küsimus seoses nägemisega 19.10.19 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere,

Minul esineb küsimus seoses nägemishäirega.

Esmalt veidi taustinfot: On diagnoositud depressioon koos ärevushäirega, hetkel AD ei tarvita, sest annan lapsele rinda. Stressitase on hetkel üpris kõrge ja ka unevõlg on olemas. Suve alguses on tehtud neuroloogiline ülevaatus (küll seoses teise murega) ja see oli normis. Perearsti juures on antud vereproovid ja ka need on normis, väljaarvatud tugev D-vitamiinipuudus. Vererõhk on madal. Silmadele on teostatud põhjalik kontroll, kõik (sh ka silmapõhjad) on korras, ei olnud märke tursest silma ja peaaju ühendavale närvile.
Ei esine topeltnägemist, oksendamist, nõrkust. Kogu elu on esinenud peavalusid, nende olemus muutunud ei ole ja need alluvad paratsetamoolile. Emal on diagnoositud migreen.

Nüüd siis aga murest: Juba mitmeid kuid esineb aegajalt pearinglust (suureneb pea liigutamisel alla ja pingelises olukorras) ja survetunnet kõrvades/ninakoobaste juures. Vahel hakkab pea ringi käima ka poes/kohas, kus on palju inimesi. Kontrastsed mustrid nt vaipadel, seinal ajavad vahel pildi silmeeest "virvendama".
Kõige suurem mure on aga see, et vahel tundub mulle, et näen mõnda eset silmanurgast liikumas (ese on reaalselt seal olemas, nt laua peal mõni tass vms). Kui pilgu esemele suunan, on see loomulikult paigal. Seda on juhtunud kaks korda ja see tunne on väga hirmutav.

Siit ka minu küsimus: mis võiks selliseid tundmuseid põhjustada ja kuidas edasi toimida? Kas mure tundub kirjelduse põhjal olevat pigem neuroloogiline, psühholoogiline või peaks hoopiski nt kõrvaarsti poole pöörduma?

Arst vastas:

Liis Sabre

dr Liis Sabre

Neuroloog

Tere!
Kirjelduse järgi on Teil tundlik tasakaalu ja nägemissüsteem. Kontrastsed mustrid, mis ajavad virvendama, tõenäoliselt häirivad ka vilkuvad tuled või pimedas autoga sõitmine. Seda on sagedamini migreeniga inimestel (kuigi Teie peavalu vist ei ole migreenile iseloomulik) ning geneetiliselt saadud tundlikkus on võimalik, sest teie emal on migreen.
Muretsema Te ei pea. Suuresti on probleem süvendatud Teie hirmust, sest Te otsite seda rohkem, tajute ja see suurendab ärevust. Kinldasti pole vaja praegu minna neuroloogile ega kõrvaarstile. Küll aga võiks olla positiivne üldisele olukorrale oma psühhiaatri poole pöördumine, sest Te olete olnud antidepresantravil, mis on katkestatud. Raseduse järgselt on kogu selle hormoonilaviini muutuses organsmil raske.
Lugupidamisega
Liis Sabre

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Pingepeavalu

Tere. Mure selline, et mul on peavalud kestnud juba septembri algusest ja nii iga päev. Valu ei ole tugev, aga sellega kaasneb ka peas rõhuv tunne. Vahel on probleeme nägemisega, eriti õhtuti. Aegajalt ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
pingetüüpi peavalud. Aitab kui määrite kaelale külmageeli, ka valutavatele kohtadele peanahal. Samuti, kui peavalu ikka jätkub, siis antidepressandi ravikuur.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi