1,5 aastane laps pikutab tihti 17.04.18 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

olen jälginud oma 1,5 aastast last kuskil 1,5 kuud. Põhjus siis tema pikutamine. Hommikul ärkab alati heas tujus, siis toimetame ja sööme ning natuke mängime, aga siis ikka vaikselt läheb ta mul magamistuppa meie suurde voodisse, paneb näpu suhu ja lihtsalt lesib. Magama ei jää, aga lihtsalt pikutab. Püüan teda siis sealt ära meelitada igasuguste ettepanekutega, aga need hästi ei õnnestu. Nüüd olen ka ise vaimselt juba väsinud sellest ning olen tal siis lihtsalt lasknud olla seal, kui ta tahab. Samas mure mul sellepärast kusagil kadunud ei ole. Miks ta seda teeb? Muidu magab ta mul päeval kuskil 1,5 h kuni 3 h lõunat ning ööuni on kuskil 10 h pikk. Ärkveloleku ajad korraga on 6 h. Samuti nt kui külas oleme või õues, siis sellist asja ei toimu. Ainult kodus olles.
Veri oli korras, nii raud kui ka veresuhkur samuti. Areng vastab ka eale.
Olen täheldanud, et viimane kuu aega on kaka olnud roheline, aga mitte lahti. Samuti tulevad tal juba pikka aega ka kaks silmahammast.
Ma ei tea, kas ma peaksin muretsema ja edasi uurima või võib see olla lihtsalt mööduv nähtus tema arengus. Olen lihtsalt aru saanud, et lapsed on ikka energilised ning pigem jookseksid ringi kui pikutaksid.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

võimalik, et selline pikutamine on mööduv nähtus lapse arengus, kuna teeb seda ainult kodus. Kui laps oleks väsinud, siis pikutaks ta ka muudes kohtades (külas, õues). Kas muidu magab laps omas voodis või Teiega koos? Võib-olla on tal nö "meie" voodis mingis mõttes turvaline koht, kus näpp suhu panna ja lihtsalt olla? Ilmselt ei pikuta ta seal voodis kaua, st tundide kaupa, vaid lühikest aega.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Pidevad haigeksolemised

Tere,

minu 3,5-aastane poeg on pidevalt haige. Hakkasin septembrikuust (2006.a.) tema haigeksolemisi kirja panema. Absoluutselt iga kuu on ta nädal kuni kaks nädalat haige. Nohu, köha, kurguvalud, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Väikelapse immuunsüsteem on ebaküps ja seetõttu on väikelaps vastuvõtlik nakkushaigustele, sest nende seedetrakti- ja hingamisteede limaskestal vähe kaitsekehi. Peetakse täiesti normaalseks ...

Loe edasi

hommikusöök


Kas ja millist mõju avaldab 1,5 aastase lapse tervisele olukord, kus tal on hommikusööki võimalik saada alles ca 1,5 tundi peale ärkamist?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
On oluline, et laps hommikul sööks. Hommikul sobib hästi süsivesikuterikas toit, et veres oleks piisavalt glükoosi pärast öist toidupausi. Kui laps ei saa mingil põhjusel hommikusööki enne ...

Loe edasi

1,5-aastasega söögimured

Tere,
poeg on 1,5-aastane, siiani oli hea sööja. Loomulikult mitte nii isukas kui alla aastane laps, ent siiski. Mida rohkem õpib ta ennast väljendama ja saab aru, et ta on isiksus, seda keerulisemaks ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Enesekehtestamise katsed algavad juba üsna varakult- juba 5.-6. kuuselt. Mida siis praegu hetekl teha annaks? Üks võimalus on seada tingimus, et kohupiimakreemi saab alles pärast seda ...

Loe edasi

gaasid

Tere.minu lapsel kes on praegu 3 aastane on midagi seedimiega korrast ära.Kui laps joob näiteks VITAMIINIJOOKI ACE tekitab see tal tohutud gaasid ja ka kõhulahtisuse.Kui annan mahlajooki siis ei ole ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Laps võib olla vitmiinijoogile tundlik/allergiline ja seetõttu tekivad nii kõhulahtisus kui ka gaasid. Tavalist, mitmekülgset toitu sööv laps ei vaja vitamiinijooki. Väikelapsed kipuvad sagedamini ...

Loe edasi

VÄIKELAPSE PEAVALU

MINU 6 AASTANE TÜTAR KAEBAB TIHTI PEAVALU. VALU KESTAB LÜHIKEST AEGA.

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Kui peavalud püsivad, pöörduge palun lasteneuroloogi vastuvõtule. Kindlasti on perearst nõus andma saatekirja. Kindlasti vajab laps lasteneuroloogi konsultatsiooni, kui peavalu on kohe ...

Loe edasi

Potil käimine.

Laps on 3,5 aastane. Lasteaias on käinud juba aasta. Sellel sügisel vahetas lasteaia rühma ja sellega tekkis potil käimise probleem. Nimelt roojab lasteaias püksi. Kodus ja mujal ei juhtu seda (käib potil ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Tõenäone põhjus, miks laps hakkas püksi roojama, on kohanemisraskus ja uus situatsioon, mis on talle häiriv. Teie kirjast ei selgu, et laps kalduks kõhukinnisusele. Püksi roojamine kaasneb ...

Loe edasi

tihti haige

Minu poeg on 2,5 aastane.Arvan,et toitume ja elame tervislikult,sööme vitamiine.Talvel oli ta haige oma 5-6korda,neist mõned päris korralikult(palavik 39,5,silmad mädased jne.)Kuna käin tööl,käib poja ...

Vastas dr Merle Paluste

Lugupeetud lapsevanem!

Saan aru,et laps käis lasteaias juba eelmine aasta. 1,5 aastane laps põebki esimesel lasteaia aastal umbes nii palju.Võib lohutada, et järgmistel aastatel tavaliselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: