Vastanud Madis Veskimägi

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Tõstamaa Tervisekeskus
Küsi arstilt NB! Nõustamine maksab 1.60 € Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Madis Veskimägi on vastanud 1441 küsimusele.

 

vôi ja margariin

04.09.03 / Perearst

tere. Kumb on tervisele kasulikum kas vôi vôi margariin?

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Teie küsimusele ei olegi nii lihtne vastata. Aga proovin
Kõigepealt püüame selgeks teha mis on margariin ja mis või.
Margariin on tehislik produkt mida saadakse mitmete, peamiselt taimsete rasvade holsal töötlemisel, mille käigus lisatakse seda mis arvatakse olevat hea ja eemaldatakse seda mis arvatakse olevat jällegi paha. Tänapäevaste seisukohtade alusel on tervisele kasulikumad taimsed rasvad, mida pole ka väga töödeldud ( rafineerimata küllastumata rasvhapped).
Võiga on lood sellised et seda valmistatakse piimast, olles sisuliselt piimarasv, so loomne. Võitöötlemine on mõnes mõttes looduslähedasem, olles ni toimunud aastatuhandeid. Või on ka maitsvam.
Kui nüüd kõrvutada või ja margariini siis on vastus selline. Margariin on toidurasvana kasulikum, kuna seda on töödeldud vastavalt tänapäevastele teadmistele. Või aga on looduslähedasem, maitsvam, kuid koosneb peamiselt loomsest rasvast, mis jälle kujutab mingil määral ohtu veresoontele.
Mina eelistan igapäevaelus kvlatiteetset margariini madala kolesteroolisisaldusega ja rasvlahustuvate vitamiinide lisandiga, pidulikel puhkudel aga on hea leivakatteks vana hea taluvõi.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Küsimus

03.09.03 / Perearst

Tervist!

Olen hambaarstiteaduse tudeng,ja algab praktika kliinikus,tegin endale hepatiidi vastu vaktsiini juunis esimest korda,nädala pärast maks hakkas valutama,augustis tegin endale teist korda vaktsiini(kuu pärast) ikkagi maks valutab!Kuni vaktsiini tegemiseni ei olnud üldse maksas valusid!Milles on probleem,kas on vaja mingit ravimit võtta,kui ja-siis mis?
Tänan!

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere noor kolleeg !
Arvan, et probleemi ei ole või kui on, siis selleks on elav kujutlusvõime. Hepatiidi vaktsineerimine ei saa esile kutsuda maksapõletiku. Teadupärast põeb iga meditsiinitudeng korduvalt läbi kõikvõimalikud haigused, vahest mitte neid mis saavad esineda vaid vastassugupoolel. Kuigi ka selles ei olda päris kindlad, kuna arvatakse et tegemist võib olla hoopis hermafrodiidiga.
Kui mure näib põsivat, siis võiks nõu pidada vaktsineerimist teostanud raviasutuse meedikutega.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kohe üleni haige

03.09.03 / Perearst

Tere.Olen põdenud noores eas südamereumat.Kui kunagi süda sageli kloppis, siis nüüd on pulss u.50-55 korda minutis.Ajab hingeldama ja iiveldab. Maksa piirkonda on tekkinud valud (3 aastat tagasi opereeriti sapipõis).EKG näitab väikseid muutusi.Olen väsinud,suus on kibe maitse, olen päris haige kohe. Üleni.Lohutage ometi, tohter!

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tervist
Kui ma kirjutan päris ausalt, nii nagu mulle tundub, siis on Teie vaevuste põhjuseks suurest pingest ja stressist tekkinud seisund nimega depressioon. Sellele haigusele on omane teinekord kõrgenenud tähelepanu kõigi halbade aistingute suhtes, mis käivad organismi funktsioneerimisega kaasas. Kõigil inimestel nii päris tervetel kui enam-vähem tervetel võib esineda suus kibedat maitset, väsimust, uimasust, tunnet et kõik kohad on väga haiged.
Üldse ei tule kasuks ka paljud uuringud, mille täpset tulemust haigele ei selgitata. Mina oleksin ka närvis, kui mulle öeldakse, et EKG näitab väikseid muutusi. Tekib küsimus, kui väike on ikka väike, ja äkki väike ei olegi nii väike vaid hoopis keskmine.
Soovitan usaldusliku vestlust mõne usaldusväärse tohtriga, kes uurib Teid lähemalt ja toob küiges selgust. Siinkohal on eelis perearstidel. Spetsialist on see kes ütleb, et närvide, mao või neerudega on kõik korras. Minge sinna ja siis tänna. Kuid inimene tunneb enda haigena, eriti kui keegi ei suuda midagi avastada, vaid suunatakse ringiratast uutele ja uutele uuringutele.
Loodan, et sain veidi lohutada. Kui on mure, siis võiksime ka minu meiliaadressil mõtteid vahetada.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Piim

03.09.03 / Perearst

Tere!
Sooviksin teada, kui palju peaksin (kuidas oleks õige) tarbima päevas piima või piimatooteid? Olen 31-a naine, hetkel pole rase ega ei imeta.

Kati

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere Kati
Teieealise daami päevane kaltsiumisisaldus toidus peaks olema 0,9-1,2 grammi. See sisaldub umbes liitris piimas, 100 g juusutus, 200 gr kohupiimas, 300 gr hapukoores, veidi vähem ka juurviljades ja kalatoodetes. Kui kõike eeltoodut süüa parajalt siis on piimatoodetega kaetud kaltsiumivajadus, mis on omakorda tähtis osteoporoosi ehk luuhõrenemise vältimiseks. Muuseas on kaltsiumiga nii et saab seda küll piimatoodetega, kuid musta kohvi joomine võib seda hoopis organismist välja viia.
Kui on näha, et toiduga ei saa kuidagi vajaliku kaltsiumikogust kätte ja olete kohvisõber ( 3-5 tassi päevas) siis on soovitav tarvitada kaltsiumi toidulisandina. Teadmiseks ka seda et tabletina ei ole otstarbekas võtta üle 0,3-0,5 g kaltsiumi, see imendub paremini kui tabletile on lisatud ka D vitamiini.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kortisool

02.09.03 / Perearst

Tere
Minu küsimus on küll vist natuke liiga spetsiifiline ja mitte perearsti valdkonda
kuuluv, kuid endokrinoloogi siin ei ole. Sel juhul ei jäägi mul muud üle, kui
ikkagi Teie käest küsida.
Hormoon kortisooli tase on päeva jooksul kõikuv - õhtul umbes pool hommi-
kusest. Mul oli õhtul kell 24.00 59 nmol/L ja hommikul kell 6.00 479 nmol/L.
Kas ligi 8-kordne kõikumine on normaalne ja kas nii suur kõikumine võib
tekitada halba enesetunnet?

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Kortisooliga on nii, et see hormoon näitab organismi bioloogilise kella tööd. Ööpäevane kõikumine on täiesti normaalne. Kui jälgida tuimalt normväärtusi, siis hommikused tulemused on suuremad, olles vahemikus 138-690 nmol/l, õhtused aga on ligiikaudu pool hommikusest. Erinevatel laboritel on ka erinevad normväärtused. Teie poolt nimetatud 8 x kõikumine päris normile ei vasta, kuid testi peaks kordama, kui sama asi ilmneb ka järgnevates analüüsides oleks see küll haiguslik mille põhjust peab uurima.
Hormoonide sekretsioon on organismis vägagi keerukas. Kortisooli toodetakse neerupealise koore oasas, kuid tootmist juhtivat hormooni nimetusega adrenokortikotroopset hormooni toodetakse hüpofüüsis. Ülikooliõpingutest on jäänud meelde ka repliik: hüpofüüs on kogu organismi endokriinelundite orkestri dirigendiks.
Teie mure juurde tagasi tulles soovitan nõu pidada endokrinoloogiga.
Head tervist sovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

beebi ja narkootikumid

02.09.03 / Perearst

Tere!
Kavatseme lapsendada last. Paraku on meie potensiaalse poja emme olnud seotud narkootikumidega. Ei tea midagi täpsemat, kuid huvitab, kas ja millised lisariskid on sellisel lapsel. Kas tal võib esineda mingis vanuses mingeid kõrvalekaldeid või vaevusi narkomaanist ema tõttu. Laps ise tore, kahekuune, naeratab, otsib silmsidet ja suhtlemist. Kui võimalik, palun vastata aadressil.
Tänan.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
See on kena mõte, et otsustate endale nõnda lapse saada. Minul endal on oma töös vähe selliseid kogemusi aga oskan kosta järgmist.
Peaks täpsustama mis mõnuaineid lapse bioloogiline ema tarvitas. Kas ta on neid tarvitanud ka raseduse ajal. Kui need olid kokaiini-opiaadi tüüpi, siis võib esineda oht et lapsel on tekkinud ka sõltuvus nendest. Küsida ta muidugi ei oska, kuid see võib avalduda rahutuse, unehäirete, une-ärkveloleku rütmi häirena.
Hoopis tõsisem probleem on see et narkomaanid on teadupärast suurema riskiga haigestuda AIDSi. Vajalik on selle sünge haiguse täpsustamine Teie lapsel.
Tõsine on ka hepatiidi ehk verekaudu leviva maksapõletiku suurem risk lapsel. Seda saab kontrollida nagu AIDSigi vereprooviga.
Loetletud probleemid on kõige tõsisemad, nende tegelik esinemine on suht väike aga siiski olemas.
Probleemiks võib saada ka narkomaanist ema hilisem Teie ahistamine raha saamise eesmärgil. Tavaliselt lapsendamise korral ei saa bioloogiline ema teada lapse uutest vanematest, kuid teinekord on nad väga leidlikud raha väljapressimise nimel.
Loodan et sain veidi selgust tuua.
Edu Teile ja Teie lapsele
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Lümfisõlm

01.09.03 / Perearst

Tere,

mul on juba umbes aasta aega (minu teada) olnud kõrva taga lümfisõlm tunda. Ta on valutu ja umbes 0.8 cm.
Käisin arsti juures, aga ta isegi ei katsunud seda, vaid ütles, et vahel ikka on lümfisõlmed üleval.
Paar nädalat tagasi lasin teha vereproovi endale huvi pärast. Hemoglobiin oli madal (94). Muidu oli OK.
Kas mul on põhjust muretseda? Või võin madala hemoglobiinitaseme ja selle lümfisõlme kirjutada viimase 1,5 aasta stressi-rikka elu arvele?

Teid tänades
Angela

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere Angela
Oleksin küll veidi mures. Kui asi tundub kahtlane, siis soovitan täpsemaid uuringuid. Üks nendest oleks ka lümfisõlme kirurgiline eemaldamine ja selle uurimine mikroskoobiga. See annab kõige õigema tulemuse ja ka hingerahu edasiseks.
Kui naispatsiendil on hemoglobiin madal siis selle põhjus on sageli ebregulaarne või liigvererohke menses. Selle põhjuseks võib olla küll stressirohke elu. Loomulikult soovitan kõike seda täpsustada arstli vastuvõtul.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

vist hemorroid?

01.09.03 / Perearst

Tere

Olen 20a neiu, üldiselt terve ja toitun normaalselt. Viimasel ajal on aga probleem, et WCs käimine on väga valuline. Tegelikult hakkas veidi valulikkust tunda andma juba möödunud aasta lõpus - aga siis arvasin, et asi oli ebaregulaarses toitumises ja pinges kuna ka isiklik elu ja õppimine oli sel ajal väga pingeline. natukese aja pärast läks kõik normi ja ma ei muretsenud enam. Nüüd on aga juba üle kuu aja asi päris hull, kardan juba WCsse minekut. Roojamine on väga valulik ja mõnikord tuleb ka verd. Apteeker soovitas kasutada Anusoli küünlaid, kuid neist oli leevendust vaid lühikeseks ajaks. Kas on üldse võimalik, et mul on hemorroid? Olen kuulnud, et tavaliselt tekib see vanematel inimestel, kes teevad istuvat tööd? Sellest järgnevalt järgmine küsimus - kas on seda võimalik ravida kuidagi ilma operatsioonita? Tean, et peaksin pöörduma proktoloogi poole, kuid seisan jälle probleemi ees - ei suuda leida Tallinnas kohta, kus oleks tööl sellise ametinimetusega tohter. Oskate ehk aidata? Kui pikad on järjekorrad hemorroidioperatsioonile, kui kaua protseduur aega võtab, kui kaua taastumiseks aega läheb ning on see Haiegkassa kulul või tuleb oma taskut kergendada?
Vabandust, sai küll palju küsimusi, kuid ei oska mujalt ka enam abi otsida.

Ette tänades,
Tiina

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere Tiina
Vabandan veidi hilisema vastamise eest.
Tie mure kirjelduse alusel tekib kahtlus kas päraku lõhe ( valulik limaskesta haavake) või hemorroidi suhtes ( valulik " mari" pärakus). Nende vaevuste esimene ravi seisneb kõhu rütmi tihendamises ja rooja pehmendamisega. Selleks eelkõige dieet, lahtistid, liikumine. Kasutada on ka mitmed küünlad mis saadaval käsimüügist.
Tallinnas töötavad väga kogenud proktoloogid Pelgulinna Haiglas, Sõle 16. Vajalik on eelnev saatekiri perearstilt.
Olen pikemalt vastanud sellel teemal ka mai-juunikuus, soovitna lapata neid vastuseid.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Suitsetamisest loobumine

01.09.03 / Perearst

Tere,

Loodan, et oskate mulle natukene nõu anda - olen (24N) oma elukaaslasega(28M) suitsetanud juba mitu aastat (sai hakatud noorest peast tegema) ja väga raske on maha jätta. Tervis on kehv, enesehinnang null ja suur hirm tuleviku ees. Oleme proovinud iseseisvalt ja pidevalt maha jätta, aga pole vajalikku enesekindlust ja häbi tunnistada, lihtsalt ei suuda... Igal õhtul lubame, et homsest enam ei tee, aga... Lõpuks otsustasime, et küsime arsti käest abi - kopsukliinikust öeldi konkreetselt, et ravikuur ja uuringud maksavad 1200 EEK (siia tuleb veel juurde arvata rohud ja plaastrid). (Et selline juba on see pakett)Kahjuks pole sellist raha kuskilt võtta ja veel topelt. Küsimus on selline, kas perearstil on ka võimalik mingit nõu anda ja ravikuuri teha (nõustamine, kopsude kontroll, tabletid, plaastrid...)? Kas on toimumas või tulekul ka mõni kampaania? Loodan, et saate aidata ja anda nõu. Teie vastust oodates ja ette tänades, K.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere K
Vabandan veidi viivitunud vastusega. Aga siin ta on.
Loomulikult võib pöörduda oma murega perearsti juurde. Uuringutest mida võiks teha on kopsude kuulatlus, tippvoolumõtmine ( PEF metria), kliiniline vereanalüüs ja vahest ka kopsude röntgenogramm. Need uuringud on patsiendile tasuta. Ausalt öelda, ei ole need noorel ja tervel inimesel ka just eriti vajalikud. Need on pigem mõne suitsetamise tüsistuse väljaselgitamiseks.
Suitsetamisest loobumine on raske kuid täiesti võimalik ettevõtmine.
Mõned soovitused.
1. Olge kindel oma tahtmises
2. Märkige üles mõni ümmargune kuupäev: sünnipäev, kuu algus, palgapäev vm.
3. Kui olete tugev nikotiinisõltlane ( päevas 1-2 pakki) süütate esimese suitsu ammu enne hommikusööki siis on vajalik nikotiinasendusravi plaastritega. Seda nõu annab kas oma perearst või apteeker.
4. Kui läheneb määratud kuupäev vähendage tasapisi suitsude hulka, nii paari nädala jooksul peaks see jõudma miinimumini
5. Määratud kuupäevast enam EI ÜHTEGI SUITSU
6. Kui juba suitsude vähendamise ajal tabab teid tugev psüühhiline erutus, südamepekslus, meeleolukõikumised, viha, närvilisus, unehäired jne siis neiud nähte aitab leevendada ravim toimeainega buprioon HCl 150 mg. Saadaval pakendinimetuse all Zyban, tab. 150 mg N 30. See leevendab vahest vägagi suurt probleemi põhjustavaid psüühhilisi nähte. Kahjuks see ravim maksab täishinnaga ligikaudu 600 kr, kuid peaks saama ka soodustusega.
7. Oma tahe, nikotiinasendusravi ja Zyban ning lähikondlaste toetus viivad kõige paremini eesmärgile.
8. Tähtis on jääda omale kindlaks
8. Teile soovitan just alustada suitsetamisest loobumist koos oma partneriga.
9. Tähtis on leida endale tegevus nendeks puhkudeks mil varem suitsetasite, seda nimetatakse asendustegevuseks. Nätsunärimine, juurvilja söömine, klaas mineraalvett, jalutuskäik, sörkjooks, võimlemisharjutused jne jne. Selle ajal mõelge, et küll olete tubli ja veel veidi ja läheb paremaks.
Lõpetuseks. Arstina on väga hea meel anda nõu suitsetamisest loobumisel, küllap on ka Teie perewarst sama meelt. Pidage temaga julgesti nõu nii murede kui rõõmude korral. Suitsetamisest loobumise esimesed kuud on kõige raskemad, siis on juba kergem. Poole aasta pärast võite ennast pidada mittesuitsetajaks.
Ja veel. Suitsetamine on tõsine südame-veresoonkonnahaiguste riskifaktor. Kui olete 2 aastat peale suitsetamisest loobumist suutnud enale kindlaks jääda, siis on teie risk haigestumiseks võrdne mittesuitsetajatega, kes pole kunagi suitsu teinud. See teadmine peaks samuti innustama.
Võite julgelt küsida veel infi minu meiliaadressil terkes@hot.ee või KLIINIK.EE portaali kaudu.
Edu ja head tervist soovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

kehakaal

01.09.03 / Perearst

TERE!Olen 5kuuse lapse ema.Pikkust 168cm ja kaal 118kg.Toidan last ainult rinnapiimaga.Pöördun Teie poole küsimusega-kuidas vähendada kehakaalu? Murest murtud EVELYN

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere Evelyn
Rasedus võib olla naise elus sündmuseks mis lööb põhjalikult sassi ainevahetuse. Ka olles varem aktiivselt liikuv on nüüd naine seotud oma lapse ja tema muredega. Kui söömisharjumus sama või isegi suurem siis ongui tulemuseks kehakaalutõus.
Soovitan pöörduda oma perearsti vastiuvõtule ja arutada kõikejuba põhjalikumalt. Vajadusel kontrollib perearst kilpnääret, vererõhku, neerusid. Kui kõik on korras siis jäääb üle vaid reguleerida oma liikumist ja toitumist. Praegu on veel selleks õige aeg. Oma tööst tean hulgaliselt näiteid, kus tugev ülekaal ongi tekkinud just raseduse järgselt. Kui suurem huvi dieetide vastu, siis ise kasutan omaloodud dieedi ja liikumise arvestuse programmi exelis tehtuna, sadan selle heal meelel, andke vaid märku minu meiliaadressil terkes@hot.ee
Edu ja head tervist soovides Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: