Kaela- ja kuklavalud 23.04.19 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere!

Olen juba aastaid hädas kaela- ja kuklavaludega, periooditi on olukord parem, üldiselt võib aga öelda, et kael ja kukal valutavad rohkem või vähem pidevalt.

Valud on kaela tagumises osas, kuklas, päris koljupiiril. Katsudes on tunda ka paar valulikku punkti, ent kael ja kukal teevad valu tihti ka keerates ning vahel valutab see piirkond ka rahulolekus ja liigutamata. Kaela liigutades on tihti tunda krudinat. Kaasneb ka pingetunne kuklas ja kaelal oleks justkui raske pead kanda. Mõnikord tunnen ka uimasust ja pearinglust, mida ei oska muuga seostada kui kaelaprobleemidega. Tihti on kaela- ja kuklavalude aktiivsel perioodil kuklas ebamugav surinatunne. Pea enamasti mul õnneks ei valuta, ent paar korda on olnud kuklavalude ajal paaripäevane näriv peavalu. Olen käinud aeg-ajalt massaažis ja füsioteraapias, ent pikemas perspektiivis pole need lahendust toonud.

Eelmisel kevadel saatis neuroloog mind kaela artroosi kahtlusega röntgenisse, ent pildid olid igati korras ja artriididiagnoos kinnitust ei saanud. Kuidas saab veel kaela ja kukalt uurida? Kas MRT ja/või ultraheli võiks sellise seisundi puhul mingit infot anda?

Mis võiks taoliste kaela- ja kuklavalude põhjuseks olla? Kas tegemist võiks olla kaela osteokondroosiga? Või on närvid pitsunud? Olen pisut murelik, kas mul pole äkki kuklas kasvajat, mis kuhugi peale pressib ning valusid, surinat ja uimasust põhjustab.

Lugupidamisega

Arst vastas:

Liis Sabre

dr Liis Sabre

Neuroloog

Tere!
Jah, kaebused on osteokodroosile iseloomulikud ja küllalt sagedased. Konkreetse närvi pitsumise korral tekib pigem kiirguv valu, mis kiirgub kõrgemate närvijuurte korral ülespoole, tavapäraselt aga kätte.
Lisaks passiivsele füsioteraapiale on vajalik ka aktiivne kaelalihaste tugevdamine, ehk võimlemine ja jõusaal ning seda regulaarselt. Kasvajale need kaebused küll ei viita, tegemist on suure pingega kaelalihastes, mis pole oma igapäevatööks küllalt tugevad.
Lugupidamisega,
Liis Sabre

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Peavalud

Kannatan sagedaste peavalude käes, millele lisandub kaela ja õlavõõtme valu, mis mõnikord kiirgab ka kätte.
Valuvaigistid üldiselt ei aita ja kui peavalu heal juhul möödub järgmiseks päevaks, siis ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

uurima peaks kaela ja tegema kaelast esmalt spondülogrammid ehk kaelapildid ja vajadusel kaelast MRT- tegemist võib olla ka kaeladiski väljasopistumisega.

Loe edasi

Valu kuklapiirkonnas

Mul on tugevad kuklavalud alates juunist.
Valu kiirgab selgroogu mööda alla ja sellega kaasneb tugev pearinglus.Valu on kukla alumises osas ja viimasel ajal on ka öösiti.
Ärkan öösel tugeva ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
tõepoolest on tarvis siin täpsemaid uuringuid. Selleks peaksite pöörduma neuroloogile.

Loe edasi

Mure

Olen hädas pea uimasusega, eriti kaela piirkond. vasaku kõrva juurest läheb pea tuimaks. See uimasus saab alguse kaela piirkonnast. Mul on ka diagnoositud kaela radikuliit. Kui võtan rahustit siis see ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

see on rohkem küll Teie psüühhikaga seotud. Võib olla eksin aga tundub nii. Peaksite psühhiaatriga nõu pidama. Kui rahusti aitab, on tegemist pigem ärevusega.

Loe edasi

Valu kuklapiirkonnas

Tere!
Olen 45.aastane naine (5 lapse ema)ja peavalud on olnud umbes 17 aastat.põhiliselt on kaela(lihased pinges),kuklavalud,tihti ühel poolel korraga,siis lööb teisele poole.Tugevam valu lööb ka ...

Vastas dr Sulev Haldre

Mõned momendid kirjelduses - seos tühja kõhuga, valu on tugev, oksendamine - viitavad migreenipeavalule. Valuhood on muudavad aastatega oma iseloomu. Tõenäoliselt on valud muutunud pidevamaks, võibolla ...

Loe edasi

Küsimus

Miks inimesel(minul)valutab pea vasakpoolses silma piirkonnas ning annab ka tunda kaela piirkonnas?Masseerides valu väheneb!

Vastas dr Sulev Haldre

vastamiseks on andmeid ebapiisavalt.

Loe edasi

Küsimus

kui hommikul ülestõustes pea valutab, kas see võib olla ka kaela radikuliidist, olen eluaegne raamatupidaja olnud.

Vastas dr Sulev Haldre

see valu võib olla \\\\\\\\\\\\\\\"kaela radikuliidist\\\\\\\\\\\\\\\". Jutumärgid on selleks, et enamasti ei ole tegemist kaela valude korral kaelaosa närvijuurte ärritusega.

Loe edasi

Migreen

Lp.Doktor.
Olen "tüüpiline" arsti poolt diagnoositud migreenik.Migreeni puhul tarvitan väga häid ravimed(Zomig,Imigran).Nüüd aga on lisandunud uus häda.Juba paar kuud ärkan hommikuti nn.kange kaela-ja ...

Vastas dr Sulev Haldre

Viga võib olla padjas olla küll, st sobiv pea ja kaela asend magamisel on väga oluline. Märkimist väärib, et olete leidnud võimaluse probleemist jagu saada. Regulaarsed õlavöötme ja kaela harjutused aitavad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi