, määras arst edaspidiseks Zolofti. Jõudsin kahe päeva jooksul võtta kaks poolikut tabletti, kui märkasin, et kõrvadesse ilmus madal kohin, mida varem ei olnud tajunud. Lisan tajusin peas kuidagi raskustunnet ning olin maailmast justkui ära lõigatud. Lõpetasin ka Zolofti võtmise. Pöördusin perearsti poole, kes suunas mind kõrvaarstile, neuroloogile ja kardioloogile. Tuvastati kõrgvererõhktõbi. Kuulmisega oli kõik korras. Ka neuroloog ei leidnud ühtegi patoloogiat. Hakkasin tarvitama Nolipreli. Mingil hetkel kadus ärevus ära, kuid kõrvakohin ning peas olev raskustunne jäid alles. Mõtlesin tol hetkel kogu aeg enda tervise peale ja olin üsna mures. Lõpuks pöördusin uuesti psühhiaatri poole, kellelt sain teraapiat ja tablettravi (Ixel). Lõpuks kadus ka raskustunne peast, kuid kohin jäi alles. Kohin kõrvades ei valmistanud mulle aga erilisi probleeme, kuna kuulsin seda enamasti üksnes õhtuti enne magamaminekut täielikus vaikuses. Teadsin, et see ei ole kadunud, aga ei pööranud sellele erilist tähelepanu. Lapsepõlves põdesin tihti raskekujulisi (mädaseid) kõrvapõletikke. Põletikke olen põdenud ka veel täiskasvanueas. Paari aasta vanuselt teostati kõrvas ka laseroperatsioon. Tehtud on ka ühe kõrva šunteerimine. Mürarikastes kohtades (kontserdid, lennukiga lennates) hakkasin pärast kõrvakohina teket kasutama apteegist ostetud kõrvatroppe.

Käesoleva aasta 1. juulil käisin ühel rokk-kontserdil, mis kestis 3 tundi. Olin üsna lava ees. Heli oli küll tugev, kuid kuna kõrvadesse see valuaistinguid ei tekitanud, ei tundnud ma väga muret. Sel korral ma kõrvatroppe ei kasutanud. Koju jõudes kuulsin ma vaiksemas keskkonnas kõrvades vilinat. Läksin magama ning hommikuks oli see kadunud. Alles oli madal kohin, mis on mul juba peaaegu seitse aastat olnud. Samas tundusid kõrvad kuidagi imelikud ning hakkasin mõtlema, et äkki tegin endale kuidagi tugeva müraga ikkagi liiga. Pöördusin kõrvaarstile, kes määras audiomeetria. Lisaks teostati tümpanomeetria. Mõlemad olid korras, kuid imelik tunne jäi endiselt kõrvadesse. Kõrvad tundusid kuidagi rasked ja ebamugavad olenemata sellest, et kõrvaarsti kinnitusel on kuulmise ja kõrvadega kõik korras. Mingil hetkel hakkasin tajuma ka seda, et kõrvakohin on justkui valjemaks läinud. Mingil hetkel kõrvadest nn raskustunne kadus, kuid nüüd tajun kohinat ka situatsioonides, kus see varem ei avaldunud (näiteks õhtuti natukene vaiksemas keskkonnas diivanil istudes, vaikselt telerit vaadates jne). Ma ei ole oma peast saanud mõtet, et ma võisin ikkagi selle kontserdiga endale liiga teha ja oma kõrvu kahjustada. Olen oma loomult olnud kogu aeg üsna ärev ja teatud mõttes ka depressiivne inimene. Sundmõtteid on mul raske peast saada. Tervis on mulle oluline ja iga väiksem kõrvalekalle häirib mind. Hetkel olen sellest enda hinnangul valjemaks läinud kohinast juba umbes kuu aega väga ärritunud. Muretsen ja mõtlen, et kas peangi nüüd niiviisi kogu oma elu edasi elama. Olen hakanud ka tinnituse kohta internetist lugema ja otsima (varasemalt ma seda ei teinud). Kas võib siiski olla, et kahjustasin müraga oma kõrvu nii, et eelnimetatud testid seda ei tuvasta? Või on see siiski pigem psühholoogilist laadi, et olen enda liigse muretsemise ja ärevusega tinnitust valjemaks teinud?

Lugupidamisega

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tänan usalduse eest. Kui erinevad spetsialistid on leidnud, et kõik on korras, siis nii ongi. Kirjutan seda, mis võib tunduda imelik. Kuid täiesti vaikses ruumis kuuleb enamus inimesi peas vähest kohinat, vilet- selle põhjus on normaalne vereringe, närvitalitus, lihaste-sidemete liikuvus jm. Võite teha küsitluse oma lähedaste ja sõprade seas- kõik nad kinnitavad seda. See kõik on normaalne ja seda ei panda tähele. Umbes nii nagu ei tajuta käekella, sokke jm. Tundub, et Teie probleemistik on seotud ühelt poolt sagedaste kõrvapõletikega, eks need jätavad oma jälje küll. Kirjelduse alusel esineb ka müratundlikkus, sellest pikem taastumine. Ja teisalt- liigne ärevus. Ärevuse suurendusklaas, kasutan seda väljendit, on asi mis teeb enamus inimesi haigeks. Normaalne ärevus ja mure on mõistlik ja vajalik, liigne aga mitte. Raske ennekõike inimesele endale ja tema lähedastele. Ei pea õigeks rahustite ja antidepressantide tarvitamist- elu ju alles ees. Nendel ravimitel on rodu kõrvaltoimeid, mis sageli võimendab algset probleemi, tekib niiöelda nõiaring. Usun, et selgitused, kasvõi see kiri siin, Teie arstide selgitused ja psühholoogi konsultatsioonid, eneseabi, aendustegevuse leidmine, müra vältimine on need, mis võimaldavad elada hästi ja tunda elust rõõmu.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Perearst

vereproov

Mulle valmistab muret D-DIMEER näitaja vereproovis 09.10.2018. oli see 2,63 mg/L
ja vereproovis 22.11. 2018. oli see 3,22 mg/L

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
D dimeer on vere hüübivuse üks uuringutest. Ausalt öelda, ei saa ma palju kirjutada, kartes põhjustada Teile hirme ja kannatusi. Aga siiski, analüüs võib näidata suuremat trombiriski, hüübimishäireid, ...

Loe edasi

kolmnurgas valu

Tere Doktor!

Kirjutasin Teile mõnda aega tagasi, aga kuna mu enesetunne läks eelmine nädal kehvaks otsustasin emosse minna, kuna olen hetkel 37 nädalat lapse ootel ja parem karta kui kahetseda. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Nagu kirjutasin, võib rasedus anda niipalju vaevuseid, mida kohe ei oskagi tähele panna. Nautige oma raseduse viimaseid nädalaid. Rasedus ravib enamus vaevuseid. Ja peale rasedust pole enam ...

Loe edasi

refluks rasedus

Tere
Lgp. Doktor!

Tänan Teid eelmise kirja kiire vastuse eest. Natuke täpsustan enda eelmist kirja. Hetkel kohe algamas 37 rasedusnädal ja nagu ma eelmises kirjas kirjutasin, et vaevused ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Jään oma eelmises kirjas öeldu juurde. Hetkel ei näe vajadust uueks gastroskoopiaks.
lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst

Loe edasi

rinnus ja ülakõhus valu

Tere,
Olen hetkel viimast kuud lapseootel 36 nädal käib ja varasemalt on diagnoositud 3 a tagasi reflukshaigus. Enne rasedust sain vaevused isegi kontrolli alla, kuid rasedana on paljude ravimite ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Refluks on raseduse ajal väga sageli esinev vaevus, eriti raseduse teises pooles, sest kasvav loode surub kõhule. Ka rauasiirup võib kõrvaltoimena tekitada iiveldust. Kuna gastroskoopia on ...

Loe edasi

Küüneseen

Tere,
Töötan kokana ja algselt pagar /kondiitrina.
5 käeküünt sarnased nagu pildil, ääred tumedad(rohekas mustad), küüntel vertikaalsed triibud nagu, küüned tunduvad kuivad ja rabedad,nurgast ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Seenhaiguse diagnoos on tõenäoline. Antud juhul käsimüügiravimitest abi ei ole. Peate kindlasti pöörduma arsti poole, sest kui seenhaigus on juba kahjustanud nii suures ulatuses küüneplaati, ...

Loe edasi

Tere! Sooviks tõlgendada vereanalüüside vastuseid!

Tere! Saatsin teile pildi oma analüüside vastustest, mul on punaselt märgitud vastused mis on normnäitajatest erinevad!
Sooviks teada kas mul on põhjust nende pärast muretseda.?
kas kõik on ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Teie vereanalüüsi kõige olulisemad näitajad on täiesti normis, kerge hälve on lümfo, leuko ja monotsütide arvus. Selle taga võib olla näiteks hiljuti põetud viirusinfektsioon. Südamerahuks ...

Loe edasi

Nimetissõrme siseküljel punetav ja kestendav laik

Tere.

Umbes paari nädala eest tekkis parema käe nimetissõrme siseküljele õrnroosa, kestendav ja sügelev laiguke, mis endast pidevalt märku ei andnud. Tasapisi laiguke suurenes , vahel sügeles. ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Väga keeruline on nii väheste andmete põhjal ja ilma pildita öelda, millega tegemist võib olla ja mis teid võib aidata.
Alustage niisutava kreemiga määrimisest, kreem võiks olla ...

Loe edasi

valu ülakõhus

Tere,
Lgp. Doktor!

Olen Teile varasemalt kirjutanud ja abi saanud.
Nimelt olen ma hetkel lapse ootel viimast kuud, kõht on suur ja enesetunne pole kiita. Olen kaalunud perearstile ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Raseduse viimase kuu vaevused võivad olla väga erinevad, neid on kohe nii palju, et patsiendile võib kõik see tunduda kohutavana. Ei loe Teie vaevustest välja ohumärke, kui Teid jälgivad meedikud ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere! Viimasel ajal väga tihti valutab pea (tavalised valuvaigistid ei aita), pidevalt olen väsinud, mõnikord ka iiveldus.
Vaadake palun vereanalüüsi, mis arvate kas tuleb veel mingid uuringud teha:

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Leiuna ilmneb veidi madalam D vitamiini tase, seda saaks parandada D vitamiini võtmisega, nt 2000 ühikut päevas aprilli lõpuni. See võib olla Teie vaevuse üks võimalik põhjus. Muud analüüsides ...

Loe edasi

Ekstrasüstolid

Tere,
Olen hädas ekstrasüstolitega, algasid need oktoobrikuus. Varasemalt on olnud kah perioode, kus neid ekstrasüstoleid on palju, isegi selliseid, kus igas minutis on üks vahelöök. Siiski arstid ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tehtud on rida uuringud, millega on välistatud tõsine orgaaniline südamehaigus, olgu selleks siis klapirike, müokardihaigused või ohtlike rütmihäirete risk. Ei loe välja, et oleks tehtud ka ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: