Madal B12 15.01.20 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Lapsel on mitmeid kordi olnud B12 madal.
Esimest korda 2 kuu vanusena 99, siis 6 kuu vanusena 133 ja nüüd 1 aastasena 158.
Iga kord on järgnenud vitamiini juurde manustamine, kuid siis see jälle kukub madalale. Minul B12 näit väga hea.
Laps toitub mitmekülgselt ja sööb igapäevaselt ka liha. Saab endiselt ka rinnapiima (nõuab ja saab ca iga 2 h tagant nii päeval kui ka öösel). Lisatoitu soovib samuti tihti. Lisatoiduga alustasime 4,5 kuu vanuselt. Allergiate tõttu on menüüst väljas piimatooted ja muna. Allergiad väljendusid teisest elunädalast ning umbes 5 elukuu paiku diagnoositi äge allergiline proktokoliit (terve jämesoole ulatuses). Kõhuprobleemid lahenesid, kui allergeenid täielikult menüüst eemaldati.
Lisaks on tal alati olnud pigem madalapoolsem rauatase (Hb enamasti 101-120 ja ferritiin 7,3-8,6). Rauaravi soovitas perearst alustada alles nüüd.
Alates neljandast elukuust käime ka aeg-ajalt füsioteraapias.
Magamine on lapse jaoks algusest peale pigem problemaatiline. Päevased uned on vanusega paika loksunud ja pikenenud (2 korda päevas ca 1+ h korraga; varem olid päevauned ca 30 min).
Öösel on aga endiselt tohutult rahutu. Ärkab iga 1-2 h tagant (kohati ka 30 min) ja nutab väga palju (kohati röögib täiesti hüsteeriliselt). Enamasti rahuneb vaid rinda saades.
Ärkvel olles pigem püsimatu laps.
Kaalus võtab kenasti juurde.

Kas selline pidev B12 madalal olek on normaalne? Kuidas sellega peaks tegelema, kui see pidevalt madal on?
Kas tegemist võib olla mingisuguse toitainete vms imendumise probleemiga (pidevalt rahutu, mitmed näitajad madalad, pidev soov rinda ja lisatoitu saada jms)? Või ehk proktokoliidi omamoodi kahjustusega?
Kas madalamapoolsed näitajad võivad põhjustada kehva und?
Tekib ehk mõtteid, mida võiks teha või kellega võiks veel nõu pidada?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Esimene küsimus on, kas B12 vitamiini analüüs on võetud veeniverest. Kui seda on tehtud näpuotsa vereproovist (kapillaarveri) ei pruugi analüüsi vastus üldse õige olla.
B12 vitamiini allikaks on toit ja eelkõige loomse päritoluga produktid, lisaks muna- ja piimatooted, vähemal määral rikastatud teraviljatooted. Kui laps saab liha ja tema toit on mitmekülgne, siis ilmselt ei ole B12 puuduse põhjuseks dieedivead. Küll aga võib imendumishäire tõttu olla B12 madalam.
Kui B12 tase on olnud pikalt madal, siis soovitatakse juurde teha homotsüsteiini analüüs, mille tase on tõelise B12 puuduse korral tõusnud. tõusnud.
Halb uni võib olla üks puudulikkus tunnuseid, aga halva une põhjusi on väga palju, ka näiteks allergia.
Kui on tõesti B12 puudulikkus, siis ravitakse seda süstidega - millest ravi on Teie laps saanud?
Nõu võiksite pidada üldpediaatriga, aga sellesk vajate perearsti saatekirja.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Madal hgb tase 2,6a tüdrukul

Tere.

Mul on suur mure 2a6k tütrega kellel on madal hgb tase.
Kõik sai alguse nov. kuusest haigestumisest, mille tagajärjel langes hgb 102-ni. Arst soovitas lapsele anda rohkesti puu- ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kogu Teie lapse lugu lugedes jääb mulje, et tõsist haigust lapsel ei ole. Mis ma selle all mõtlen? Last on konsulteerinud laste vereahaiguste arst dr. S. Mikkel ja olite madala hemoglobiini ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: