Peapööritus 11.05.20 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere,

Pöördun Teie poolt järgneva murega:

Möödunud aastal, oktoobris käisin soojamaa reisil. Reisi teisel päeval hakkasin tundma kummalist pearinglust. Kirjelduse järgi nagu oleksin purjus või karusselliga sõitnud. Selline teistmoodi pearinglus, mis muutis ka üldenesetunde kuidagi uimaseks, justkui udu sees olek. Pearinglust tundsin ka pikali olles.

Peale nädalast reisi olukord ei muutunud, reisilt naasedes pöördusin perearsti poole. Käisin vastuvõtul. Arst arvas, et lennureis võis mu tasakaaluelundit mõjutada ja kirjutas välja ravimi Betahistine, mida mõnda aega võtsin. Olukord muutus paremaks.

Kuni käesoleva aasta aprilli lõpuni, ehk mõned nädalad tagasi hakkasin sama peapööritust taas tundma. Esmalt tundsin peapööritust peale ärkamist, hommikul. Siis aga päev päevalt läks olukord edasi sarnaseks, mis möödunud aastal reisil olles. Ehk et praeguseks tunnen igapäevaselt peapööritust, eriti just pikali olles. Aeg ajalt tunnen, et pea on "paks", justkui oleksin karusselliga sõitnud, purjus oleku tunne. Vahest, kui öösel ärkan ja pea padjalt tõstan, käib pea ringi.

Perearstiga nõu pidades arvas perearst taas, et peaksin tarbima taas seda ravimit peapöörituse vastu. Nüüdseks olen nädala seda tarvitanud, muutust ei näe.

Mainin siinkohal, et 2018 aasta detsembris on mulle peast kompuuteruuring tehtud (uuringu vastus manusena kaasas), kuna tol ajal kurtsin sagedast valu ühel pool nägu, kõrva juures. Kompuuteruuring on mulle tehtud ka 2013 aastal, mil kurtsin sagedasi peavalusid. Tol korral leiti peaajust tsüst, mis võrreldes 2018 aasta uuringuga pole muutunud.

Minu küsimus- kas pearinglus võib olla seotud ikkagi peaga? Kas peaks tegema uue uuringu? Või võiks olla mõni muu põhjus, mis pearinglust tekitab?

Mul on krooniline kilpnäärme alatalitus (kontroll iga 6 kuu tagant, viimane veebruaris 2020, oli korras).

Arst vastas:

Mark Braschinsky

dr Mark Braschinsky

Neuroloog

Tere,
pearinglus on mittespetsiifiline kaebus, mille võivad olla paljud erinevate meditsiini valdkondade põhjused. Kuna Teie pearinglus sisaldab tunnuseid, mis viitavad nn. "süsteemsele" pearinglusele, s.h. sõltuvus asendist jms, siis soovitatav on uurida sisekõras asuva tasakaalu aparaadi funktsiooni suhtes - sellega tegelevad kurgu-nina-kõrva- (LOR-) arstid. Kompuutertomograafiliselt kirjeldatud "tsüsti" osas on raske kommenteerida pilti ennast nägemata, kuid enamasti on need tsüstid healoomulised, sageli kaasasündinud, mis ohtu tervisele ei kujuta. Samas, arvestades näovalude esinemist, pigem soovitan teostada magnetresonantstomograafilist uuringut, mis on kärgema tundlikkusega uurimismeetod. Uuringule saab suunata erialaarst, s.h. ka LOR arst.
Lugupidamisega M. Barschinsky

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Peavalud

tervist, mul selline asi, et neljandat päeva on peavalu ja peapööritus. Hommikul hullem, õhtul natuke parem. Pea on selline paks ja kumiseb.

Vastas dr Sulev Haldre

Tere,

täiesti võimatu on nende kaebuste-sümptoomide järgi välja valida kõige tõenäolisemat põhjust paljudest võimalikest. Kuigi kirjutate, et ei ole rahul oma arstiga, saab perearsti juurde ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: