Ferretiin 22.06.22 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,
Minul mure,perearstilt abi ei saanud.Tunnen pidevat väsimust,jõuetus,on unehäired.Viimasel ajal liigesed nii valutvad(eriti põlved)kohati on tunne et veri nagu veri ei käiks korralikult ringi(eriti kätes,jalgades tunda seda).Aegajalt püsti olles lööb korraks kõikuma nagu tasakaal kaoks.Käisin arstil palusin vitamiinide ülsproove,tunnen nagu oleks mingi aine puudus tema seda ei teinud,tegi ainult D vitamiini,see oli keskmine.Arsti arust kõik korras,aga ma tunnen oma keha ja midagi on valesti.Käisin tegin tasulised proovid ja perearsti sõnul kõik korras.Mind aga paneb muretsema ferretiin mis oli 36,kartsin raua puusust aga see oli nagu normis 25,4.panin teile ka pildi teistest analüüsidest ja sooviks teie arvamust.Kõige rohkem kardan praegu et äkki vereringega probleeme,mis selle korral teha saaks.Perearstiga rääkides kohtleb nagu simulanti,ei võta mu muret tõsiselt.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Teie vereanalüüs on normis, aneemia tunnused puuduvad. Seega ei saa teie kaebusi seostada taustalkulgeva aneemiaga. Vitamiinide määramist oma raha eest ma väga ei soovita. Vitamiinide puudus on kindlasti ülediagnoositud ja normaalse toitumuse ja elustiili korral üsna ebatõenäoline, kui ei esine seedetrakti haigusi, mis tõsiselt häirivad toitainete imendumist maost ja soolestikust.
Samas on teie kaebused täiesti reaalsed ja ka üsna levinud, kuid esinevad paljude haiguste puhul, olemata väga spetsiifilised ühelegi neist.
Ma arvan, et vereanalüüsidest pole nende juures palju abi. Tasuks kontrollida CRP (põletik) ja ESR (kroonilised põletikud). Kui need korras, tasuks pigem tegeleda üksiksümptomitega.
Unehäired - sagedased probleemid, võivad pikka aega kestes põhjustada ka teie poolt kirjeldatud kaebusi. Ehk tasuks nõu pidada unemeditsiini spetsialistidega?
Kõne alla tulevad ka stress ja ärevushäired, samuti sage problemaatika ja vajab tähelepanu ja ravi. Ehk tuleks hinnata, kas teil esineb depressiooni või ärevust?
Täpsemate soovituste jaoks on mul liiga vähe infot. Kiireks leevenduseks on sageli abi magneesiumtablettidest, ka siin pole mõtet lähtuda vereproovi Mg väärtusest, sest vereproovi alusel ei saa diagnoosida magneesiumivaegust kudedes.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Crp analüüs

Tere,lapsel om väga tugev köha.Käisime perearsti juures ja põletiku näitaja oli 26.Mille peale arst ütles et see on vähe,ootame veel,kui tõuseb siis määrab antibiootikumid.Kas see on normaalne?,või tasub ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kindlasti on oluline näitaja ka lapse palavik ja üldseisund.
CRP 26 võib esineda nii viirusliku kui bakteriaalse hingamisteede põletiku korral. Esimesel juhul ei ole antibiootikumidest ...

Loe edasi

kas crp 3,7 on normaalne

kas crp 3,7 on normaalne

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Jah, see tulemus on referentspiirides ehk normaalne.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Loe edasi

Positiivne ANA ja luupus?

Tere! Mida võib tähendada positiivne ANA veres? Panin piltidena ka proovide tulemused. Reumatoloogil käidud, öeldi, et viited luupusele justkui oleks aga peab tegema ka lisaanalüüse. Samuti kattuvad ka ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Luupuse diagnoos põhineb teatud kliinilistel kriteeriumitel, ANA ja dsDNA põhjal üksi seda diagnoosi panna ei saa.
Autoimmuunne türeoidiit anamneesis on kindlasti põhjus, miks ...

Loe edasi

analüüs

On kõrged,mida teha või kelle juurde minna,või kartma,võtan Atacandi 8mg ja Thyroxiini 80 mg
REt% 1,75
Ret 80,5
Irf 12,8
Eo 0,47
Baso 0,4

Ette tänades.

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Üksikud vereanalüüsist välja võetud parameetrid ei ole mingi patoloogia.
Vereanalüüsi tuleb alati hinnata koos kõigi parameetritega.
Seost vaktsiiniga ma ei näe.

Loe edasi

Proovi vastused

Tere!

Kindlasti teie kui arst oskate nende proovide kohta infot anda ,et kas on normis või peaks pöörduma kuskile.

Aitäh!


Hemogramm 5-osalise leukogrammiga

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Mina kui arst võin ainult öelda, et teie poolt esitatud tulemused on üldjoontes referentspiirides ja CRP vähene suurenemine ei pruugi olla kindlasti patoloogia.
Kuid see ei anna ...

Loe edasi

Analüüsi vastus

Tere,poeg on 18a ja tegi vereanalüüsi ka kilpnäärme kohta,ma ei saa aru kas on kõik korras,MCH-tulemus-25,9(28-33),MCHC-tulemus-315(322-356),
ALAT-73 (45),CRP-1(0-10)
FT3-6,44,(3,47-5,31)FT4 ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kilpnäärme markeritest hakkab silma suurenenud TSH väärtus ja veidi suurenenud FT3 väärtus, samas referentspiirides olev FT4. Kui patsient võtab türoksiini , siis võib selline pilt viidata ...

Loe edasi

Alat on 13 kas see on korras

Kui mul tehti vereanalüüs kas see alati on korras kui näitas 13

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Veidi ebaselge küsimus, aga pealkirja abil saan aru nii, et küsite, kas ALAT väärtus 13 U/L on korras.
Jah, see on korras, ALAT väärtus on haigusseoseline siis, kui see ületab referentspiire, ...

Loe edasi

ANA igg tiitri minimaalne tõus

ANA IgG tiiter 1:100 nukleolaarne helendus. Referentsväärtus <1:100
Tuumavastane IgG esineb madalas tiitris.
Esineb Raynaud sündroom, mis esineb kõigil naisliini sugulastel. Kas see võib põhjustada ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Raynaud' fenomen võib teoreetiliselt põhjustada ANA positiivset tulemust küll, kuigi puuduvad Raynaud' sündroomile spetsiifilised autoantikehad ANA täpsustaval uuringul.
Antud ...

Loe edasi

ANA test positiivne

Tere!

Mul oli ANA test positiivne. Ma ei ela Eestis, seega vabandan kuid tulemus on inglise keelne ja selguse huvides ma ei hakanud seda ise tõlkima:

Anti nuclear factor titre ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Jääb mulje, et mõistlik oleks reumatoloogi konsultatsioon. ANA positiivsus on iseenesest ebaspetsiifiline laboratoorne leid. Teil on lisaks kirjeldatud nukleolaarset mustrit, kuid ma ...

Loe edasi

Madal Plt?

Tere

Plt näit oli 118 E9/L. Paistab liiga madal?

Oli pool aastat tagasi insult ja päevas võtab praegu Xarelto 15 mg 1 x päevas.( Maini võttis 20 mg päevas, siis sattus haiglasse ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ei ole liiga madal, täiesti piisav, et vältida veritsusi.
Küll aga tasub trombotsüütide arvule edaspidi tähelepanu pöörata, kui see jätkuvalt väheneb (ca 50-60 piiridesse), siis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: