Vastanud Madis Veskimägi

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Tõstamaa Tervisekeskus
Küsi arstilt NB! Nõustamine maksab 1.60 € Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Madis Veskimägi on vastanud 1432 küsimusele.

 

Helicobakter

02.04.13 / Perearst

Tere! Tegin seoses raseduse algusega vereproovid ning kuna kurtsin ka maovalu, tehti ka helicobakteri analüüs. Helicobacter pylori IgG oli 5,57 U/ml. Saan aru, et see on normist umbes viis korda kõrgem? Kas peaksin alustama ka mingit ravi, arvestades et olen algusjärgus rase? Aegajalt on maovalud, kuid praegu mitte midagi hullu.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Vereproovist Helicobacter pylori antikehade määramine pole kuigi täpne, sellega kaasneb pealegi hirmu ja segaduse tekitamine patsiendile. IgG näitab varasemat kokkupuudet selle bakteriga. Et midagi järeldada, peaks tegema nii IgG ja Ig M antikehad mõne aja jooksul. Kuid, nagu märgitud ei ole see meetod praktilises töös tõhus. Üks võimalus on bakteri antigeeni määramine väljaheites. Kui see on positiivne, ja esinevad maovaevused võiks kaaluda kolmikravi. Olemasoleva info põhjal ( rasedus I trimestris) ma ei määraks ravi 3 tugeva rohuga. Pigem dieet, süüa korraga vähem ja sagedamini, ravitoimega oleks ka kummelitee.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Vereproovi tulemused

21.03.13 / Perearst

Tere

Sooviks teise perearsti hinnangut antud vereproovile. Millistele näitajatele te tähelepanu pööraksite ja mida võiks edasi uurida. Kuidas Teie jaoks antud vereproovi tulemused tunduvad? Vereproovi tulemused lisatud kirjaga pildina kaasa.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Tänan usalduse eest. Nn maksaproovid ALAT ja ASAT on veidi tõusnud, seostan seda tarvitatud coldrex-iga. Selles sisaldub paratsetamool suht suures koguses, mis võib veidi maksa kahjustada. Teine asi on ASO tiitri 2x tõus, see näitab kr mandlipõletiku võimalust. Kui kurguvaevusi on harva siis las ta olla niisama. Kui on sagedased kurguvaevused, ebamäärased liigesvaevused, südame rütmihäired, väsimus siis tasub kaaluda mandlilõikust.
Gaaside ja kõhulahtisuse põhjust analüüsides ei selgu, proovid on head ja see välistab mõne põletikulise haiguse. Võiks mõtelda piimasuhkru või teraviljavalgu e gluteenitalumatusele. Soovitan katsetada diediga- 1 nädal miotte tarvitada värsket piima ja piimatoite, 2 nädal aga hoiduda nisu, odra, kaera ja rukkitoodetest. Võib süüa riisi ja tatart. Jälgida enesetunnet.
Kindlasti tasub analüüse korrata 1 kuu möödudes, seda just ALAT JA ASAT suhtes.
Loodan, et sain veidi selgust tuua.
Lugupidamisega,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kas mandlite probleem?

18.03.13 / Perearst

Tere
Minu probleem siis väsimus, jõuetus, koormustaluvuse vähenemine, südamerütmihäired (vahelöögid) ja kiire pulsi hood. Peale aasta kestnud janti ja erinevaid uuringuid suunati ka kurguarstile. See avastas siis, et mandlid väikesed ja suurte mädakorkidega- ehk siis juba kaua vigased olnud. Kuigi ei kurguvalu, ei näita ka vereanalüüsid midagi kahtlast. kardioloogi poolt soovitatud külastada reumatoloogi- nii öelda südamereuma kahtlusega. Reumabaktereid ka ei leitud.
Kas võib rütmihäirete põhjus siiski nendes samades mandlites olla? Kuid kui tõenäoline on, et peale eemaldamist saab ka asjad korda? On juba hirmutatud, et rütmihäire võibki püsima jääda. Samas aasta tagasi tehtud ehho- uuring südamelihases kahjustusi ei näidanud, ka EKG-d ja koormustesti leid on normis olnud.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Palu muresid , kõige häirivam on asteenia ebaselgusest. Ehk vaevused on, kuid otsest tõbe pole leitud. Katsun lohutada- vahelööke esineb kõigil, mõni ei pööra tähelepanu, teine jälle kaldub muretsema. Abi oleks südamerütmi ööpäevasest uuringust, pigem kindluse andmiseks, et kõik on häsiti või leitakse midagi uut. JAh, südamevaevused võivad olla seotud kr mandlipõletikuga, kuid meditsiinis on raske anda garantiid, et see tõesti nii on ja mandliopi järgselt kõik kaob 100%. Võiks mõtelda ka depressiooni ja kroonilise ületöötamise peale, ka see võib anda palju sarnaseid sümptome. Ega muud kui hea koostöö oma perearstiga. See on tegelikult parim mis ühel patsiendil võib olla.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Helicobakter

27.02.13 / Perearst

Tere!

On tekkinud väike mure, kuna sain teada, et mul helicobakter. Mure selles, et kas ta on ka nakkav teiste pereliikmete suhtes. Kohati, erinevat infot lugedes jäi nagu mulje, et ta võib olla nakkav või kuidas ta siis levib. Kuna kodus kaheaastane laps, siis mure suur.
Lugupidamisega

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Jah, on nakkav ühiste toidunõude, suudlemise, pesemata käte, olmekontaktide jt kaudu. Paljud meist on kaebusteta h.pylori kandjad, see ei vaja ravi. Kui aga on diagnoositud nt mao või kaksteistsõrmikuhaavand või väga sagele sümptomeid andev reflukshaigus ja leitud ka H.pylori on näidustatud kolmikravi- 2 erinevat antibiootikumi ja 1 maohapet allasuruv ravim. See ravi peaks kehast selle bakteri kõrvaldama ja ja nii lahendama probleemi.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Puukborrelioos

10.02.13 / Perearst

~5a tagasi oli esimest korda ja siis kohe järgmisel aastal ka oli puukborolioos.
2011. aasta lõpul oli nn IgG positiivne, võtsin 21p antibiootikume, nüüd jälle nn positiivne Immunobloti IgG valgud: VIsE,p41, OspC. Perearsti õde ütles, et eelmisel aastal oli tase kollane, sel korral punane ja jälle antib 21 p. Samas perearst ütleb, et ei pea võtma, kui ei soovi... Aga on väsimus, peavalud, nõrk valu südame piirkonnas jms
Kirjanduse põhjal olen teadlik, et antikehad jäävad organismi kogu eluks, aga mida tähendab see IgG punane ja kollane ja kas pikaaegse väsimuse jms korral on otstarbekas siis korduvalt seda IgG kontollida ja antibiootikumiravi teha? Teie nõuannet ootama jäädes

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Vabandan hilisema vastuse pärast. Küsimus on raske ja ühtseid seisukohti ei ole.
See punase ja kollase piirid sõltub konkreetsest laborist, kus on analüüs tehtud.
Borrelioosi nahavormi e I astme borreliosi e migreeruva erüteemi diagnoosimine tugineb haiguspildile, seda täiendavad analüüsid. Analüüsid ei ole vajalikud klassikalise I astme korral, tähtis on puugipiste ja sellele järgnev laik. Edasises kulus alaneb ägedat haigust näitav IgM antikehad, kuid IgG tõuseb ja jääb sageli kogu leuks kõrgeks. See näitab haiguse läbipõdemist. Sageli on nii, et seostatakse väsimust jt ebamääraseid sümptome borrelioosiga. See võib nii olla või ka mitte, astenia ja väsimuse põhjuseid on väga palju. Täisveri, koormustest, kilpnäärme analüüsid võiksid anda vastuse kehaliste haiguste osas. Depressioon, unehäired on ka väsimuse sage põhjus. Aga salakaval teema on näiteks ahjuküttega korteris võimalik vingugaas- seda näitab vaid CO andur, mida saab TAmrex-ist.
Kardan, et tegin asja keerukamaks, kuid mõte on selline, et asjad ongi keerukad. Ega muud kui nõupidamine oma perearstiga, teise arvamusena annab hingerahu nakkusarsti konsultatsioon.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Väljaheide verine

03.02.13 / Perearst

Tere! Mure järgmine-väljaheites on tihti verd. Võin käia nr 2 hädal iga päev nädal aega järjest ja ei ole mingit probleemi. Üks hetk jääb päev, paar vahele ja ongi "korras". Väljaheide on kõva ja tuleb koos verega...Aasta tagasi käisin Tallinnas arstil, erilisi uuringuid ei tehtud, vaadati nö silmaga ja öeldi, et veen on nõrk ja pressimisel laieneb (vabandan väga, aga ei oska arsti täpsustust seletada). Ravi määrati, ehk siis tegin kuuri küünaldega, mille nime enam kahjuks ei mäleta. Küsimus siis järgmine, et mida ma siis tegema peaks, kui nüüd jääb mitu päeva vahele ja häda tuleb vaevaga? Kas oleks midagi suukaudset ravi, mida siis võiks nendel päevadel manustada, mis teeks väljaheite pehmeks? Sest pidev veritsus paneb muretsema...Ja kas peaksin uuesti kontrolli minema, oleks see vajalik...? Ette tänades!

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Teie sümptomid viitavad päraku veenilaiendile ehk hemorroidile, mida kõvem kaka kriibib katki ja sellest see veritsus. Nagu märgite, tekib veritsus just siis kui kaka on kõva. Siit lihtne järeldus- tuleb leida selline toidu ja vedlikutarbimise reziim millega ei teki kõhukinnisust.
Põhilised soovitused:
1. Kiudainete sisalduse tõstmine toidus. Näiteks paarisajas grammis täisterarukkileivas on piisavalt kiudaineid, mis teeb väljaheite "mõnusaks"
2. Paar banaani päevas, toorsalat või hautatud aedvili, mõned teised puuvuljad. Seda peaks koguselt olema põevases toidusedelis u 500 g.
3. Paar liitrit joogivett päevas. Napp vedelikutarbimine soodustab kõva väljaheite teket.
4. Potitrenn. Soovitav on kujundada kakamiserefleks peale hommikusööki. Hommikusöök peaks olema mahukas ja rohke vedelikuga, puder või võileivad, vedelik. Tekib nn mao-soolerefleks ja sool tühjeneb kenasti ning ülejäänud päev võib olla muretu. Kindlasti ei ole kasulik kakahäda tekkides seda tagasi hoida. Häda taandubki ja tulemuseks on tahkenev kakamass sooles. Seda sealt väljasaada ilma hemorroidi vigatamata on märksa vaevalisem.
5- Mõõdukas füüsiline koormus, sörkjooks stimuleerib märgatavalt sooletööd. Nii mõnedki harrastusjooksjad, kel kõht on kinnisem, on selle õite pea saanud selgeks. Enne jooksu ei mingit häda, kuid 15-20 min jooksmisel häda missugune. Hea kui saab põõsas ära käija.
6. Liigse istumise ja füüsilise koormuse, nn punnitamise vältimine. See suurendab pärakuveenide rõhku ja soodustab hemorroidi suurenemist.
7. Kui eeltoodud soovitused ei taha mõjuda või õigemini ei viitsita proovida on abi muidugi ravimitest. Kõhulahtistid, nt Duphalac ja raviküünlad. Meie apteekides on käsimüügis saadaval Preparation H raviküünal, 1 küünal asetada pärakusse, 2 x päevas.
Loodan, et need soovitused järjekindlalt rakendades on mõjusad. Kui aga tekib mõni uus näht või vaevus on endiselt häiriv siis ikka arsti vastuvõtule.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

HELICOBACTER PYLORI INFEKTSIOONI DIAGNOOSIMINE

21.01.13 / Perearst

Milliste meetoditega oleks võimalik prootonpumba inhibiitorite tarvitamise (Nexium) ajal adekvaatselt diagnoosida Helicobacter Pylori võimalikku infektsiooni?

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
3 võimalust. Gastroskoopial võetud proov; väljaheites H pylori antigeeni määramine. 3. Väljahingatava õhu analüüsiga. Levinum on 2 esimest. Antigeenimääramine on kõige vähem koormavam patsiendile ja piisavalt täpne.
Head tervist sooivdes,
madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Valu paremal ribides

17.01.13 / Perearst

Viis päeva tagasi tekkis valu vasakus rinna pooles. Tunne on justkui oleks süda paha, tunne asub pigem vasaku rinna all. Vasaku poole alumised ribid tunduvad samuti tundlikud, kummardades on ka sealt justkui valulik. Valu on kuidagi ebamäärane, aegajalt lööb valu läbi ka selgroost mööda ribisid, ent pigem on tunne nagu seest valutaks. Justkui oleks raskus rinnas. Rohkem liigutades või katsudes alumiste ribide juurest tekkivad ka gaasid kergelt.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere !
Vaevus meenutab roidevahlise närvi ja lihaste valu. Harvem võib selline valu olla vöötohatise esimene tunnus, hiljem tekiks nahalööve. Praegu on vastuolu- kas valu on vasakul või paremal ribides, algul on kirjas nii ja pärast naa.
Raviks soovitan 4-5 päeva tarvitada nt. ibuprofeeni 0,4 3 x päevas. Kui vaevus püsib, peaks pöörduma arsti vastuvõtule.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Erinev vererõhk

12.01.13 / Perearst

Tere
Mul selline probleem, et arsti juures käies mõõdeti vererõhku (paremalt käelt) ning saadi tulemus 135/95. Selle järgi leiti, et tuleb hakata vererõhu ravimeid sööma, et tegu on kõrgenenud rõhuga.
Olen ka ise kodus varem rõhku mõõtnud ning varem ka mitmetel uuringutel käinud arsti juures, rõhk on alati normis olnud. See asi tekkis järsku, nüüd umbes nädala olnud nii. Ja kui mõõdan vasakult käelt on kõik normis, ülemine jääb natuke alla 120 ja alumine 70-75. Paremalt saan aga näidud ligi 140/100.
Millest selline erinevus nii järsku tekkida võib ?

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Kuni 15-20 mm erinevus on normaalne ja selle põhjuseks arvatakse olema erineva läbimõõduga arterid erinevatel kätel.
Tänapäeval on vererõhuravi määramise aluseks vererõhu ööpäevane uuring, kui 2/3 mõõtetulemustest on üle 140/95 siis võiks ravi olla põhjendatud. Märgite ka rahusteid mida tarvitate- siit saab teha järelduse tundlikust närvikavast, valge kitli fenomenist mis võib anda ühekordse vererõhutõusu. Teie ärevus ja depressioon võib anda ka vererõhutõusu teatud olukordades. Rääkige oma arstiga sellest 24 h vererõhu uringust ja siis saaks põhjendatult kaaluda edasist ravi.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Kaelakangus ja kurgus pidevalt lima

10.01.13 / Perearst

Tere. Probleem sai alguse suve alguses, kui põdesin angiini teist korda elus. Peale antibiootikumikuuri ei saanud ma täielikult terveks (kaela jäi alles selline imelik kangus). Seejärel jäin teist korda angiini, seekord oli põletik sügavamal kurgus, tekkis kõrge palavik ja ka tunne, nagu ei saa hingata. Kuu aega hiljem tuli võtta uuesti kolmas kuur antibiootikume, kuna olin pidevalt jõuetu, pea valutas ja kael kange. Peale mandlioppi augustis oli paar kuud kõik enamvähem korras, kuid nüüd on tunne, et kaelaga on ikka midagi viga.

Midagi nagu surub kaelale, seejuures rõhub ka pähe ja pea hakkab valutama. Kael ega kurk ei valuta, pigem nagu kaelas pitsitab ja kurgus on ka pidevalt lima, eriti hommikul. Sellistel hullematel hetkedel on tunda, et lõua all kaela juures (kilpnääre?) olev muna on suurenenud, kael on seest nagu paks ja söök ei lähe alla. Peale mandlioppi on näha ka, et mu kurgulagi oleks natuke alla vajunud.
Ma ei tea, millise arsti poole pöörduda ja mis probleem mul üldse olla võiks?
Kas on võimalik, et mul on põletik sügavamale kaelapiirkonda tekkinud ja kas seda on võimalik üldse uurida?
Suur tänu!

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Mandliopratsiooniga saab eemaldada küll kurgumandlid, kuid lümfoidkudet, mis peaks võitlema haigustekitajatega ja on teinekord ka põletikus, on kurgu limaskesta väiksemate saarekestena päris palju. Teie haiguspilt meenutab just sellise koe põletikku. Seisundit aitab täpsustada kurguarst, soovitavalt see, kes ka mandlilõikuse tegi. Vaevust leevendab ibuprofen toimivas annuses suukaudselt võetuna ning limaskesta tuimestavad imemistabletid ( trachitol).
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: