lisatoit 15.08.01 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Kas nädala pärast 5kuuseks saav laps, kellel esineb rohke oksendamine võib hakata sööma RPA-le lisaks ka juurviljapüreed lihaga, kalaga, võid - kuna kaaluiive aeglane, ja Hipi piimasegu eriti ei taha.

Tänan.

Arst vastas:

dr Merle Paluste

Pediaater

Tallinna Lastehaigla, Telliskivi Perearstikeskus

Lugupeeted lapsevanem!

Kuna lapsel esineb rohke oksendamine, siis enne dieedi muutmist peaksite konsulteerima oma perearstiga. Oksendamisel võib olla mitmeid anatoomilisi ja funktsionaalseid põhjusi, mida on võimalik ravida. Põhimõtteliselt lisatoidu andmine ei ole keelatud, kuid alustada tuleb lihata juurviljapüreest. Seejärel lisada menüüsse pudrud ja kohupiim. Täpse menüü soovitan koostada koostöös perearstiga.

Kas see arutelu oli kasulik? Teie arvamus võeti arvesse.

Nõuanded teemal: Lastehaigused

10-kuusel beebil suur kaka ja valus kakada

10-kuune laps kakab regulaarselt 1 kord päevas, kuid väljaheide on ühes tükis ja väga suur. Sellega seoses on beebil kõvasti punnitamist, nutab ja läheb näost punaseks. Verd ei ole, kaka on katsudes pehme, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui laps sööb rohkem püreesid, siis võibki tema piimakogus jääda väiksemaks. Tähtis on, et laps kasvab ja võtab kaalus juurde, siis saab ta ka kõik vajaliku oma toiduga kätte.
Kui ...

Loe edasi

Kõhukinnisus

Tere! Rinnapiima andmist lõpetasin 4,5 kuuselt. Läksin piimasegu peale yle(aptamil) lapsel tekkis kõhukinnisus ning oli raske kakada. Läksime hippi peale üle tekkis sama probleem,läksime tutteli tekkis ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõhukinnisus on lastel sage probleem ja piimasegu saava lapse kaka ongi tihkem ja ta kakab harvemini kui rinnapiimabeebid. Lisatoidud (köögivili, õun, pirn, ploom, kaerahelbed) teevad ...

Loe edasi

Lisatoiduga alustamine

Tere!

Mul on mure 5,5-kuuse lapsega. Alustasin talle lisatoidu andmist. Kõigepealt proovisin kõrvitsaga, see tekitas lapsel gaasid, mida ta ei jõudnud kuidagi välja punnitada ja röökis meil ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lastearstide seisukoha ja Eestis kehtivate toitumissovituste järgi peaks alustma lisatoidu pakkumisega enne kui laps saab 26 nädalat vanaks.
Esimeseks lisatoiduks võiks olla kas ...

Loe edasi

Lisatoit

Tere. 5,5 kuuselt alustasime lisatoidu tutvustamisega lapsele (perearsti soovitusel). Alustasime teelusika otsakese pealt andes maitsta juurviljapüreed. Niimoodi kusagil nädal aega ja suurendasime kogust ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Iga uue lisatoidu pakkumist tuleb alati alustada väikesest, poole teelusikatäie suurusest kogusest, edaspidi toidukogust järk-järgult suurendades. Lisatoidukordi on alguses üks, edaspidi ...

Loe edasi

6,5-kuune imik ei söö

Tere!
Probleem selline: laps on sünnist saadik suur söögi tagasiheitja (UH maost sai tehtud umbes 1,5-kuuselt- siis öeldi, et lihtsalt ebaküpsus ning aja jooksul asi paraneb). Soovitati hakata Friso ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Alates 6. elukuust on lisatoit hädavajalik, sest ainult rinnapiim ei kata enam lapse vajadusi. Ööpäevane toidukogus (lisatoit + piim) peaks olema umbes 1 liiter, seejuures lisatoidu ...

Loe edasi

Kõhuhäda

Tere. Meil on 6,5 kuune poiss ja teda on kimbutanud gaasivaevused pea 5 nda kuuni. Alustasime lisatoiduga nagu soovitatakse kartulist,aga see pani poisi kõhu kinni ja põhjusta kõhuvalu. Loobusin kartulist ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Milline lisatoit lapsele sobib on väga individuaalne ja universaalseid soovitusi on raske anda. Lisatoitude andmisel kehtib reegel, et üks uus toit korraga. Nii saate aru, milline toit ...

Loe edasi

lisatoit enneaegsele lapsele

Tere, minu tytar syndis 31+(4paeva) nadalal, momendil on ta 4 kuune. Sooviksin teada kas voib alustada lisatoidu andmisega? Kaalub momendil 5kg ja 500 grammi. Muidu saab vaheldumisi riinapiima ja rpa-t, ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lisatoiduga võib kõige varem alustada 4k vanuselt. Sobib juurviljapüree või puder. Alustada võiks esmalt kartulipüreega teelusikatäis korraga/2-3 päeva. Kui ei ole nahalöövet ja roe on endine, ...

Loe edasi

Halb hingeõhk.

Meie 5-kuusel beebil tuleb suust vänget ebameeldivat lõhna(hapukas). See on kestnud umbes nädal. Beebi on rinnapiima toidul ja midagi juurde veel ei söö. Kakat on jäänud vähemaks ja see pole enam nii vedel. ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Hapukas lõhn suust selles vanuses lapses võib olla seotud toidu mõningase
tagasitulekuga maost söögitorru ja vahel ka suhu. Ka tervetel imikutel on toidu tagasiheide esimesel elupoolaastal ...

Loe edasi

Lisa teemale kakaprobleemid

Lapse nahal on sünnist saadik üksikuid toksilise erüteemi täppe. Punane laik ja keskel valge täpp mis on nahast kõrgem. Tulevad ja lähevad. Varem oli jah lehmapiimale tundlik ja põsed läksid karedaks ja ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lisatoidu andmist ei soovitata enne 4-kuuseks saamist ja mitte hiljem kui 6-kuuselt. Kui kaaluiive hea ja rinnapiima piisavalt, võiks alustada 6. elukuul. Esimene lisatoit võiks hea kaaluiibega ...

Loe edasi

kaka limane

Tere! Meie mure on järgmine. Kuu aega tagasi sai 6. kuune imik antibiootikumi kuuri, mis tegi lisaks lahti ka kõhu. Varem polnud kunagi kõht lahti ja kaka oli ilusast ilusam,ei mingit lima. Ainult rinnapiima ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Esmalt teeksin koprograami roojast st rooja uurimist, mis näitab, kas roojas on põletikurakke, neutraalrasva palju? jt. Korduvalt olen mitmetele emadele, kelle imikul on seedehäired ja kes ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: