Vastanud Madis Veskimägi

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Tõstamaa Tervisekeskus
Küsi arstilt NB! Nõustamine maksab 1.60 € Vaata arsti infot

Loe küsimusi ja vastuseid

Madis Veskimägi on vastanud 1423 küsimusele.

 

Kaelakangus ja kurgus pidevalt lima

10.01.13 / Perearst

Tere. Probleem sai alguse suve alguses, kui põdesin angiini teist korda elus. Peale antibiootikumikuuri ei saanud ma täielikult terveks (kaela jäi alles selline imelik kangus). Seejärel jäin teist korda angiini, seekord oli põletik sügavamal kurgus, tekkis kõrge palavik ja ka tunne, nagu ei saa hingata. Kuu aega hiljem tuli võtta uuesti kolmas kuur antibiootikume, kuna olin pidevalt jõuetu, pea valutas ja kael kange. Peale mandlioppi augustis oli paar kuud kõik enamvähem korras, kuid nüüd on tunne, et kaelaga on ikka midagi viga.

Midagi nagu surub kaelale, seejuures rõhub ka pähe ja pea hakkab valutama. Kael ega kurk ei valuta, pigem nagu kaelas pitsitab ja kurgus on ka pidevalt lima, eriti hommikul. Sellistel hullematel hetkedel on tunda, et lõua all kaela juures (kilpnääre?) olev muna on suurenenud, kael on seest nagu paks ja söök ei lähe alla. Peale mandlioppi on näha ka, et mu kurgulagi oleks natuke alla vajunud.
Ma ei tea, millise arsti poole pöörduda ja mis probleem mul üldse olla võiks?
Kas on võimalik, et mul on põletik sügavamale kaelapiirkonda tekkinud ja kas seda on võimalik üldse uurida?
Suur tänu!

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Mandliopratsiooniga saab eemaldada küll kurgumandlid, kuid lümfoidkudet, mis peaks võitlema haigustekitajatega ja on teinekord ka põletikus, on kurgu limaskesta väiksemate saarekestena päris palju. Teie haiguspilt meenutab just sellise koe põletikku. Seisundit aitab täpsustada kurguarst, soovitavalt see, kes ka mandlilõikuse tegi. Vaevust leevendab ibuprofen toimivas annuses suukaudselt võetuna ning limaskesta tuimestavad imemistabletid ( trachitol).
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Refluks (helicobakter)

21.12.12 / Perearst

Tere. Minul on selline küsimus, et käisin teist korda mööka neelamas ja avastati helicobakter. See haigus on olnud ka varsemalt ja seda koos söögitorupõletikuga. Ka nüüd olid sümptomid samad. Avastati ka palju lima maos. Olen rase (20näd) ja ravi on edasi lükatud, aga arst kirjutas rohtu, mida tohib võtta raseduse ajal :omeprazol ratiopharm 20mg. Aga, kui eelnevalt on arst teadnud mulle rohtu kirjutades, et ma ei saa tablettide ega kapslite neelamisega hakkama (juba aastaid, kuna esimene haiguse kulg algaski, et mulle jäi toit kurku kinni ja oli tekkinud söögitorupõletik A vorm), siis neid kapsleid võib alla neelata vaid tervelt. Kas neid ei tohi mingi hinna eest kapslist välja võtta ja veega alla neelata tervelt, need rohtutükid, mis seal sees? Kuna ma ei küsiks, aga ma ei suuda neelata juba aastaid tablette ja kapsleid ja ka toitu närin väga põhjalikult väikesteks tükkideks. Mida peaksin tegema? Lisan, et elan Soomes ja arstilt nii küsima ei pääse selle kohta. Ja vabandan ka, et ei tea kõiki õigeid nimesid, mis diagnoos oli ; ösörefluks oli vist koos gastriidi ja helicobakteriga. Tänan teid igasuguse vastuse eest ja jään ootama. Sooviksin raviga juba alustada.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Helikobakteri eemaldamiseks rakendatakse kolmikravi- 2 antibiootikumi ( tavaliselt amoksitsilliin ja klaritromütsiin ) ja maohapet alla suruv ravim ( omeprazol või pantoprazol). Kui kuidagi ei õnnestu antibiootikumi kapsli neelamine on lahenduseks antibiootikumi suspensioon, ehk ravimvorm mida kasutatakse väikelaste ravis. Kui neile on annus 1 tl, siis teile u 15-20 ml 2-3 x päevas. Teid vahetult raviv arst leiab parimad lahendused.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Keha läheb külmaks

20.12.12 / Perearst

Tere

töötan ettekandjana, tööruumis on soojus 24 kraadi, tunned, et on soe. Oled väikses liikumises, läheb keha külmaks, tunne on selline, et oleks väga madal kehatemperatuur. Ja nii on see kestnud juba üle kuu, samas on seda tulnud ka kodus ette, toas on sooja 19 ja kui olen liikumises, näiteks koristan, läheb keha külmaks, ja kui jään paigale, läheb normi tagasi vaikselt.
Tahaks teada millest see tuleneb? Kilpnäärme hormoonid on korras.
Jaanuaris tehakse mulle koloskoopiat, sesoses alakõhu valudega.
Tean niipalju, et üks maksanäitaja oli madal olnud, aga mis, seda ei tea. Normaalne pidi olema 8,5 aga mul 4,1. Jaanuari keskel saan alles perearstile.
Olen eelnevalt talle rääkinud, et keha läheb külmaks, kuid ta ei öelnud selle peale midagi.
Loodan, et te oskate ehk mulle nõu anda, milles võib asi olla! Kahjuks pole olnud mul võimalust sellel ajal kraadida, kuid kaldun arvama, et temperatuur võib langeda alla 30, sest kui teine paneb käe vastu, siis naljatab surnud oled või?
Loodan, et saite mu kirjast aru!
Kõike paremat Teile!

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Kehatemperatuuri muutused on seotud suuresti inimese närvikava seisundiga ja ümbritseva temperatuuriga. Vegetatiivse närvisüsteemi sümpaatiline ja parasümpaatilise osa tasakaal jt asjaolud. Kui kilpnäärme testid on normis, arstid ei leia uuringute ja analüüsidega mõnda tõbe, siis on kõik hästi. Lihtsalt on tegemist temperatuuriregulatsiooni ja temperatuuritaju hälbega. Kõige tähtsam on seda nii ka võtta ja kasutada parajat riietust ning füüsilist koormust, et enesetunne oleks hea.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Mure kurguga

19.12.12 / Perearst

Tere! 3 kuud tagasi läks mul hääl ära, kurk oli valus ning ühel päeval kurku taskulambiga vaadates avastasin kurgust sellised punnikesed. Käisin perearstil nendega, tema suunas mu kurguarsti juurde, kes pidas seda normaalseks ja rääkis mulle paremal pool olevast punnikesest, kuigi ma ise näen et need punnikesed lähevad kurku välja. Kas see on ok? Mandlid eemaldatud 2008 sügisel. Kurgus pidev tükitunne.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Kindlasti tasub. Arst on teinud oma töö, kaalunud 10 sagedasema erineva põhjuse, kuyid samasuguseid haigusnähte põhjustava haiguse vahel ja kirjutanud ravimi.
Peaks ravimit võtma nii 10 päeva, siis ootaks ka tulemust.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Raskustunne rindkeres

13.12.12 / Perearst

Tere! Mul juhtus täna autoga sõites selline lugu, et rindkeresse täpselt keskele tuli tugev raskus või surumistunne. Algul proovisin sellest mitte välja teha, aga siis hakkas pilti silme-eest mustaks minema, nii et pidin auto koheselt peatama. Tee ääres seisin umbes minuti ja siis oli juba piisavalt hea olla, et edasi sõita. Mainin ka seda, et olen kahe väikese lapse ema ja käin ülikoolis, seega koormus on suur ja magada saan vähe.
Kas ma peaks juhtunu pärast muretsema? Millest see võis tulla või mis üldse olla?

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Teie vanus, 23 aastat muudab vähetõenäoliseks südamehaigused. Järgi jääb rida põhjuseid- roidevahelise närvi ja lihase valu, kõrvetised, somatoformne häire jt. Kindlasti tasub selle vaevusega pöörduda arsti vastuvõtule, kes siis hindab kõike vahetult ja leiab parimad lahendused.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Raskendatud hingamine

08.12.12 / Perearst

Mul on raske hingata ( hapnikupuudus ) eelkõige vanades hotellides, kinnistes ruumides, kus on vängem haju, tugevad lõhnad ka kodus korteris peale duši võtmist ei ole piisavalt minule ruumides hapnikku.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Kui kopsudest pole kuulda kiuneid-vilinaid-urinaid õhupuudushoo ajal ja spirograafia on normis siis on vähe tõenäoline, et tegemist oleks astmaga. Abiks võiks olla Teie enda poolt tehtud uuring- PEF metetria 3 x päevas ja tulemuse registrerimine, paari nädala jooksul. Kui esineb PEF ehk väljahingatava õhu tippvoolukiiruse märgatav langus õhupuuduse ajal, siis see oleks nagu astmale omane. Oma patsientidel annan seadme koduseks kasutamiseks, küllap ka Teie perearst teeb seda.
Kui see uuring on korras, tulemused ei erine üle 10% oletan vasrbuse põhjuseks psühhogeenset hingeldust või klaustrofoobiat. Tean, et see mõte just ei pruugi meeldida, kuid see on üks võimalus.
Loodan, et sain veidi abiks olla.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Lisa 28.11.2012 küsimusele: süljenäärmed, lümfid, refluks jms.

29.11.12 / Perearst

Tere veelkord,

kirjutasin juba eile piinlikult pika kirja oma vindunud haigusest. Aga paari asja veel lisaks.
Ka kopsuröntgen on sel aastal tehtud 2 korda. Viimane kord nüüd kas oktoobris või novembris. Palusin ka rindkerel lümfisõlmi vaadata. Pilt oli korras.

Eile õhtul hakkas aga kael paremalt küljelt valutama. Sealpool valutas ka lõuaalune. Kael muutus kangeks - ei saa teda enam hästi vasakule kallutada. See kangus kandub nagu paremale turjale ja kätte. Turjal õhetab.
Raske on kohe kaela püsti hoida. Näppisin lõua otsa alust - noh et kas on mingeid mune kuskil ja sealt hakkas hirmasti valutama, mis kandus ka esihammastesse. Hommikupoole öösel oli päris hea-ei valutanudki enam. Aga nüüd tööl jälle kuri valu kaelas. Ma vaatasin, et seal peaks ka lümfisõlmi olema. Paremal lõua all küljel oleks tõesti nagu veidi vorstikese moodi midagi ja valus ka. Ka hammas on hakandud valutama alalõuas-see küll suretatud hammas, ei tohiks midagi viga olla. Olen stomatoloogil ka korralikult käinud.

Väsimus ka päris suur, lähen trepist üles ja palav hakkab. Öösel jälle higistasin. Paremat jalga mööda reie siseküljest jookseb valus jutt läbi, mis algab siit kubemest säärde välja. Valu tunnen ka seljas - istmikus torgib ja annab ka jalga. Nii et ega aru ei saa, kust see see valu alguse saab...
Võtan nüüd nädalakese ka punast päevakübarat ja D-vitamiini (see oli ka hästi madal). C-d ei kannatanud magu välja.
Endiselt ka selline mõru/kibe maitse tuleb suhu ja ka sülg hooti kibe. Nii kui midagi söön, siis siin vasakul roiete all tekib selline vaevus, mis tõuseb poolde rinda.

Palun lisage siis see jutt ka eelnevale. Mis imelik viirus see on? Kas peaksin ootama oma metronizadoli kuuri lõpuni, olema võimalikult palju voodis pikali või ikka pressima kuhugi arstile? Või on tegemist mingi kompotiga?
Ega ju enne tänast pole ma ka mingit ravi saanud.
Lugupidamisega.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Tänan pika ja usaldava kirja eest. Tegin copy-paste eelmisest vastusest.
Proovin mõtelda. Teil on palju kehalisi vaevuseid, kuid uuringud on enam-vähem korras. Mida tohtrid ütlevad, on rohkem oletused, kuid tundlikul inimesel tekib veendumus mõnest haigusest. Oletan, et enamus Teie vaevustel on psühhosomaatiline põhjus. Tõsi, lugesin Teie kirja paar korda läbi ja ei leidnud kilpnäärme analüüse, TSH ja FT 4. Teie madal kehatemperatuur ja need vaevused viivad mõtte hüpotüreoosile ehk kilpnäärme alatalitlusele. Vabandan, ka mina pakun välja tõbe, nii on arstlik mõte juba kord loodud.
Perearst määrab need analüüsid suurima heameelega, lootuses, et saame sammu lähemale Teie haiguste tekkepõhjusele.
Kui TSH ja FT 4 korras ja MRT ka, siis võiks keskenduda koostöks psühholoogia, psühhoterapeudiga, kes aitab Teil tulla toime oma kehaliste vaevuste mõistmise ja kontrollimisega.
Selline minu vastus tuli.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Süljenäärmete ja keele põletik.

28.11.12 / Perearst

Tere.
Minu küsimus tuleb nii pikk, et piinlik kohe. Kuid minu enda perearst enam ei mõista mind ravida ega kuhugi suunata.
Ette infoks: üldine verepilt muidu korras (sept. oli leukotsüüte 3,8, nüüd juba seegi normis, reesusfaktor aastatega olnud kõikuv - max 187 ja hetkel 47 (käidud aastal 2008 ka reumatoloogil- reuma neg.). HIV-negat.07.11.2012, CMV-l 07.11.2012 olevat näha, et kokkupuude on olnud viimasel ajal - tiiter pidi olema normist kõrgem, aga ei midagi hullu) mõlemad analüüsid teostatud Merimetsas.
Liigesed kogu aeg valusad, eriti põlved-diagnoosiks artroos, parem käsi valutab, on nõrk (töötan ka terve päeva arvutiga). Pidev ärritusköha juba aastaid. Sain kunagi teada, et pesitses sees klamüüdia pisik. Eriti hommikul ja öösel tekib köhatusi. Magu alati olnud ülehappeline, pidevad krookastused ja pidevalt nagu tuleks söögitorust hommikul paha lehka. Kehatemperatuur aastaid 35.4-36.4 (üle 37 pole olnud). See algas peale gripivastatst vaktsineerimist aastal 1998.

Hetke "haigus" sai alguse augustis, kui olin patustanud tomatimahlaga ja sain tugeva gastriidi-oksendasin ja valud olid sees. Maost tuli tulikibedat mahla suhu iga oksendusega. Põdesin paar nädalat. Olin dieedil. Pärast seda hakaksin tundma, et mu keel või keele alt ja servadest nagu kipitaks. Väga hull ei olnud. Aga edasi septembri lõpuks oli see kipitus juba segav ja ka lõua alt nagu oleks valus olnud. Keelel katt valge just nagu ühel pool, keelel keskel vagu, parempoolne keeleäär hästi vaguderohke ja oleks nagu suurem kui vasakpoolne. Vasak pool jälle sellline sakilise joonega. Hommikuti halb lehk suust. Ega ma 100% ei saa väita, et keele struktuur oleks olnud teistsugune kui enne. Siis pöördusingi perearstile, kes tegi vere (ka EBV - IgM oli negat.), mis oli korras- va siis leukotsüüdid 3,8). Andis saatekirja Merimetsa infektsionistile ka igaks juhuks, et seda mononukleóosi asja uurida. Kirjutas refluksi vastu pantobrasooli. Samal õhtul enne refluksi ravi algust, sain uue gastriidi ataki-ei oksendanud, ainult kohutavad valud olid maos (kartsin et on pankreatiit-olen ka seda 2 x põdenud), nii suured valud olid. Hakkasin kohe seda rohtu võtma-muud ei aidanud ja enesetunne läks paremaks. Ei saanud kohe originaalravimit, aga aitas hästi-magu ei mulisenud enam. Võtsin 28 päeva ja arst kirjutas veel kuuks ajaks. Nüüd sain Controloci ja siis nagu kõri oleks olnud turses, peavalu, kuumahood.
(25.10. suri minu ämm. Juba hooldushaiglas käies sain šoki. Matustel oli jube külm. Kohutav läbielamine).
5.11 olin nii haige, et läksin arstile, jäin haiguslehele. 06.11. oli ammu võetud nr gastroenteroloogile. Tema võttis mu keelelt kaape - sain hiljem vastuseks kandidoos). 07.11 käisin siis Merimetsas, tegin analüüsid (vastused eespool). Sealne doktor arvas, et minu keelevalu põhuseks võiks olla refluks. Ja et lümfisõlmed võivad ka valulikud olla veel mitu kuud sellest CMV.st. Enesetunne läks kehvemaks: peas suruv tunne, lõua alt valus, keel kipitas ja üldine enesetunne nagu "õigel" haigel. Kodus olin nädala. Enne kandidoosi vastust käisin veel süljenäärmeid ka kontorollimas näokirurgil-sinna saatis hambaarst- kive pole, vasakpoolne veidi suurenenud nääre lõua all, katsudes valulikud, sülge tuleb normaalselt-diagn. põletik. Tema arvates ka keel normaalne oma vagudega. Kattu eriti õhtuks polnud. Nüüdseks olen võtnud 7 päeva Fluconazoli -ei näe, et keel oleks eriti parem. Selline veidi vahune-vedel katt keelel hommikul ehk kadunud, suus ikka hommikul halb lõhn, ja seal kus olid vaod, on lisandunud nüüd nagu valgeid sakilisi jooni. Samuti kõik see nädal olen vaevelnud öiste higistamiste all. (kas ka kõrvalnäht). Vahepeal äkki jäi ka põis haigeks - võtsin antibiootikumi lolli peaga-ei aidanud ( see oli enne kandidoosi ravi algust) siis võtsin Nitrofurantoini purgi-sain lahti haigusest. Läks paar päeva mööda, jälle selline pakitsev tunne, aga enam pissida pole valus. Enam ka rohtu ei julge võtta-söön Urinali ja joon teed. Homsest algab Metronizadoli kuur 5 päeva. Ei tea,kas aitab.
Vahepeal veel võtsin ühendust infektsionistiga, et välja selgitada, kas siis kokkupuude tsütomegaloviirusega võiks selliseid haigusnähte põhjustada. Doktor vaatas siis uuesti analüüse ja ütles, et pole siin midagi hullu ja et ei tohiks mul midagi olla??? Higistamiste pärast soovitas nasitearstile pöörduda.
Vahepõikena lisan, et menses pole tulnud alates augustist. UH tehti-on kõik igal pool korras (siseorganid ja süljenäärmed ja kilpnääre-seal paar sõlme).
JA SIIS hetkeseis selline: kehatemperatuur kõigub 35.2 - 36 vahel, lihasvalud, mõningane valuaisting endiselt lümfisõlmedes kaenla all ja kubemes (mune üleval pole). Põlved tunduks nagu turses rohkem (selline sisemine turse tunne), parempoolne jalg, mis ka enne on valutanud kas siis veresoonte tõttu või närvidest (tihti selline tunne nagu jalas üksi oleks külmavärinad), valutav ka nüüd rohkem-seal pool ka see kubemevalu)silmad kipitavad, peas valu (just nagu kuklapoolel)ja näos suruv ja õhetav tunne. Kõris nagu "tükk" ees-veidi parem siiski kui siis nädal tagasi. Keel valutab, kipitab endiselt. Süljenäärmed ka veidi valutavad ja annavad valu kaela ja kõrva. Võtan lisaks vahest valuvaigistit. Kael valutav kukla poolt. Hommikul on veidi parem olla-päevapoole jälle kõik võimendub.
Pikali olles veidi parem.
Ka mammoloogil käidud aasta tagasi-ka korras. (veel üks asi- aasta alguses kukkusin-tehti KT ja leiti selgroos skleroossed kolded. Teostati MRT ja stsintigraafia-pahaloomulisust polnud. Uuesti lähen MRT-sse ka detsembris).
Gastroskoopiale palusin ka ikka aega-ka sain detsembriks.
Perearst arvas, et võiks onkoloogile minna, aga ta ei teadnud millise spetsialiteediga arstile). Eks siin ole juba ka psühholoogiline pitsat ka juures-tükitundel kurgus ja neelamise raskus.
Enne seda "juhtumit" pole olnud eriti midagi viga, kui need liigeste valud, pea ja turjavalud ületöötamisest vms, nohu.
Palun väga teie abi-saate ehk vaadata seda lugu terviklikuna. Äkki leiate mingigi võimaluse mingi ots kätte näidata.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Tänan pika ja usaldava kirja eest.
Proovin mõtelda. Teil on palju kehalisi vaevuseid, kuid uuringud on enam-vähem korras. Mida tohtrid ütlevad, on rohkem oletused, kuid tundlikul inimesel tekib veendumus mõnest haigusest. Oletan, et enamus Teie vaevustel on psühhosomaatiline põhjus. Tõsi, lugesin Teie kirja paar korda läbi ja ei leidnud kilpnäärme analüüse, TSH ja FT 4. Teie madal kehatemperatuur ja need vaevused viivad mõtte hüpotüreoosile ehk kilpnäärme alatalitlusele. Vabandan, ka mina pakun välja tõbe, nii on arstlik mõte juba kord loodud.
Perearst määrab need analüüsid suurima heameelega, lootuses, et saame sammu lähemale Teie haiguste tekkepõhjusele.
Kui TSH ja FT 4 korras ja MRT ka, siis võiks keskenduda koostöks psühholoogia, psühhoterapeudiga, kes aitab Teil tulla toime oma kehaliste vaevuste mõistmise ja kontrollimisega.
Selline minu vastus tuli.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Õla- ja käe valu

19.11.12 / Perearst

Tere, mul on paremas käes vahelduvalt valud. Ei saa kätt liigutada nii nagu vasakut kätt, sest siis tekib kohe meeletu valu käe ülaosas. Kui probleem algas oli ka parem pool näost paistes. Selle paistetuse sain enam vähem alla, kuid nüüd on käsi paistes ja on nõrk ja valutab.

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Saan soovitada vaid ravi jätkamist- taastusravi, tablettravi valu ja põletikuvataste ja lihaspinget alandavate ravimitega. Aega läheb, mõnest nädalast mõne kuuni. Ohumärgiks oleks püsiv valu, surisemistunne ja nõrkus käes, saan aru, et sellist leidu pole. Kui rakendatud ravi ei taha kuidagi aidata või tekivad ohumärgid, siis tuelks Teid edasi uurida ja konsulteerida neurokirurgiga.
Seniks aga vastupidamist ravi jätkamisel.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

1,5 aastane laps ja sage antibiootikumide määramine

29.10.12 / Perearst

Ma hakkan juba kahtlema oma perearsti pädevuses, kui ta iga kord mu lapsele antibiootikume välja kirjutab. Sooviks teada, et milliseid uuringuid üldse tuleb teha enne, kui antibiootikume välja kirjutatakse. Perearst pole ühtegi korda vereproove ega uriiniproove saatnud meid tegema, enne kui ab-d välja kirjutab. Ja mis haiguste korral kirjutatakse? Meile on kirjutatud sellistel puhkudel: uriiinis avastati mikroob; vähem kui kuu pärast oli obstruktiivne bronhiit, selle ta määras last tavalise ülevaatusega ülevaadates e. kuulas kopse, vaatas kõrva, kurku; 3 kuu pärast avastas kõrvapõletiku, samuti oli tavaline ülevaatus; nädal aega peale ühe AB kuuri lõpetamist määras uuesti, kuna kõrvapõletik polnud üle läinud; kuu aja pärast oli meil nädal aega kinnine nohu, mis lõppes palavikuga, siis tuli koduvisiidile, vaatas kõrvad, kurgu üle ja kuulas kopse, ütles et kõrvad punased ja kurk ka ja määras jälle AB. Kas nii kergekäeline AB välja kirjutamine on normaalne? Ja kuidas ta nii pisikesele lapsele üldse mõjub, kui nii tihti saab?

Vastab:

Madis Veskimägi
Madis VeskimägiPerearst
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Tere
Minu poolt ei ole õige arvustada kolleegi ravimi määramist. Arst tugineb seejuures paljudele asjaoludele, mis võib jääda ka patsiendile või tema vanemale ebaselgeks. Esmatasandi töös on üks kiire ja usaldusväärne analüüs, C reaktiivne valk vereproovis. Kui see on üle 50 mg/l on antibiootikum üldiselt põhjendatud. Järgneva jutu olen kopeerinud oma kodulehelt:See test on eriline sellepoolest et võimaldab mõne minuti jooksul saada teavet, et eristada bakteriaalset või viiruislikku haigust ja seega ka määrata haigele põhjendatud ravi. Keegi meist ei tahaks süüa antibiootikume igaks juhuks vaid ikka põhjendatult. Lisaks sellele saab testi kasutada liiigesvalude, seljavalude, rindkerevalude ja ebaselgete seisundite täpsustamisel. Testi teostatakse vastuvõtu käigus vajadusel ka koduvisiitidel. See asjaolu suurendab mõõtmatult arstitöö kvaliteeti ja kindlustunnet ühe või teise otsuse langetamisel.
Link kodulehele on siin: http://tervis.tostamaa.ee/default.asp?id=164
Sageli põdevat last peaks lähemalt uurima astma, adenoidide ja sekretoorse otiidi e limakõrva suhtes. Seda teeb kas perearst või vastvad spetsialistid.
Sage antibiootikumikasutamine pole mitte hea, ohuks on ravimtundetute mikroroganismide teka ja levik ka teistele. Tekib olukord kus tavalised ravimid enam ei toimi, on vaja väga kalleid või ainult haiglas kastutatavaid ravimeid. Ebameldivaks kõrvalnähuks on seedetrakti heade bakterite hävimine, tulemuseks kõhulahtisus-valud, seedehäired.
Loodan, et sain veidi tuua selgust.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Sarnased teemad Valdkonna arstid

Pildilised ravijuhised: