Probleem hormoonidega? 31.12.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Kuna Teie juurde on järjekorrad väga pikad, kuid olen käinud erinevate arstide juures ning keegi ei ole mind aidata suutnud, otsustasin Teile kirjutada.

Minu mure algas siis, kui lõpetasin Yasminelle pillide võtmise. Olin võtnud neid ca 1.5 aastat, kuni paremas rinnas leiti healoomuline kasvaja. Kohe ütleb ära, et rasestumisvastaseid pille ma enam kunagi võtta ei taha, sest usun, et kõik probleemid saidki alguse nende neelamisest.

Alguses ei olnud midagi eriti märgatavat, kuid umbes 2 kuu pärast märkasin, et näonahk hakkas muutuma halvemaks (enne pille mul kunagi näoga selliseid probleeme polnud). Päevad käisid mul edasi, tsükli pikkus ei olnud sama alati, mõnikord 34 päeva, üks kord isegi 38, kuid siiski nö iga kuu päeva olid. Siis oktoobris olid samuti päevad, kuid novembris, kui päevad pidid tulema läks nägu olukord kiiresti väga väga hulluks, st mõlemad põsed olid täis tsüstilist aknet ning päevi ka ei tulnud. Kui "õigest" ajast oli möödas juba paar nädalat läksin naistearsti juurde. UH selgus, et mul on paremas munasarjas tsüst. Arst kirjutas välja Duphastoni tabletid, mida pidin võtma 10 päev (või kuni päevad algavad) ning tõepoolest 7. päeval päevad tulid. Kohe kui päevad lõppesid käisin teise naistearsti juures (sest sain sinna aja) ning UH näitas, et tsüst oli ära kadunud. Nii ma siis mõtlesingi, et sain lahti sellest jamast. Küll aga näonahk oli jätkuvalt väga halb, käisin ka nahaarstil, kes kirjutas Differini jne kuid akne püsis.

Nüüd detsembri lõpus aga kui mul oleks pidanud päevad olema neid jälle ei ole. Samuti halvenes järsult taas ka akne ja olukord väga kole. Täna on tsükli 35. Muidu ma muidugi veel ootaks aga kuna see asi juhtub juba teist korda plus kogu see näonaha probleem, siis olen väga mures ja nõutu.

Nimelt ma tahaksin teada, et esiteks muidugi mis toimub päevadega, kas on jälle tsüst? Seda te muidugi mulle öelda ei saa ilma UH-ta. Kuid tegelikult mu jaoks olulisem ja suurem mure on see, et mis üleüldiselt minuga toimub? Probleem tsükliga, tsüstid, inetu tsüstiline aktne - arvan, et kõik see on omavahel seotud ning ise ma pole arst, kuid arvan, et mul on miskit ikkagi hormoonidega sassis, sest kõik see ju sellele viitab. See naistearst, kes mulle duphastoni kirjutas aga ütles, et ei seda ei saa verest niimodi lihtsalt määrata ja ei saatnud mind vereanalüüse andma.

Mis teie arvate, millest kõik need asjad (akne, tsüst, tsüklihäire) tulla võivad? Mida ma nüüd edasi tegema peaks et ennast aidata? Kas see võib mõjutada ka rasedaks jäämist? Kui läheksin ise hormoone testima kas teha seda tsükli alguses/lõpus või ei ole vahet? Kas lihtsalt oodata päevi edasi?


Ette tänades

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere! Siin on tegemist pillide lõpetamise järgse menstruatsioonitsükli häiretega.Kuna on tekkinud ka muutused näonahas,siis tuleb Teil tingimata määrata ka hormoonide sisaldus vereseerumis.Ideaalne oleks,kui esimene veri saaks kontrollitud m.tsükli 5-7 päeval ( FSH,LH,PRL,östradiool,testosterool ,SHBG,insuliin ja DHEAS) teine vereproovm.tsükli 18-21 päeval (FSH,LH,progesteroon.östradiool.SHBG,TSH).Vastuste saabudes võite minuga konsulteerida.Kindlasti ei mõjuta see Teie rasestumist. Edu soovides,Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Ebaregulaarne menses, soov rasestuda.

Tere, Olen 25. aastane naine ja on soov rasestuda. (171cm ja 86kg) Tsükkel 28 päeva. Aga mul on ebaregulaarne menses, arst kirjutas 2016. a mulle esimest korda Duphastoni. Mida ka kasutasin, mille abil ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere ! Võtke rahulikult duphastoni edasi.Juhul kui olete rase,mõjub see pigem rasedusele soodsalt ja takistab võimalikku raseduse katkemist. Kui algab menstruatsioon,siis ärge enam duphastoni võtke.Jääb ...

Loe edasi

Beebipillide lõpetamine

Tere,

Olen aastaid kasutanud yarina pille, sain beebi ehk vahepeal ma siis ei kasutanud neid , ja peale last jätkasin jälle yarinadega ca 1 + aastat aga siis nad mulle enam ei sobinud . ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Pillide kasutamise ajal võib olla erinevaid kõrvalmõjusid, kuid ka pillidega lõpetamise järgselt võivad olla erinevad sümptoomid hormoonide taseme muutuste tõttu. Pillide võtmise ajal on munasarjade ...

Loe edasi

Munasarja tsüst ja rasestumisvastased vahendid

Läksin nädal tagasi emo-sse alakõhu ja -seljavaluga. Seal midagi ei leitud, aga nüüd avastas naistearst, et paremal munasarjal on tsüst lõhkenud. Peale emos käiku sain valuvaigistitega valu kontrolli alla. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane

Kui neuroloog on kinnitanud diagnoosi auraga migreen, siis KHK-kombineeritud hormonaalne kontratseptsioon ei ole soovitav. Ei ...

Loe edasi

Vererohke menstruatsioon, emakakaela põletik ja pillid

Tere

Mure on vererohke ja pika menstruatsiooniga.

Taustaks, et detsembris algasid tavapärased päevad ning nädal peale menstruatsiooni lõppu algas uus, äärmiselt vererohke (suured ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 32-aastane

Kahju, et lõpetasite antibeebipillide tarvitamise. Need on parimaks ravi neile, kes soovivad hoiduda. Pille võib mõned kuud tarvitada ...

Loe edasi

Ebakorrektne tsükkel.

Tere.
Mul on nüüd viimased kaks kuud päevad segadust tekitanud. Muidu iga kuu, nagu kella värk. Pikkus 6..7 päeva.
Jaanuarist enam pole kella värk. 1.01 algasid päevad...mis kestis vaid kolm ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Selliste pikkade vererohkete ebaregulaarsete veritsuste tõttu peate kindlasti esimesel võimalusel pöörduma naistearsti poole, et teha läbivaatus koos ultraheli uuringuga. Ravi sõltub ...

Loe edasi

menstruatsioon

Tere
Olen mures oma 13 a tütre pärast. Päevad algasid kaks aastat tagasi ja tsükkel on üsnagi täpne olnud ja vere kogus minu hinnangul normaalne.
Nüüd on, aga päevad kaks nädalat hiljaks jäänud ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Peale esimest menstruatsiooni reguleerub menstruatsioon paari aasta jooksul, kuid tsüklihäireid selles vanuses tüdrukutel on siiski sageli. Kõhuvalu võib viidata algavale mensturatsioonile, ...

Loe edasi

Kombineeritud pillidelt üleminek Nuvaringile

Tere!
Küsimus järgmine: olen ca aasta aega kasutanud Lindynette 20, kuid otsustasin, et ei soovi neid enam võtta ja et proovin Nuvaringi. Unustasin aga naistearstilt vastuvõtul küsida sellise olulise ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Oodake menstruatsioon ära ja siis paigaldage NuvaRing.
Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

Mestruatsioonitsükkel

Menstruatsioon on korrapärane. Veritsus keskmine ja kestab 5-6 päeva. Peale mensest paar päeva ei määri ja siis hakkab uuesti määrima kuni perioodiliselt ovulatsiooni lõpuni (mis on minu jaoks see valulik ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Menstruatsioonijärgne vereeritus ei ole tõenäoliselt mingi orgaanilise haiguse näitaja,seda enam,et Teid on ultraheliga kontrollitud.Siin võib põhjuseks olla endomeetriumi regeneratsiooni aeglustamine,näit ...

Loe edasi

Herpesviirus

Tere! Küsimus herpesviiruse kohta. Viimasel ajal on räägitud selle vaktsiinist ja kas on selle vastu vaktsiin leitud või on see veel jätkuvalt katsetamisel? Sellest oli ka juttu olnud sellises ajakirjas ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 44-aastane

GH Genitaalherpes HSV2 ja ka lihtherpes HSV1 on krooniliselt kulgevad haigused. Ravimfirmad alustasid kliiniliste uuringutega ...

Loe edasi

Начало гормонотерапии

Здравствуйте!
Я бы хотел начать гормонотерапию для смены пола с женского на мужской. Ваш контакт мне посоветовал доктор Imre Rammul. В данный момент я буду делать хромосомный анализ в апреле и потом ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,registreerige ennast minu vastuvõtule läbi üldregistratuuri 7319 100.Saatekirja ei ole vaja.Võtan vastu igal tööpäeval Tartu Ülikooli Maarjamõisa polikliinikus Puusepa 1a ,kab 1161
Maie Väli

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi