Laienenud ajuvatsakesed 17.12.18 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere. 5 kuuselt avastati juhuslikult, et lapsel ajuvatsakesed laienenud. Oleme käinud regulaarselt aju uh tegemas ja edasi pole laienenud, kuid leid püsib. Neljas vatsake läbimõõduga 0,70cm, kolmas vatsake läbimõõduga 0,63cm, külgvatsakesed ebasümmeetrilised, läbimõõt dex 0,78cm sin- 0,55 cm, parema külgvatsakese tipp ümardunud, vasaku külgvatsakese tipp terav. Liikvoriruumid ei ole laienenud. Koldeleidu peaajus nähtavale ei tule. Keskjoone nihet ei ole. Pleksuste kaja ühtlane. SAR 0,30cm, fissuur 0,40cm. Leid püsib alate 5.elukuust. Peaümbermõõt hetkel täpselt aastasena 49cm. Viimase kolme kuuga kasvanud 1cm.
Laup ettevõlvuv (lisasin pildi). Areng eakohane. (Käputab, üritab kõndida, ronib, keerab, pöörab ja ütleb sõnu)
Neuroloogil Tallinnas käidud Dr. Tiina Pärn juures. Kas oleks vaja pöörduda veel neuroloogile ja teha täpsemad uuringud? Kas on ka võimalus, et laps lihtsalt n.ö kasvab välja sellest või tähendab selline muutus kindlasti, et miski korrast ära?

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere!
Aitäh pöördumast!
Olulisim on see, et Teie laps areneb hästi. Aju ultraheli leid ei korreleeru sageli lapse arenguga.
Kuna ajuvatsakesed püsivad oma suuruses 5k alates , siis see näitab, et ajusisesed vedelikuteed on vabad. Mingil hetkel, aga enne 5k, sh ka looteperiood, võis seal olla väikene takistus, mis nüüdseks on kaotanud oma tähtsuse.
Antud ajahetkel ei pea ma lisauuringuid vajalikuks. Oluline on jälgida lapse arengut.
Teie last jälgib kogenud arst.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

vesikottneer

Tere, hakkasin muretsema, kuna vastsündinul diagnoositi vesikottneer ja megaloureeter. Vasak neer mahult suurenenud - pikimõõt ca 55mm, väljendunud pais - neerukarikad laienenud ca 18 mm ja vaagen ca 22 ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Sellise leiu korral vajab laps uuringuid ja probleemi väljselgitamist kohe, mitte 1 kuu pärast!
Olge aktiivne!
Lugupidamisega,
Anu Sööt

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: