Kas porrelioosi tagajärg või närvikülmetus? 26.10.15 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere

Paar kuud järjest tekib mul väga kergesti erinevatesse kehapiirkondadesse närvivalu (korraga: näo-ja peapiirkonnas; närv selgroost vasakul; vasaku käevarre sees ja õlas; vasakus oimukohas; eriti raskesti talutav - vasakus ülemises silmakoopas; eile kummaline närvivalu ka kuskilt keha keskel sees kopsuni). Imelik on, et vaatamata muidu heale immuunsüsteemile piisab selle saamiseks täna kasvõi sellest, kui jalutan või jooksen õues täiesti normaalses riietuses. Valu kaob visalt (saun, soe kompress) ja tuleb kergelt tagasi. Varem nii kergesti külmetusi pole tekkinud.

Täna on juba paar nädalat üks selliseid valusid ja mis ei allu kodusele ravile (saun, soe kompress, müts toas peas jne). Algas nii, et õhtul 5-kraadise ilmaga jooksmas käies tuli vasakusse ninasõõrmesse kõigepealt (ilmselt ninakarbikutesse) kipitav valu, nagu oleks „soolane vesi ninas“. Samal õhtul juba levis sama kipitav valu kolju vasakusse tagumisse ossa. Samal õhtul hakkas ka vasak ninapool ja vasak silm lakkamatult vett jooksma. Tänaseks on möödas paar nädalat, kirjeldatud valu on selle aja jooksul liikunud üle pea kõrgemale, jõudnud vasakusse oimukohta ja vasaku silma koopasse ja õrnemalt kiirgab ka vasakusse ninajuurde ning põsesarna. Püsti tõustes on kerge jõuetu tunne, justkui tahaks pilt ära minna.

1. Aasta tagasi (raseduse algfaasis) diagnoositi mul kergete näitajatega porrelioos ja arst ei arvanud, et oleks vaja antibiootikume määrata.
2. Mäletan, et umbes kuu aega peale puugi leidmist kehalt tekkis ka tinnitus kõrvades (tugevamalt vasakul), lisaks gripilaaadne haigus pea nädal koos peavaluga. Muu kadus, tinnitus on tänini.
3. Kevadel 2015 tekkis sarnane nädalane peavalu. Hoiti haiglas, anti nädal aega valuvaigisteid, uuriti ka kompuutertomograaf (kõik korras), porrelioos aga kinnitati.

Peamised mured, mis mul on.
Kas tänane pea-,näo- ja vasaku kehapoole närvide valu kõlab kui külmetus, porrelioosi tagasjärg või midagi kolmandat?
Kas praeguses faasis (vastavalt mu kirjeldusele) on veel ravitav või juba lootusetu (krooniline)?
Millised ravimeetodid on kõige efektiivsemad ja samal ajal ohutumad (imetan last)?
Kuhu soovitate pöörduda, ehk milline neoroloogia spetsialist (või keskus) võiks asjasse viitsida nii süveneda kui ka suuta abi pakkuda?

Suured tänud

Arst vastas:

Liis Sabre

dr Liis Sabre

Neuroloog

Tere!
Vabandust, et pole vastanud kiiremini.
Tõenäoliselt kinnitati Teil käesoleva aasta kevadel haiglas olles läbipõetud puukborrelioos ja neid antikehasid võib meist paljudel verest leida - oleme kokku puutunud haige puugiga, kuid haiguse ilma sümptomiteta või siis halb-olla-tundega läbi põdenud. Kroonilise puukborrelioosi osas on teadlased-klinitsistid praegi veel eriarvamusel, paljud ütlevad, et sellist haigust nagu krooniline puukborrelioos pole olemas.
Teie poolt kirjeldatud valu ei ole millelegi tüüpiline, sest on erinevates kohtades. Jooksmisel tekkinud ühe näopoole valu, millega kaasnes nina ja silma vesistamine võiks olla ühe teatud peavalutüübile iseloomulik (kobarpeavalu), kuid jällegi on seda ainult sellise kirjelduse järgi raske öelda, sest tahaksin veel mitmeid asju juurde küsida.
Soovitan Teil pöörduda neuroloogi vastuvõtule. Neuroloogid tegelevad Eestis enamasti kõige neurooogiliste probleemidega, ja loodan, et viitsivad ka süveneda, peavalu osas julgen soovitada TÜKi peavalupolikliinikut . VÕin ka üsna kindlalt väita, et aasta tagasi läbi põetud borrelioosist teie peavalu küll ei ole tingitud.

Lugupidamisega,
Liis Sabre

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Kaalulangu

Tere, olen 30 a. naine siiani on olnud probleem ülekaaluga. Kuid umbes 2,5 kuud tagasi hakkas ise enesest kaal langema. Ennem seda kaalusin ma 130 kg liikusin, tegin füüsilist tööd ja üritasin enam vähem ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Elustiili väikesed ja õiged muutused on need, mis kaalu õiges suunas liikuma panevad. Kui Te tunnete ennast hästi ja mingeid kaebusi ei esine, siis muretsemiseks põhjust ei peaks olema.
Kui ...

Loe edasi

Peavalu

Tere, viimased kuud on olnud peavalud, eriti õhtuti kui voodis olen. Vahest on pidev selline rõhuv tunne peas, vahest valutavad korraks, erinevad kohad - meelekoht, pealagi, otsa eest, kullast. Valud kestavad ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
tõepoolest, võib tegemist olla nn. pingetüüpi peavaluga, mida seostatakse kaelalihaste pingetega. Kuid sagedus (pootel päevadel kuus, nagu loen välja) on kärge ja siis on tegemist juba kroonilise ...

Loe edasi

Vaevused

Pidevalt jääb pilk nagu ühte kohta kinni, samamoodi kui jäâdakse unistama. Mina unistama ei jää vaid pidevalt mitu korda isegi järjest jääb pilk kinni ja pidama, kõigest saan aru ja ümbritsevast ka saan ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
selliste kaebuste valguses oleks esimene soovitus pöörduda epilepsial spetsialiseeruvale neuroloogile.
Lugupidamisega
M. Braschinsky

Loe edasi

peavalu

Tere!
On nädal, või juba rohkem, kestnud vahelduv peavalu, algas kuumade ilmadega. Mõni päev valutab rohkem, mõni päev vähem. Valu ei ole tugev ega pulseeriv, aga on vaevav ja pead raskeks ja uimaseks ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
igat uut pevalu, mis tekib vanuses üle 50 ea, reeglina käsitletakse kui potentsiaalselt sekundaarset (s.t. pole esmane peavalu, nagu pingetüüpi vms). teisisõnu vajalik pöördumine arsti poole, ...

Loe edasi

Peavalu!

Alates 2020 maikuu keskpaigast on hakkanud vaevama uuesti peavalu.Peavalu algas peale seda kui ortopeedi poolt teostati inj Depo- Medroli 40 mg + Lidocaini 10,0 par. Frohse kanalisse.
Häirivaks on ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
öösel äratavad peavalud võivad olla potentsiaalselt sekundaarsed ehk täpsustavaid uuringuid vajavad! Tuleb esimesel võimalusel pöörduda arstile!
Lugupidamisega
M. Braschinsky

Loe edasi

Kurgus pidev lima

Tere!

Mul on mure seoses pideva nö lima tekkega kurku ja vahepeal tunnen nagu miskit oleks kurgus, tükitunne. Olen sel aastal kahel korral angiinis olnud ja tekib küsimus kas see vōib olla ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Ninaneelus lima on pigem kroonilise nohu sümptom. Nohu meditsiinilises mõttes ei ole ainult see eritis, mida me nuuskame välja. Ninaneel on nina anatoomiline osa, kus ka on limaskest ja selle alaägeda ...

Loe edasi

Nagal laigud

Tere,
Nahal on ümmargused nahast kõrgemad laigud. Ka sügelevad aga samas ka valutavad. Ja on käsivartel, rinnaees, õlal. Millega on tegu? Ja millest tekib? Ja mis ravi vaja olek?

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!
Kahjuks on lööbeelemendid ainult ühest piirkonnast. Saadetud fotol on näha punetavad ebakorrapärase kujuga lööbeelemendid. See võib olla nõgestõbi e urtikaaria, mis ägenedes annab kublad ja ...

Loe edasi

Lõhna taju kadunud

Tere. Mure lõhna tajuga. Probleem on tegelt ammu. Olen mitu aastat võtnud hoogu et lähen arsti juurde ja kurdan et ei tunne lõhnasid. siiamaani on see olnud siisiki mitte väg ahull. lähedalt tundsin siiski ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Pikka aega kestnud lõhnataju puudumise põhjuseks võib olla krooniline nohu. Lõhnaretseptorid asuvad nina ülaosas, kus on anatoomiliselt ka kõige kitsam koht. Limaskesta turse korral lõhn ei jõua ...

Loe edasi

Analüüsi vastus!

Tere!.
Käsin kõhuvaluga eriala arstil märtsi kuus see aasta. Kõik analüüsid, mis võttis olid normis välja arvatud - Immuunglobuliin A seerumis/plasmas*(07...4,0 g/L).
Minu näit oli 5,56. Arst ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Ühele analüüsile toetudes ei saa sisulist vastust anda. Hindamiseks on oluline teada milliseid analüüse tehti , mille tulemused olid normis. Immuunoglobuliin A tõusu põhjused võivad olla erinevad, ...

Loe edasi

Väike palavik

Tere!
Eelmisel pühapäeval jäin haigeks, tekkis kurguvalu, nohu ja pea paks. Esmaspäeval oli veel kurk väga valus ja nohu endiselt, kuid õhtul lisandus väike palavik 37,2 öösel higistasin ja hommikul ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere! Alustan vastamist viimasest küsimusest. Jah, viirushaiguse põdemise järgselt võib olla temperatuuri tõus. Harvadel juhtudel isegi paar nädalat pärast muude haigussümptomite taandumist. Palavik on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: