Mitraal(klapi) prolaps ja Südamekahjustusega hüpertooniatõbi ilma (kongestiivse) südamepuudulikkuseta 15.09.20 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere

Mida kujutab endast Mitraal(klapi) prolaps (põhihaigus) ja sellega kaasuvaks haiguseks südamekahjustusega hüpertooniatõbi ilma (kongestiivse) südamepuudulikkuseta. Kas sellise diagnoosiga peaks koormus olema väiksem? Ma ise tunnen, et ma ei suuda enam sama koormust taluda, mis eelnevalt. Koormus on märgatavalt vähenenud. Koormuse ajal tekib kohe hingeldus, pearinglus, enamasti hakkab ka süda kohe valutama. Isegi pikem jalutuskäik mulle ei sobi, veel vähem jooksmine. Vererõhk oli enne 144/99 - 180/111 ja pluss puhkeasendis 111-130 - see oli, siis kui ravimeid ei tarvitanud. Ravimid peal ja nüüd on olukord paranenud, aga ikkagi koormust ei suuda taluda.

Arst vastas:

Vanda Kristjan

dr Vanda Kristjan

Perearst

Tere! Palun vabandada viibinud vastuse eest! Mitraalklapp on üks südame klappidest, mis asub vasaku koja ja vatsakese vahel ja tema funktsioon on tagada vere ühesuunaline vool südames. Mitraalklapi prolaps tähendab südameklapi normist erinevat asetust. Lisatud EHHOKG kirjelduses on vastused normi piires. Kuna vererõhu näidud on kõrged ja pulsisagedus normist kõrgem, siis pandi diagnoosiks hüpertooniatõbi ilma südamepuudulikkuseta, sest südame puudulikkusele viitavat leidu uuringus ei tuvastatud. Raviks määrati beeta-adrenoblokaator metorolooli näol, mille toimeks on vererõhu näitude alandamine ja ka pulsisageduse aeglustamine. Koormustaluvuse kohta küsimusele vastata on keeruline, sest kirjas esitatud andmeid on selleks vähe. Kindlasti tuleks oma raviarstiga sellel teemal arutada, sest südamelihas vajab treenimist ja koormused peavad vastama hetkel olevale koormustaluvusele, et endale liiga ei tehtaks. Kui füüsilisel koormusel tekivad vaevused, siis tuleb kuuletuda ja koormust vähendada või spordiala vahetada.Mitte iga treening ei sobi südametervisele. Raviarstiga võiks nõu pidada ka selles osas, kas valitud ravim on parim võimalik valik, sest ravi määramise eesmärk on ikka enesetunnet parandada. Võiks kaaluda, kas metoprolool on parim võimalik valik beeta-adrenoblokaatoritest.
Head soovides, Vanda Kristjan

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Pulseeriv peavalu

Pulseeriv peavalu juba terve kuu. Valu lööb välja just pead ja keha liigutades vasakul peaküljel meelekoha ülaosas. Rahulikus asendis valu ei tunne. Valu on kerge pigem häiriv. Tarvitan ka vererõhku alandavaid ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! 49 aastaselt esmakordselt tekkinud peavalu vajab kindlasti tähelepanu ja arsti konsultatsiooni.
Ühepoolne pulseeriv peavalu on enamasti iseloomulik migreenile. Antud kirjeldus ei ole piisav, ...

Loe edasi

Liigne higistamine, öine köha, mädapaised

Higistanud olen alati. Aasta jooksul on süvenenud. Eriti häirib higistamine siis, kui magan või kasvõi natuke füüsiliselt liigutan. Kardan, et võin olla üks vähestest, kellel võib nii vara hakata menopaus.

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Teie poolt on kirjeldatud mitu erinevat muret. Soovituste andmiseks, oleks hea teada veel pikkust ja kaalu. Higistamine on oluline organismi funktsioon ja selle liig võib olla tingitud inimese eripärast, ...

Loe edasi

Pidev vilin peas

Tajun juba mõnda aega tsirka 2 nädalat tugevat pidevat vilinat peas. Ja see ei ole kordagi ära läinud ega muutunud. Peamiselt häirib see öösel - uni on väga häiritud. Magama jäämiseks võtan melatoniini ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Kõrvas esinev vile e. tinnitus, on patsienti häiriv ja ebameeldiv sümptom. Seda ei loeta haiguseks , vaid sümptomiks, mis patsiendi tervisele ohtlik ei ole. Sümptomi tekkimise põhjused võivad olla ...

Loe edasi

Keelel aft?

Tere

Keeleotsa tekkis 09.08.20 valulik punni-villi laadne moodustis. Järgmisel päeval oli sinna kohapeale tekkinud pisike haavake, mis on väga ebamugav ja valulik. Internetist lugedes ja otsides ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Fotol olev leid sobib "aftile". Sisuliselt on see pindmine limaskesta defekt, haavakene. Kui esmalt oli vill, siis võib tegu olla ka viirusliku põhjusega. Paranemine soodsates tingimustes võiks aega ...

Loe edasi

Küsimus

Tere!

Kontrollisin Synlabis verd ja sain sellise vastuse.
Erütrotsüütide settekiirus 25 mm/h < 20 mm/h

Mida võiks see tähendada ja mida ma peaksin tegema? Kas see on ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Valu episoodi põhjuseks paremal allkõhus võivad olla erinevad seisundid. Paremal allkõhus paikneb lisaks munasarjale ka ussripik e.apendiks ja sooled. Kõigis neis võib esineda põletikulisi haigusi. ...

Loe edasi

Ebameeldiv lõhn suus ja suu veritsus

Tere,
Olen 30 aastane meesterahvas ja probleemiks on pidev vere maitse suus ning ebameeldiv lõhn. See on kestnud üks 4 aastat ja aastake tagasi sai käidud perearsti juures ning suunati hambaarstile, ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!
Teie poolt kirjeldatu võib sobida paradontiidile või periodontiidile s.t. hammast ümbritseva koe põletik. Sellisel juhul võivad hambad terved olla, kuid hammast ümbritsev sidekude, igemed ja ...

Loe edasi

Kaalulangu

Tere, olen 30 a. naine siiani on olnud probleem ülekaaluga. Kuid umbes 2,5 kuud tagasi hakkas ise enesest kaal langema. Ennem seda kaalusin ma 130 kg liikusin, tegin füüsilist tööd ja üritasin enam vähem ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Elustiili väikesed ja õiged muutused on need, mis kaalu õiges suunas liikuma panevad. Kui Te tunnete ennast hästi ja mingeid kaebusi ei esine, siis muretsemiseks põhjust ei peaks olema.
Kui ...

Loe edasi

Peavalu

Tere, viimased kuud on olnud peavalud, eriti õhtuti kui voodis olen. Vahest on pidev selline rõhuv tunne peas, vahest valutavad korraks, erinevad kohad - meelekoht, pealagi, otsa eest, kullast. Valud kestavad ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
tõepoolest, võib tegemist olla nn. pingetüüpi peavaluga, mida seostatakse kaelalihaste pingetega. Kuid sagedus (pootel päevadel kuus, nagu loen välja) on kärge ja siis on tegemist juba kroonilise ...

Loe edasi

Vaevused

Pidevalt jääb pilk nagu ühte kohta kinni, samamoodi kui jäâdakse unistama. Mina unistama ei jää vaid pidevalt mitu korda isegi järjest jääb pilk kinni ja pidama, kõigest saan aru ja ümbritsevast ka saan ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
selliste kaebuste valguses oleks esimene soovitus pöörduda epilepsial spetsialiseeruvale neuroloogile.
Lugupidamisega
M. Braschinsky

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: