laps kisub oma nokut 25.04.08 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Poisslaps on nelja-aastane ja käib lasteaias. Viimasel ajal on probleemiks tulnud see, et nii kui istub söögialaua taha, hakkab käsi püksi toppima ja pissile tahtma, häirides seejuures tublisti teisi. Lasteaias on ta käinud alates 2007. aasta detsembrist ja siiani hommikuti ta lasteaias viimast headaega mulle öeldes hakkab nutma. Mida peaks tegema, et see nutt ära lõppeks, et ta ei toppiks käsi püksi ja ei häiriks teisi. Jube piinlik on juba ka, sest kasvataja on kõva häälega teiste ees meie probleemi lahanud ja käskluse peale käed püksist välja on ka teised lapsevanemad küsinud , et miks selline lause lasteaias kõlab. Rääkides lapsega saime probleemist jagu u 2 nädalaka, aga nüüd viimane nädal see jälle tagasi tulnud ja veel suuremalt. Tahaks last ise aidata ja saada probleemile jaole, aga kuidagi ei saa teda nii avada, et saaks selle põhjuse jälile ja sellest tobedast kombest lahti.

Jään Teie abi ja nõuandeid ootama! (elame Tartus)

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh pöördumast! Arvan, et laps ei ole veel lasteaiaga leppinud ning kasutab noku näppimist enda rahustamiseks. Võimaluse korral soovitan lapse lasteaiast mõneks ajaks ära võtta.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Pea aeglane kasv

Muret valmistab lapse aeglane pea kasv. Laps sündis 4,8 kg, pea ümbermõõt 37 cm, 1. elukuul oli pea 38 cm; 2. elukuul 39 cm; 3. elukuul 40,5; 3,5. elukuul 41,5 ja nüüd 6. elukuul 42,5.
Lapse areng ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimast! Lapse pea kasvu on vajalik kindlasti jälgida. Väga oluline on ka lapse ema ja isa peaümbermõõt.Kui laps areneb igati eakohaselt, siis on oht, et väike pü kasv midagi tõsisemat ...

Loe edasi

Lapsel tõmblused

Tere,

Pöördun murega, puudutab 4a poisslast kes on paar nädalat kehaga imelikult väristanud/tömmelnud( ei oskagi täpselt öelda kumb öigem söna oleks).
Kestab paar sekundit, aga päevas ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimast! Tõenäoliselt on tegemist tikkidega, aga neuroloogi peaksite ikkagi külastama. Kui saate, siis võiksite selle värina videosse võtta, sest arsti juures ei pruugi see ilmneda.
Loe edasi

8-kuune beebi pingutab rusikaid, käsivarsi

Mõned päevad tagasi hakkas laps tegema nii, et võtab midagi väikest mõlemasse kätte ja siis pigistab neid rusikates nii kõvasti, et käsivarred värisevad. Nüüd ta teeb aeg-ajalt sama asja, aga tühjade rusikatega, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Laps lihtsalt avastab end, see on täiesti loomulik liigutus.
lugupudamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Peagi 8-kuune laps ei rooma, käputa ega istu

Tere!

Mure 8 kuuse lapse liikumise osas. Laps ei rooma ega käputa ning istuvasse asendisse ka iseseisvalt ei lähe. Liigub edasi vaid end aktiivselt pöörates. Keerama hakkasime ka suhteliselt ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere! Aitäh pöördumast!
Mõned lapsed ei rooma, vaid rullivad ennast. Arvan, et see on üks normaalse arengu variante. Nii et tundke rõõmu oma lapsest!
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

“Pressimine”

Tere!
Minu 1a2k tütar on pikemat aega teatud tegevuste juures nö pressinud. Avaldub see selliselt, et viib pea kuklasse (vaade üles), kõht ja jalad surub pingesse. Teeb nii eeskätt turvatoolis, söögitoolis, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Tegemist on enesestimulatsiooniga ehk lapseea onanismiga. Laps tegeleb eneserahuldamisega. Lõpetamiseks lihtsalt takistage tal seda tegemast ja püüdke tema tähelepanu ...

Loe edasi

Lapse kõnehäire

TERE!

On selline mure et 5aastane laps ei kõnele ega ei suhtle, oleme käinud arstide juures ja laps käib ka lasteaias erirühmas kus on logopeed rühmas. Minu kui lapsevanema arvates on ta nö. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Sünnitus oli suhteliset tavapärane, mis ei viita lapse aju kõnekeskuse kahjustusele. Sünnitrauma puhul oleks kahjustatud ka keha liigutused.
Teie laps vajab kindlasti ...

Loe edasi

Mure

Tere! Mul küsimus seoses 4,5 kuuse lapsega, kes mänguasju justkui pahaselt närib. Mängumatile on teda raske kōhuli mängima panna kuna ta topib alati mänguasjad suhu ja ise pahandab alati. Joriseb ja kohe ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh küsimast!
Soovitan anda suuremaid mänguasju, mis suhu ei mahu, kuid selles vanuses panevad lapsed enamasti mänguasjad suhu, sest see on nende parim tunnetusorgan sel ajamomendil.
Loe edasi

Lapse suu

Tere

Selline küsimus, et kas on normaalne kui 7 kuune laps vahepeal tòmbab suud taha nagu tómbaks hetkeks krampi?

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimast, aga sellele küsimusele pole ilma videota võimalik vastata. Arvan, et ei teeks paha külastada ka lasteneuroloogi. Enne tehke video ja siis minge arsti vastuvõtule.
Lugupidamisega
Loe edasi

ebamäärased liigutused

5 aastane poiss hakkas 3 päeva tagasi selliseid liigutusi tegema ,silmi pööritama ja kuklasse pead kallutama

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Soovitan tulla lasteneuroloogi vastuvõtule liigutuste olemuse selgitamiseks.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

1a2k laps ei taha kõndida

Mul on 1aasta 2 kuune poiss.

Areng on olnud eakohane, kõik oskused tulnud õigel ajal.

Nüüd on mure seoses kõndima hakkmisega. Esimesed iseseisvad sammud tegi paar nädalat pärast ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Arvan, et võite rahulikult lasta tal omas tempos areneda. Mingil moel stimuleerimine ei ole vajalik.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: