Pearinglus 06.11.19 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere

Viibisin puhkusereisil Egiptuses perioodil 29.10.19-05.11.19. Reisi teisel päeval tekkis peale lõunaund pearinglus. Esialgu arvasin, et tegu on päikesest ja kuumast tingitud pearinglusega. Paraku aga olen praeguseni pearinglusega kimpus. Nimelt valdab mind tunne nagu oleksin karusselliga sõitnud või joobes. Tunnet võin kirjeldada veel justkui õõtsumise, kõikumisena. Pea tundub justkui paks ja uimane. Peapööritust tunnen eriti siis, kui nt voodist tõusen. Nt möödunud ööl ärkasin ja kui pea padjalt tõstsin, tundsin, et pea on justkui raske ja käis ringi. Justkui oleksin joobes. Kunagi varem midagi sellist olnud pole. Enne reisi ca 1,5 kuud valdas mind igahommikune otsaesise peavalu, mis praeguseks on taandunud. Hetkel tunnen pigem, et pea on justkui paks ja kuklas õrn valu.
Kuna antud enesetunne oli ebameeldiv, pöördusin reisi ajal hotelli arsti poole, et mõõta oma vererõhku. See oli korras (120/80). Samuti oli pulss normaalne. Arst soovitas juua palju vedelikku.

Olen ka varasematel aastatel peavaludega kokku puutunud. Aastal 2013 ning möödunud aastal (2018), mil olin kimpus kummalise kõravaluga, millele otsisin põhjust. Antud probleemiga jõudsin ka neuroloogi juurde.

Aastal 2013, kui ka möödunud aastal teostati mulle ka MRT uuring. Antud uuringute vastused kopeerin Teile siia:

23.07.2013
Püsivad peavalud . korduv neuroloogi konsultasioon Valu on tunda ainult paremal peapoolel. On tunne nagu peas oleks tugev pinge.Valu kulgeb otsaette ning lisaks tunnen valu kiirgavat justkui silmakoopasse. Valu algab juba hommikul, vahepeal kaob ning õhtul on taas tunda. Raskemad liigutused ning intensiivsem mõttetöö ainult süvendab peavalu. RR 110/80, visus 1,0. Valud ca 3xnäd, pole seotud mensesega. Pingeolud võivad kutsuda esile. Peale trenni peavalu, jõutreeningus. Puhkuse ajal oli peavalu vähem. Ärgates vahel juba peavalu. On surve peas. On võtnud Dolmen, Ibut 400mg>päris ära ei võta.

19.08.2013
Magnetresonantstomograafia
MRT peaajust
Teostatud: 08.08.2013 09:01

Tellimuse vastus nr: 13-225459-1
Kliinilised andmed: püsiv peavalu.

MRT uuring peaajust (T2, T1, T2* fl2d, DW+ADC aks, T2 flair kor, T2 sag)

Leid:
Ajuvatsakeste suurus, kuju ja asetus ning kortikaalvagude konfiguratsioon normist ei erine. Ajukoes on täheldatav üksik väike mittespetsiifiline subkortikaalne T2 kolle vasaku frontaalsagara ülemises käärus, mujal ajukoes patoloogiliseks hinnatavat MR signaali muutust ei tähelda. Nähtavale tuleb veel ~13mm diameetriga, ebaühtlase seinaga ebatüüpiline pineaaltsüst; liikvoridünaamika häirete tunnused puuduvad.

Arvamus/Soovitused: Kontrolluuring mõne kuu pärast.


10.10.2013
Magnetresonantstomograafia
MRT peaajust
Teostatud: 10.10.2013 08:22

Tellimuse vastus nr: 13-285180-1
Kliinilised andmed: Migreen, aurata. Dün. kontroll, augustis leitus 13mm tsüst. Peavalud anamneesis.

MRT uuring peaajust (T1 ax, T2 ax, T2* ax, T2 Tirm cor, T2 sag, DWI, ADC ax).

Leid:
Võrreldes 8.08.2013 tehtud MRT uuringuga on ajuvatsakeste suurus, kuju ja asetus ning kortikaalvagude konfiguratsioon muutuseta. Endiselt on jälgitav üksik väike mittespetsiifiline subkortikaalne T2 kolle vasaku frontaalsagara ülemises käärus, mujal ajukoes patoloogilisi koldeid tekkinud ei ole. Ka ~13mm diameetriga pineaaltsüst on muutuseta.

Arvamus/Soovitused: Leid dünaamikata

14.11.2018 Alates k.a parema kõrvavalu- oli viirusinfektsioonis- tugev nohu, nuusanud tugevalt ning siis hakanud kõrv valutama (pigem kõrva ees, nagu ka sees, kiirgunud kaela ja episooditi ka parem põse pk ja alalõualuu pk hellus-valulikkus, parema peapoole valu ka, sümptome provotseerib psühhoemotsionaalne pinge) Nüüdseks on mõnevõrra sümptoomid nn pehmemaks läinud, kuid pol päevagi kui ei tunne kõrva ja peavalu - pigem nn paks tunne või pinge VAS 1-2. Valuvaigistit on võtnud Ibumetini, suvel perearsti poolt kirjutatud pregabaliini 1x 2- nädal võtti, ei aidanud, katkestatud Käinud korduvalt LOR-idel-> patoloogiat ei leitud Mais 2018 PERH EMO-s ninaverejooksudega, seal konsulteeritud ka LOR-iga, tehtud CT peaajust- patoloogiata Hambaarstil käinud sept. 2018 Varasemas anamneesis ka peavalud. 2013a. käinud ka neuroloogil, tehtud MRT peaajust, kus ajukoes on täheldatav üksik väike mittespetsiifiline subkortikaalne T2 kolle vasaku frontaalsagara ülemises käärus, mujal ajukoes patoloogiliseks hinnatavat MR signaali muutust ei tähelda. Nähtavale tuleb veel 13mm diameetriga, ebaühtlase seinaga ebatüüpiline -> dünaamikas MRT uuring peaajust kuu aja pärast (2013) ka tehtud Neuroloogiliselt koldeleiuta. Paremal kaelalihased pinges, lihaskõõluste kinnituskahad valulikud+õlavöötme ja abaluu pk dex>sin MRt peaajust-Atüüpiline näovalu+kõrvavalu paremal-> kas on PCN närvi-veresoone konflikt? pineaaltsüst dünamikas?vaskul.patol? 06.12.kell 12.45 Nõustatud Taastusraviarstile saatekiri 19.12.2018 MRT peaajust- patoloogiata. Nõustatud. Momendil valuravi ei võta. Taastusraviarstile suunatud kaela-õlavöötme lihaspingetega Edasne jälgimine pererastil

06.12.2018 79253 - Ühe mähisega uuring (8 ja enam tööd) tugeva väljaga MRT-l
Magnetresonantstomograafia Peaaju magnettomograafia natiivis Võrreldes 10.10.2013 tehtud eelmise MRT uuringuga on ajuvatsakeste suurus, kuju ja asetus ning kortikaalvagude konfiguratsioon muutuseta. Endiselt on jälgitav üksik väike mittespetsiifiline subkortikaalne T2 kolle vasaku frontaalsagara ülemises käärus, mujal ajukoes patoloogilisi koldeid tekkinud ei ole. Pineaaltsüst ei ole suurenenud. Kran. närvid on jälgitavas ulatuses iseärasusteta. Willise ringi arteritel malformatsioone ei sedasta. Arvamus/Soovitused: Leid dünaamikata

06.12.2018 79274 - Magnet-angiograafia ühest piirkonnast tugeva väljaga MRT-l
Magnetresonantstomograafia Peaaju magnettomograafia natiivis Võrreldes 10.10.2013 tehtud eelmise MRT uuringuga on ajuvatsakeste suurus, kuju ja asetus ning kortikaalvagude konfiguratsioon muutuseta. Endiselt on jälgitav üksik väike mittespetsiifiline subkortikaalne T2 kolle vasaku frontaalsagara ülemises käärus, mujal ajukoes patoloogilisi koldeid tekkinud ei ole. Pineaaltsüst ei ole suurenenud. Kran. närvid on jälgitavas ulatuses iseärasusteta. Willise ringi arteritel malformatsioone ei sedasta. Arvamus/Soovitused: Leid dünaamikata.

Samuti on mulle tehtud 2018 aasta mais kompuutertomograafia seoses siis pideva ühepoolse kõrvavaluga:


02.05.2018 KT - Kompuutertomograafia
Teostatud uuring: Peaaju 7990, koljupõhimik, ninakõrvalkoopad, silmakoopad, temporaalluu 7976 x 4 natiivis. Hinnakoodid: 7990, 7976 x 4 02.05.2018 17:56 SEER, KÄRT: Hinnakoodid: 7990, 7976 x 4 Intrakraniaalsel verdumist, lisamassi ega ajukoes koldeid ei tähelda. Ajusisesed ja ajuvälised liikvoriruumid on tavapärase laiusega. Koljuluud on patoloogilise leiuta. Paranasaalruumid ja temporaalluude õhuruumid on tavapäraselt õhustatud.
02.05.2018 7308 - Nina verejooksu peatamine kaustika vōi eesmise tampoonaadiga

02.05.2018 7312 - Otomikroskoopia

02.05.2018 6408 - Tümpanomeetria

Seoses praeguse olukorraga arvas perearst , et ehk läks lennureisi ajal mul tasakaaluelund paigast ja soovitas teha tasakaaluharjutusi. Kui olukord nädala lõpuks paremaks ei lähe, pean minema perearsti vastuvõtule. Paraku tunnen end jätkuvalt kehvasti ja sooviksin teada Teie arvamust, millega võiks tegu olla? Kas saab välistada, et ajus midagi halba ei ole tekkinud? Olen pisut hirmul.

Arst vastas:

Liis Sabre

dr Liis Sabre

Neuroloog

Tere!
Olen nõus Teie perearsti arvamusega, et tegemist on healoomulise tasakaaluelundi ärritusega. Pea MRT uuringute alusel pole samuti midagi, millepärast hirmul olla.
Pearingluse möödumine võib võtta aega, oluline on mitte jääda voodisse, vaid oma tasakaalusüsteemi treenida, et ta kiiremini normaliseeruks.
Lugupidamisega
Liis Sabre

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Mure

Tere!Mure selline,et on pearinglus just püsti seismisel.Arst ütleb,et ravimitest:Tarvitan Mirtazapini depreka raviks.Paluks abi!

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

nii see on, vahetage ravimit.

Loe edasi

Pearinglus

on juba nädal nõrk peavalu,mis rohkem nagu rõhub kõrvade tagant,samuti on juba neli päeva tugev pearinglus,eriti kui teha äkilisi liigutusi või kui heita pikali,käib voodi meeletult ringi nii,et süda läheb ...

Vastas dr Sulev Haldre

pearingluse kirjeldus viitab healoomulisele asendivertiigole. Korrektne diagnoosimine toimub arsti vastuvõtul.

Loe edasi

Pearinglus

Mul on viimase kuu aja jooksul sagedasti einenud
peringlemist pealaepealt.See esineb siis,kui tõusen
pikaliasendist ülesse,ka ööseti,kui keeran külge,voodi nagu pööraks ringi. Vahetevahel ...

Vastas dr Sulev Haldre

Kirjast lähtub, et pearinglus on suurem mure kui peavalu. Asendi muutmisel tekkib pearinglus viitab tasakaaluorgani kergele ärritatavusele. Soovitan külastada perearsti

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi