Emaka limaskesta paksenemine 18.11.18 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

Pöördun Teie poole järgneva murega:

Olen 32 aastane naine, 1 lapse ema. Menstruatsioon on regulaarne. Viimane menstruatsioon oli 23.10-30.10. Rasestumisvastaste vahendina kasutan kondoomi. Partnereid elu jooksul on olnud üks, kellega mul on laps ja kellega olen viimased 10 aastat ka koos elanud.

Olen aastate jooksul regulaarselt günekoloogi vastuvõtul käinud (kord aastas) ning viimased vastuvõtud olid möödunud aasta sügisel ja käesoleva aasta alguses veebruaris (mõlemad vastuvõtuga seotud info failidena lisatud). Iga kord on võetud ka PAP test+ muud vajalikud testid, mis on senini korras olnud.

Peamiselt olen vastuvõttusel kurtnud seda, et aastaid on mul olnud pidev valgevoolus ning möödunud aasta suvest tekkisid nö vahemäärimised, mis tekivad reeglina nädal, pooltest peale menstruatsiooni lõppu. Samuti on rinnad enne igat menstruatisooni valulikud, mida pole varasemalt olnud.

Reedel, so 16.11 käisin taas günekoloogi vastuvõtul, kuna viimasel korral, veebruaris 2018, sain soovituse vähemalt korra, kaks aastas kontrollis käia. Täna vaatas günekoloog minu läbi. Emakas olevat kena, samuti munasarjad. Kuid günekoloogile ei meeldinud , et emaka limaskest olevat liiga paks. Minu mälu järgi ütles, et see on 1,4 mm. Seda fakti mainis ka üks teine günekoloog, kelle vastuvõtul möödunud aasta sügisel. Siis oli limaskesta paksus 1,2 mm.
Tol korral käisin kuu aega hiljem korduskontrollis ja siis limaskesta paksenemise teemat minu mälu järgi ei mainitud enam.

Günekoloog, kelle vastuvõtul reedel käisin, mainis, et limakesta paksenemine võib olla tingitud menstruatsiooni eelsest seisundist, siis pidavat emaka limaskest paksenema ja palus mind uuesti vastuvõtule dets.alguses, siis kui menses on läbi.

Siiski jäi ma murelikuks ja tekkis küsimus, kas limaskesta paksenemine võib viidata tõsisemale haigusele? Kas võib olla võimalik, et välja võib areneda vähk? Või viitab see juba vähieelsele seisundile? Samas sooviksin ma vastust küsimusele, mis puudutab minu veebruarikuu visiiti nasitearstile. Epikriisis on arst märkinud, et "emakaõõs 0,71 cm", kas see tähendaski emaka limaskesta paksust tol korral?

Ette tänades!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
muretsemiseks ei ole mitte mingit põhjust saadetud andmete põhjal

PAP NILM ja HPV neg kaksiktest on täiesti korras ja kehtiv 5a ja neid ei ole lubatud asjatult korrata riigi raha eest uue ravijuhendi järgi. Ka testid suguhaigustele on negatiivsed. Usaldades teid, et on sama partner aastaid jäävad mõistetamatuks uuringud nii paljudele 7x ja kallitele suguhaigustele, mida Eestis on vähe. Isegi rasedate ravijuhendist on eemaldatud gonorröa uuring, vaid peab uurima patsiendi seksuaal-riskikäitumist...

Normaalne emaka limaskesta paksus on kuni 12mm ehk 1 cm! Kuni selle paksuseni ei vaja te mitte mingit erijälgimist.
Kui teile tundub, et menstruatsioonid on vererohked ja kestavad üle 7 päeva, siis tuleb kokku lugeda sidemete arv ööpäevas ja peale menstruatsiooni lõppu teha pereõel hemoglobiin ja ferritiin või ise tasudes laboris SynLab . Kui need on korras, siis ei vaja te mitte mingit ravi ega ka erijälgimist. Kui Hgb on alla 110 ja ferritiin alla 10, siis tuleks selgitada aneemia põhjus ja tegelda sellega.
Emaka limaskesta paksus sõltub menstruaaltsükli päevast, see peaks olema märgitud. Teie märkige üles kõikide menstruatsioonide 1. päevad, et saaksime lugeda m ts päeva.

Püüdes jääda nii kollegiaalseks kui võimalik, pean mainima, et te pole esimene selles kohas, kus asjatult noori ja terveid kutsutakse korduvalt põhjendamata tagasi. Kurb ja kahju, kui seda tehakse koondamise hirmus või töö kadumise hirmus mitmetel põhjustel. Õnneks on Eestis lubatud teisene arvamus, soovitan broneerida aeg, vajate selgitust, nõustamist, günekoloogilise ultrahelileiu näitamist ja selgitust ning rahustamist.
Küll aga vajate igal juhul ja eriti emaka kaela erosiooni tõttu HPV vaktsineerimist emaka kaela vähki põhjustavate kõrgete riskide viiruste vastu. Analüüside võtmine ei kaitse vähi eest, vähi eest kaitseb vaktsiin! Mõelge sellele, et end kaitsta.
Papilloomiviiruse (HPV) vaktsiinid on ohutud
http://www.esid.ee/cms/tl_files/failid/failid/HPV%20ohutus%202018.pdf

Voolusele saab teha uusi kaasaegseid uuringuid, kui need tulevad pos, siis on retseptiravimid, kui ei, siis käsimüügi ravimid. Ka PMS on olemas leevendavad ravimid. Ega te ei suitseta? Suitsetajatel on analüüside interpreteerimine teistsugune.
Kui teil on sama partner ja kaebusi ei ole ning oleksite vaktsineeritud, siis teie vanusegrupis võiks käia üks kord 2,5a järgi, suund Soomes jt arenenud riikides on kord 5a jooksul kui kaebusteta. Iga 5a järel on PAP sõeluuringud 30, 35, 40, 45, 50, 55.
Üle 50-aastased kord 2-s aastas, kes paaris a sündinud, need paaris a ja vastupidi. Vähihaigused tõusevad vanuse tõusuga.
Teie olete noor ja terve.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Vererohke menstruatsioon

Mul on alates septembrist menstruatsiooni tsükkel sassis, käib väikeste vaheaegadega ja vähese vereeritusega, rohkem on nagu määrimine. Enne seda olid viimase aasta jooksul menstruatsioonid vererohked. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 49-aastane

Tegemist on üleminekueaga, mis on 45-55.
Menstruaaltsükli häired ja günekoloogiline verejooks on põhjustatud üleminekueast, ...

Loe edasi

Endomeetriumi paksenemine

Tere hea doktor!!!!
Käisin täna günekoloogi juures ja ultrahelikäigus avastas,et mul on emakakeha suurenemine,0,98mm-seda siis pea 1 sm.Annan veel järgmisel nädalal vereanalüüsid ja 7-ndaks märtsiks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kindlasti pole tegemist emakakeha e. emaka suurenemisega. Hüsteroskoopia näidustus on ilmselt kas emaka limaskesta paksenemine või kahtlus emaka polüübile. Polüüpe võib esineda menopausi järgsel ...

Loe edasi

Mure päevadega.

Tere.
Mure selline-peale hüsteroskoopiat(okt.algul) on päevad eriti vererohkeks ja pikaks veninud. Tsükkel algas 4päevase määrimisega, siis kaks päeva oli tugev verejooks, siis 2 päeva vähene ja ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
emaka limaskesta paksenemine ja sellega seotud vererohked menstruatsioonid on hormonaalne probleem ( seotud östrogeenide stimulatsiooniga emaka limaskestale) ja polüübi eemaldamine ei anna ...

Loe edasi

Mida teha Duphastoni kuuri järgselt?

Käisin augusti lõpus Teie vastuvõtul. Seejärel katkestasin Teie soovitusel Belara kuuri ja Te määrasite mulle 4 kuuks Duphastoni tsükli 15-24 päevani. Belara kuuri järel jäi üks menstruatsioon vahele ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Õige vastus on, peate broneerima aja vastuvõtule. Tegemist on algava üleminekuea tüüpiliste kaebustega: menstruaaltsükli häiretega, verejooksudega jpm.-ga. Enne kui langeb hormoon ...

Loe edasi

emakas

Mida tähendab emaka limaskesta paksenemine? Kas see võib viidata vähile?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Emaka limaskesta paksenemine ehk endomeetriumi hüperplaasia vajab kindlasti edasisi uuringuid. Emaka limaskesta vähk on vaid 1. võimalustest, mis sagedamini esineb vanemas eas, ...

Loe edasi

emakaseina paksenemine

Tere,

Palun öelge, kui naisterahvas on 50aastates ja arstlikul läbivaatusel avastati, et emakasein on liiga palju paksenenud ning tuleb puhastada/opereeida(ei tea kuidas seda nimetada), siis ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kahjuks ei selgu Teie kirjast,kas paksenenud on emaka limaskest või lihaskest.Kuna jutt oli puhastusest,siis arvan ma,et esineb limaskesta paksenemineSee eemaldatakse lühiajalises narkoosis ja erilist ...

Loe edasi

emaka limaskesta paksenemine

Tere! Olen 46-aastane. 2 a. tagasi pöördusin günekoloogi vastuvõtule, sest menstruatsioonid olid iga 2 nädala järel ja vererohked. Arst diagnoosis mul limaskesta tsüstilise paksenemise.Mulle tehti puhastus ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Virve! Ilmselt on Teil tegemist endomeetriumie.emaka limaskesta lokaalse paksenemisega.Seda nimetatakse emaka limaskesta polüübiks ja emakaõõne puhastusega vaevalt seda eemaldada õnnestub.Oleks vaja ...

Loe edasi

endomeetriumi polüpoos

Tere,

käisin nädal tagasi emaka proovi abrasioonil. Vaatluse järgselt ütles arst, et on ülirohke endomeetriumi polüpoos ja emaka limaskesta tugev paksenemine. Vastuse saan nädala pärast, seni ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Tegemist võib olla nii hüperplaasia kui ka endomeetriumi polüpoosiga, mis on healoomulised muutused.
Parim selle vastu oleks emakasisene süsteem Mirena.
Kõik sõltub ...

Loe edasi

vere rohkus päevade ajal

tere!Olen 27.a sünnitanud naine.Viimasel poolel aastal on tekkinud väga suur vere eritus päevade aja ~3 esimest päeva.Poole tunniga on normal suurusega tampoon nii täis,et jookseb lahinal läbi.Ei ole kunagi ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Vererohkete menstruatsioonide põhjusi on palju: emakamüoom, polüüp, emaka limaskesta paksenemine, hüübivushäired jne. Põhjuse väljaselgitamiseks tuleks pöörduda arsti poole. Ultraheli uuringul saab ...

Loe edasi

rohke verejooks

Tere!

Mure selline, et menses on viimasel ajal väga vererohke. On küll eluaeg palju tulnud, aga viimasel ajal on tsükli pikkus lühemaks muutunud ja praegu näiteks Allwaysi öö-side on paari ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Teid peaks kindlasti üle vaatama ja tõenäoliselt peaks tegema ultraheli uuringu. Põhjuseid on mitmeid, kuid sageli võiks olla kas müoom või emaka limaskesta paksenemine. Sellised kaebused võivad olla ka ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi