Kas migreen? 23.11.17 / Peavalu

Külastaja küsib:

28-aastane naine, peavalud kimbutanud aastaid ja korduvalt käinud ka perearsti juures, kelle sõnul tegu pingetest tulenevate valudega. Viimasel kahel aastal (peale lapse sündi) oluliselt valud suurenenud nii tugevuselt kui sageduselt. 2016 sügisel käisin esimest korda neuroloogi vastuvõtul, kes uuringuid ei teostanud ning sümptomite põhjal pani diagnoosiks samuti pingepeavalud. Raviks erinevad valuvaigistid ja Sirdalud ning vajadusel füsioteraapia.

Kuna valud pidevalt suurenesid läksin 2017 aasta alguses uuesti perearstile, kes saatis füsioteraapiasse. Peale seda oli 2 kuud periood, kus peavalusid praktiliselt üldse polnud, kuid siis tulid taas tagasi. Valud olid vahelduva tugevuse ja sagedusega. Mõni periood segas rohkem, mõni periood vähem. Sügis 2017 läksid valud hullemaks, sagedamaks ning lisandusid mitmed uued sümptomid, nagu näiteks pearinglus, kerge tasakaaluhäire, jäsemete surisemine, nägemisprobleemid. Neid lisandunud sümpotmeid varasemalt pole esinenud. Viimase kahe nädala jooksul on 4 korral läinud ootamatult nägemine selliseks, et lugeda võimalik pole. Viimased kaks sellist hoogu olid lausa päevase vahega. Näen küll üksikuid tähti, kuid sõnu ega lauseid pole võimalik kokku lugeda, sest silme eest justkui virvendab/udutab (ei oskagi päris õigesti kirjeldada). Kaugemale vaatamisel sellist segasust pole. Möödub ca poole tunni jooksul ja siis järgneb ka peavalu, kuid mitte väga tugev. Peale esimest sellist ehmatust käisin ka EMO-s, kus öeldi, et midagi eluohtlikku pole. Puhake ja kui tunnete, et paremaks ei lähe, siis minge uuesti perearstile. Uuringuid ei tehtud.

Olen lugenud, et selline virvendus enne peavalu võib viidata migreenile, aga samas olen ka lugenud, et migreeni korral peaks peavalu olema väga tugev. Minul pigem keskmine, st pikali minemist ei vaja ja toimetan oma igapäevaseid asju edasi kuniks valuvaigisti mõjuma hakkab. Kuidas teile tundub? Ja kas varem diagnoositud pingepeavalud võivad üle minna migreeniks või oli juba varasemalt pandud valediagnoos?

Läksin ka uuesti perearstile, kes tegi vereproovi (üld, TSH, glükoos), mis olid korras. Sain uue suunamise füsioteraapiasse ning neuroloogile migreeni kahtlusega. Aga teatavasti neuroloogile järjekorrad pikad ja arst polnud ka nõus CITO aega kirjutama. Saan sinna alles aasta lõpus, kuid oma sümpotmite paljususe tõttu muretsen, et ehk oleks tarvis ikka varem minna. Kuna pidevalt on kerge pearinglus ja vahel ka kerged tasakaaluhäired, jäsemete surisemine, siis kardan juba hullemaid haigusi nagu nt kasvaja, multiskleroos vms. Mis on teie arvamus, kas peaksin saama kiiremini uuringutele ning kui tõenäoliseks peate tõsiseid haigusi?

Arst vastas:

Mark Braschinsky

dr Mark Braschinsky

Neuroloog

Tere,
kuigi sellest infost, mida arst vajab diagnoosi püstitamiseks, on siinkohal olemas vaid osa, siiski esimne mulje olemasoleva info põhjal kisub ikkagi migreeni poole. Ei näi seda moodi, et vajaks cito korras pöördumist. Pole samuti kindel, kas on vajalikud täiendavad uuringud, kuid see otsus juba selline, mida teeb art otsese konsultatsiooni ajal.
Lugupidamisega
M. Braschinsky

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Migreen

mis lõpuks saab kui migreeni hoogusid on elu jooksul palju olnud ja aju saanud oluliselt kahjustada?
kas mind ootab dementne vanadus?
väga tihti peavalu ajal või valu järgselt avastan, et on ...

Vastas dr Sulev Haldre

Migreenihoo ajal võib olla ajutegevus häiritud, see võib põhjustada kõne-, motoorika jm häireid. Peale hoogu sümptoomid kaovad ja dementseks muutumise hirmu ei ole.
Soovitan pöörduda neuroloogi ...

Loe edasi

Küsimus

kas kompuuter tomograafia näitab ka veresoonte olukorda nt.lupjumist või mida sellega üldse kindlaks tehakse.ja veel küsimus,kas migreen võib kesta ka nädal aega.nüüd võtsin migreeni tabletti sisse valu ...

Vastas dr Sulev Haldre

Tere,

kompuutertomograafia annab hea ülevaate peaajust. Kontrastaine kasutamisega KT uuringul on näha ka veresooned.
Kui pool aastat tagasi oli MRT korras, siis ei peaks olema põhjust ...

Loe edasi

Migreen

Tere!

Olen kannatanud migreeni all umbes 15 aastat. Valu oli alati paremapoolne, nüüd viimased kolm korda on see "kolinud" vasakule. Kas selline asi migreeni puhul on võimalik või tegu võib ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

jah see on võimalik.

Loe edasi

Küsimus

Kas olete kursis uue teadus uuringuga /kodulehe aadress/
www.migraine-MIST.org

mis räägib auraga migreenist ja selle põhjustest,kuidas suhtute sellesse ja kas sellise diagnoosi abil ...

Vastas dr Sulev Haldre

nimetatud uuring käsitleb migreeni ja avatud foramen ovale (südame vaheseina sulgumata ava) seost. Kahtluse korral on võimalik seda südamepatoloogiat diagnoosida. Aura puhul võiks olla mõnikord vajadus ...

Loe edasi

Küsimus

Kui inimesel on migreen kas ta võib ka selletagajärel surra või ei ole see siiski nii ohtlik?

Vastas dr Sulev Haldre

Inimene ei sure migreeni tagajärjel.

Loe edasi

Migreen

Kas migreenile leidub ravi või on seda ainult võimalik leevendada?

Vastas dr Sulev Haldre

Migreenihoogusid saab leevendada, paljudel juhtudel väga efektiivselt \"kustutada\".
Migreeni kui haigust välja ravida ei saa.

Loe edasi

Migreeni ravimid

Minul kaasnevad migreenihood reisimisega- ebareeglipärased -lennukid,laevad. Aga reeglipärased kaasnevad menstruatsiooniga.
Kas peaksin enne juba midagi tarbima, olen kasutanud paar aastat Solpadeine-i? ...

Vastas dr Sulev Haldre

Füüsilist Solpadeiini sõltuvust ehk ei teki - kasutate neid tablette ainult valuhoo korral. Miks siiski 10 kapslit hoo kohta - kas halb efekt? pikk hoog? Kas \\\\\\\"triptaane\\\\\\\" olete proovinud? ...

Loe edasi

Migreen

Tere! Minu perearst kahtlustab mul migreeni. Mul on juba pandud kinni aeg dr. Haldre juurde, kuid tahaks veel täpsustada. Kas on võimalik veel teha entsefalogrammi ja kas selleks on vaja haiglasse jääda? ...

Vastas dr Sulev Haldre

Entsefalogramm ei ole enamasti vajalik, haiglasse jääda ei ole vaja.

Loe edasi

Migreen?

KUIDAS JA KAS ON VÕIMALIK KINDLAKS TEHA MIGREENI,KAS SELLEKS TEEB ARST MINGISUGUSEID PROTSEDUURE.MINU PEREARST KIRJUTAS MULLE TABLETID CLOTAM.

Vastas dr Sulev Haldre

Migreeni diagnoositakse lähtudes peavalu kirjeldusest ja teistest hoogude asjaoludest.

Loe edasi

Migreen

Kas migreeni kätte on võimalik ära surra? Kas on teada mõn-
da taolist juhtumit?

Vastas dr Sulev Haldre

Migreeni kätte ei sure.

Nagu kõigil, võivad ka migreenihoogude all kannataval inimestel tekkida muud tõsised haigused. On võimalik, et mõne haiguse, näiteks insuldi teke on mõnevõrra tõenäolisem ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi